Guvernul elimină comisionul bancar de rambursare anticipată

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2010

Guvernul elimină comisionul bancar de rambursare anticipată

Radu Gheţea: Cel mai probabil, băncile se vor supune deciziei

Guvernul va adopta, în perioa-da următoare, un proiect de act normativ care va elimina comisionul de rambursare anticipată pentru toate creditele bancare. Anunţul l-a făcut premierul Emil Boc, ieri, în cadrul unui eveniment de prezentare a bilanţului de activitate al Consiliului Concurenţei pe 2009.

Prim-ministrul a precizat că proiectul de act normativ a fost realizat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, în colaborare cu Consiliul Concurenţei, şi a subliniat că această iniţiativă este susţinută de sprijinul Guvernului. Beneficiarii acestei măsuri ar urma să fie şi persoanele care deja au luat un credit bancar.

"Ne propunem să adoptăm aceas-tă propunere care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, extinzând eliminarea comisionului de rambursare anticipată atât pentru creditele cu garanţie imobiliară, cât şi asupra celor fără acest tip de garanţie", a explicat Emil Boc.

Premierul a precizat că eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru toate creditele bancare va avea efecte benefice, imediate, pentru toţi clienţi băncilor, dar şi pentru economie per-ansamblu: "Acest proces va stimula creşterea concurenţei în sistemul bancar şi va avea efecte pozitive asupra tuturor cetăţenilor care au luat credite şi care, astfel, vor ajunge să beneficieze de dobânzi mai reduse şi nu vor mai fi < captivi > unui credit nefavorabil timp de 20 ani".

Începând cu luna iunie, comunitatea bancară va limita la 1% comisionul de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 de euro, conform unei Directive europene, citate de Mediafax.

Directiva mai prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea sau păstrarea proprietăţii unui imobil sau a contractelor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Preşedintele Consilului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu susţine că transpunerea Directivei europene în legislaţia naţională ar trebui să se facă prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, şi nu printr-un proiect de lege, pentru a putea fi aplicată de la data de 1 iunie.

Bogdan Chiriţoiu a declarat: "Chiar şi fără extinderea ariei de aplicare a directivei şi la creditele cu garanţie şi la cele deja luate, aplicarea prevederii ar putea fi întârziată dacă ea se va adopta prin intermediul unei legi, şi nu printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Ordonanţa este cu atât mai utilă cu cât se aproprie şi vacanţa parlamentară. Pentru acest proces, eu aş prefera o Ordonanţă de Urgenţă, dar Guvernul încearcă să evite acest tip de acte normative".

Momentan, fiecare bancă din ţara noastră fixează nivelul comisionului de aplicare pentru diversele categorii de credite. Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, consideră că băncile vor reduce, cel mai probabil, "într-o măsură mai mică sau mai mare", comisioanele de rambursare anticipată.

"Cred că băncile îşi vor reduce comisioanele pentru numerar, atâta timp cât BNR a fost de acord să diminueze unele comisioane pentru numerarul pe care instituţiile de credit îl cumpără de la banca centrală, dar asta este doar o părere personală", a spus Gheţea, dând de înţeles că decizia de reducere a comisioanelor va depinde de fiecare bancă în parte. "Nu trebuie să ne mire totuşi dacă vreo bancă decide chiar majorarea comisioanelor pentru numerar", a încheiat şeful ARB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb