Ministerul german de Interne a publicat un proiect de lege menit să faciliteze acordarea cetăţeniei, în condiţiile în care Berlinul încearcă să stimuleze migraţia şi să deschidă piaţa muncii în cea mai mare economie a Europei, informează news.ro.
Proiectul propune opţiunea cetăţeniei multiple şi reduce anii de rezidenţă necesari înainte de naturalizare la cinci sau trei ani, faţă de opt ani cât era până acum.
De asemenea, cerinţele privind limba germană pentru obţinerea cetăţeniei ar fi mai puţin riguroase pentru membrii aşa-numitei generaţii "Gastarbeiter", mulţi dintre ei turci, care au venit în Germania în anii 1950 şi 1960 ca lucrători migranţi.
"Vrem ca oamenii care au devenit parte a societăţii noastre să poată contribui la modelarea democratică a ţării noastre", a declarat ministrul de interne Nancy Faeser, adăugând că exemplele din ţări precum Canada arată că această perspectivă este crucială pentru a atrage muncitorii calificaţi de care Germania are nevoie.
Anul trecut, guvernul german a convenit asupra unor planuri de reformare a legislaţiei privind imigraţia, în timp ce Berlinul încearcă să deschidă piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii din afara Uniunii Europene, atât de necesari pentru a ocupa sute de mii de locuri de muncă vacante în sectoare precum gastronomia şi îngrijirea copiilor, IT şi energii regenerabile.
La sfârşitul anului 2021, aproximativ 72,4 milioane de persoane cu cetăţenie germană şi 10,7 milioane cu cetăţenie străină locuiau în Germania, dintre care 5,7 milioane se aflau în Germania de cel puţin 10 ani.
Proiectul de lege este contestat însă atât în rândul coaliţiei de guvernare, cât şi de către partidul conservator de opoziţie, care afirmă că această legislaţie ar putea încuraja migraţia ilegală, eliminând în acelaşi timp stimulentele pentru ca migranţii să se integreze pe deplin în societatea germană.
Proiectul spune că oricine doreşte să fie naturalizat în Germania trebuie să se angajeze faţă de valorile unei societăţi libere, care includ demnitatea şi egalitatea tuturor oamenilor. "Oricine nu împărtăşeşte aceste valori sau chiar acţionează contrar acestora nu poate deveni cetăţean german", se arată în proiect.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2023, 12:14)
Sa topit masa electorala care votează actuala
putere politica "minunata", ce tehnica de marit
votanții au găsit cei cu "statul de drept și democrația liberala",
săracă Europa ce viitor te asteapta
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2023, 16:44)
Să mergem cu toții în Algeria!!!
Wagner a ras-o deja în Sudan. Bakhmut a rămas pe mâine bune. :))))
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 20.05.2023, 16:25)
Î i puteți prelua pe refugiații ucrainieni și dați le cetățenie germană.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2023, 16:45)
Analfabete, asta se întâmplă deja. Ironia sorții. :)))
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 09:18)
O veste excelenta pentru milioane de ucrainieni care au stat deja un an in Germania. Mai au doi si devin cetateni.