În cursul dimineţii, ministrul Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu, a anunţat că toate efectivele Armatei au fost mobilizate în zonele afectate. Pînă aseară, la orele şase, au fost raportate şapte decese, iar patru persoane erau date dispărute. Numărul caselor distruse ajunsese la 330, iar cel al caselor afectate la 11.700. În plus, aproximativ 53.000 hectare de teren agricol au fost distruse.
Guvernul şi-a suplimentat, ieri, fondul de rezervă cu 10.107 miliarde lei pentru reconstrucţia zonelor afectate. De asemenea, Executivul a mai acordat două tranşe de ajutoare de urgenţă în valoare de 15 miliarde lei, din bugetul Ministerului Muncii, respectiv 29 miliarde lei. Cei 15 miliarde de lei vor fi distribuiţi în urma unei anchete sociale. Ajutorul va fi acordat, prioritar, familiilor care au avut decese în urma inundaţiilor şi persoanelor ale căror case au fost distruse.
Comisia Europeană a decis, tot ieri, să deblocheze unele fonduri ISPA şi SAPARD pentru zonele inundate. Secretarul de stat la Ministerul Transporturilor, Lazlo Borbely, a declarat, ieri, că Banca Mondială va debloca un credit de 20 milioane de dolari, în timp ce Banca pentru Dezvoltare a Comisiei Europene ar urma să aloce 30 milioane de euro. Executivul a primit sesizări de la 15 ţări, membre ale UE care doresc să se implice financiar în procesul de reconstrucţie a zonelor afectate. Deşi nu există un bilanţ oficial, autorităţile au admis că pagubele înregistrate în zona Bacău - Vrancea sînt mult mai mari decît cele din judeţul Timiş.
Secretarul de stat de la MAI Victor Dobre aprecia că, în mare parte, dezastrele au fost posibile din cauza defrişărilor operate pe Valea Trotuşului. Autostrăzi distruse, case acoperite de ape, linii de telecomunicaţii întrerupte, poduri distruse, plus pierderi de vieţi omeneşti. Acesta era peisajul apocaliptic descris de oficialităţi înainte să fie prezentată şi o evaluare a pagubelor.
Autostrada care leagă localitatea Focşani de Bacău a devenit impracticabilă, iar autorităţile au ajuns în zonă pentru intervenţii de urgenţă doar cu ajutorul elicopterelor. Miniştrii Vasile Blaga, Gheorghe Flutur şi Sulfina Barbu s-au deplasat de urgenţă în zonele afectate. La rîndul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a plecat din şedinţa de Guvern pentru a inspecta zonele izolate de ape.
Ministrul de externe, Răzvan Ungureanu, a anunţat că Guvernul a hotărît să apeleze la un ajutor financiar extern, mai precis să ceară ajutorul Centrului de Coordonare NATO, Comisiei Europene şi ambasadelor care ar putea accesa fondurile unor fundaţii umanitare.
Călin Popescu Tăriceanu a convocat pentru astăzi o altă şedinţă a Cabinetului în cadrul căreia vor fi evaluate pagubele din zonele calamitate.
De la criza politică declanşată de anunţata demisie, Guvernul a intrat de ieri într-o altă priză, cea provocată de inundaţiile care au cuprins aproape întreaga ţară. Demnitarii Cabinetului Tăriceanu au decretat, ieri, stare de alertă. Ordinea de zi din şedinţa de guvern a fost modificată în funcţie de raportările cu privire la pagubele produse de viitură. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, este posibil ca să fie instituită starea de urgenţă, care să permită luarea unor măsuri excepţionale care să limiteze efectele devastatoare ale calamităţilor. O astfel de decizie ar scoate de pe agendă şi problema alegerilor anticipate.