Legea bugetului pentru 2007 a trecut de Parlament, după ce a depăşit termenul limită pentru dezbatere cu 27 de zile şi a fost amânată în mai multe rânduri din lipsă de cvorum. Frământările politice din ultima perioadă au pus serioase semne de întrebare în privinţa întrunirii majorităţii în Parlament pentru bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, date fiind ieşirea de la guvernare a Partidului Conservator şi demisiile în masă a 24 de parlamentari liberali.
Totuşi, cu 187 de voturi pentru şi 139 de voturi împotrivă, parlamentarii au evitat criza politică şi economică, probabil şi pentru că îşi doreau Sărbători liniştite.
Inflaţia nu va fi ţinută în frâu anul viitor
Mihai Tănăsescu, preşedintele comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor şi fost ministru de Finanţe, ne-a declarat că bugetul are o construcţie "falsă", deoarece "nu poţi previziona o creştere economică mai mare de 6% şi să ai un deficit public de aproape 3%, în condiţiile în care nu iei în calcul pilonul II de pensii, care va fi asumat de Guvern şi despăgubirile ce vor fi făcute prin Fondul Proprietatea - care vor antrena o creştere a deficitului în mod cert". Potrivit lui Mihai Tănăsescu, un deficit "foarte înalt" şi o creştere economică "foarte mare", asigurată în proporţie de 80% de domeniul privat, împreună cu ajustarea preţurilor la utilităţi în 2007 şi cu o presiune salarială de 7% din PIB, vor determina o "inflaţie puternică".
Creşterea salarială a însemnat 4,8% din PIB în 2004 şi până la nivelul de 5,2% ea nu poate afecta inflaţia, spune Tănăsescu, însă o creştere preconizată la 12,4% a salariului mediu brut va afecta serios acest indicator macroeconomic.
Domnia sa apreciază că politica fiscală nu se va putea corela cu cea monetară, întrucât cea din urmă va fi "foarte strânsă". Inflaţia va suferi şi din cauza deficitului de cont curent, iar "bucla inflaţiei pe 2007 va arăta că previziunile BNR care doreau o inflaţie de 4% sunt doar un vis". Preşedintele Comisiei de Buget din Cameră crede că "în cel mai bun caz, inflaţia se poate menţine la 4,8%-4,9%, cu cât va încheia acest an".
Alocarea banilor de la buget către fiecare minister este considerată "nerealistă" de către Mihai Tănăsescu, deoarece "în 2006, proporţia de 2,8% din PIB alocată investiţiilor a crescut la 6,6% pentru 2007, în condiţiile în care Guvernul nu are proiecte pentru aceste cheltuieli".
• Teama persistă: deficitul de cont curent e în creştere
Graţiela Iordache, deputat PD şi fost vicepreşedinte al Comisiei Buget-Finanţe, ne-a spus că "există încă factori de risc pentru păstrarea trendului descendent al inflaţiei, printre care se numără deficitul de cont curent, care se apropie de 10%". Domnia sa crede că ţinta inflaţiei nu va fi afectată de creşterea salariului mediu brut, deoarece construcţia bugetului a luat în calcul armonizarea dintre cei doi indicatori.
Graţiela Iordache apreciază că deficitul bugetar se situează în limite acceptabile (adică este sub maximul de 3% potrivit criteriilor de la Maastricht), chiar dacă va fi mai mare decât cel prognozat pentru 2006 - 2,5%": "Nu reflectă nimic faptul că este mai mare decât în 2006 pentru că depinde unde se cheltuie banii", spune Graţiela Iordache.
În privinţa creşterii economice de 6,4%, mai mică decât cea din 2006 (7,8%), Graţiela Iordache spune că acest indicator ne arată că trebuie să ne menţinem aproape de ocreştere economică de 7% pentru a evita "supraîncălzirea" economiei.
Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al PC, ne-a declarat că are încredere în cuvântul Premierului şi al Ministerului Finanţelor, care au promis scutirea impozitului pe profitul reinvestit pentru Codul Fiscal din 2008, precum şi TVA de 9% la alimentele de bază. "Nu cred că a fost un mesaj doar pentru a atrage votul parlamentarilor PC", ne-a spus Ciucă, amintind că cele două iniţiative legislative ale conservatorilor vor susţine creşterea economică. "Deşi statul va pierde 16% din impozitul pe profit, va câştiga 19% pe TVA şi va scoate la suprafaţă economia neagră, în timp ce mediul de afaceri se va putea întări".
Cu toate acestea, Mihai Tănăsescu apreciază că promisiunile Guvernului vor fi uitate până în vara anului 2007, mai ales că cele 30 de voturi ale parlamentarilor PC au făcut diferenţa în votarea bugetului, iar o promisiune slujea intereselor Guvernului. "Dacă vor fi puse în practică aceste decizii, se va întâmpla doar parţial. De exemplu, doar anumite alimente vor beneficia de scutire şi asta fără a influenţa bugetul", crede fostul ministru de Finanţe.
Veniturile stabilite pentru anul 2007 în bugetul de stat sunt de 56 miliarde lei, în timp ce cheltuielile sunt de 64,7 miliarde lei, ceea ce va aduce un deficit bugetar de 2,8% din PIB, adică de 8,7 miliarde de lei. Pe de altă parte, veniturile bugetului asigurărilor sociale vor creşte cu 17% faţă de 2006, până la 22,7 miliarde lei, în timp ce cheluielile vor fi de numai 22,43 miliarde lei, chiar dacă vor creşte cu 20% faţă de 2006.
Parlamentarii au previzionat pentru 2007 o creştere economică de 6,4% şi o inflaţie de 4,5%, deşi salariului mediu brut este aşteptat să crească cu 12,4%.
PIB-ul pe anul viitor va fi cu 6,4% mai mare decât în 2006, potrivit aşteptărilor Ministerului de Finanţe, adică va ajunge la 107 miliarde de euro.
Cei mai mulţi bani din bugetul statului îi va primi Ministerul Transporturilor, adică 10,8 miliarde lei pentru construirea de autostrăzi, modernizarea metroului sau dezvoltarea infrastructurii pe Dunăre. Al doilea minister în ordinea sumelor alocate este cel al Agriculturii, cu 7,63 miliarde lei, iar Ministerul Administraţiei îi succede cu 7,55 miliarde lei. Ministerul Apărării continuă să fie printre primele avute în vedere la împărţirea bugetului, primind 6,79 miliarde lei (cu 19% mai mult decât în 2006), în timp ce Ministerului Educaţiei îi revin doar 5,6 miliarde lei, cu 32% mai mult decât în 2006.
Ultimele ministere pe lista banilor distribuiţi de la buget (sub un miliard lei) sunt cel al Culturii, cel al Integrării şi al Afacerilor Externe, în timp ce Ministerul Economiei şi Comerţului a reuşit să depăşească un miliard de lei pentru anul viitor (1,33 miliarde).