• România nu respectă legislaţia comunitară şi riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene
Încă nu ne-am făcut rezervele de petrol la care ne-am obligat faţă de Bruxelles şi ne aflăm în întârziere inexplicabilă. De teama unor situaţii neprevăzute, precum scăderea importurilor de petrol sau a creşterii semnificative a preţului pe pieţele internaţionale, Bruxelles-ul a adoptat o directivă (Directiva 2006/67/CE a Consiliului), care impune statelor membre să-şi facă rezerve interne de ţiţei şi produse petroliere, ca să se ajute reciproc, când situaţia o cere, pentru a sprijini Comunitatea să iasă din impas.
Temerile Bruxelles-ului s-au adeverit: barilul de petrol a atins, în iulie, un maxim istoric, de peste 147 de dolari, iar situaţia politică a unor state exportatoare de petrol non-UE s-a înrăutăţit.
Cu toate acestea, ţara noastră pare desprinsă dintr-un alt film.
Mult prea ocupaţi cu alegerile locale şi cu cele parlamentare care bat la uşa, Guvernul, implicit Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (ANRS) au uitat de stocurile noastre de petrol pentru 2008.
De fapt, s-au trezit cam târziu.
Instituţiile statului trebuiau să constituie stocuri de produse petroliere "echivalent cel puţin cu consumul intern zilnic mediu pe 90 de zile", până la data de 31 iulie 2008.
Totodată, potrivit directivei, până la data de 31 martie, ţara noastră avea datoriasă-şi recalculeze obligaţia de stocare.
MEF a postat, tocmai pe 13 august, pe site-ul propriu, un proiect de hotărâre de guvern care ar trebui să reglementeze această situaţie.
Ţinând cont de faptul că este doar "un proiect", documentul arată că "nivelul stocurilor de petrol în anul 2008 este de 92.100 de tone", (în creştere cu 12.100 faţă de cantitatea depozitată în 2007), din care 30.000 de tone de ţiţei şi 62.100 tone de motorină.
Reprezentanţii MEF au precizat că această cantitate a fost calculată în baza consumului de produse petroliere, realizat în 2007.
Această întârziere s-ar putea să ne coste.
În primul rând s-ar putea să fie prea târziu pentru constituirea de stocuri strategice pentru 2008, întrucât termenul-limită era, pentru stocuri, ziua de 31 iulie, iar nu 13 august, pentru Proiectul de Hotărâre pentru stocuri.
Stocurile, adică, ceva mai pe urmă, după ce ne-om hotărî.
În al doilea rând s-a încălcat o directivă a Bruxelles-ului.
Potrivit unor oficiali ai Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucuerşti, fiind vorba de nerespectarea unei directive, Comisia Europeană ar putea declanşa, în cazul nostru, procedura de "infrigement", iar ţara noastră ar putea să ajungă la Curtea de Justiţie Europenă.
Persoanele juridice care ar trebui să depoziteze stocuri minime de produse petroliere, constituite de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, pentru 2008 sunt: "SC Petrom" SA-Bucureşti, "Rompetrol Rafinare" SA - Constanţa, "SC Unicom Holding" - Bucureşti "SC Petrotel - Lukoil" SA Ploieşti, "SC D.G. Petrol" Bucureşti, "SC MOL România Petroleum Products" - Cluj Napoca şi "SC Steaua Română" - Câmpina. Potrivit proiectului de lege, persoanele juridice care constituie stocurile minime de siguranţă pentru anul 2008 vor suporta cheltuieli de achiziţionare ale produselor în valoare de 85.000.000 lei.