Bunurile mobile confiscate vor fi valorificate de stat şi înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile la contestaţia depusă de către proprietarul acestora, atunci când există riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor să scadă şi când costurile de depozitare sunt mari. Decizia a fost luată de Guvern prin proiect de lege.
Documentul instituie o procedură simplificată pentru ca bunurile confis-cate, pentru care s-a dispus restituirea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau prin ordonanţa procurorului, să fie declarate drept abandonate dacă proprietarul nu se prezintă pentru a le ridica.
În acest sens, este instituit un termen mai redus, de trei luni de la data notificării de către deţinător, în care proprietarul trebuie să se prezinte pentru ridicarea bunurilor restituite. Legislaţia actuală impune un termen de un an de la data pronunţării.
Este instituită şi obligaţia instanţei de judecată ori a procurorului de a comunica deţinătorului hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau ordonanţa prin care s-a dispus restituirea bunurilor.
Este stabilită şi o procedură accelerată pentru valorificarea imediată a bunurilor de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, păsările vii şi plantele, precum şi posibilitatea valorificării bunurilor înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile, atunci când există riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor confiscate să se diminueze semnificativ.
"Bunurile de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, păsările vii şi plantele, se valorifică de îndată. Bunurile se predau imediat persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate pentru comercializarea acestor bunuri către populaţie. Valorificarea acestor bunuri se face fără efectuarea procedurilor de evaluare", se arată în documentul citat de Mediafax.
De asemenea, se instituie posibilitatea instanţei de judecată de a dispune distrugerea produselor din tutun ce nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi comercializate şi obligaţia antrepozitarului autorizat, destinatarului înregistrat, expeditorului înregistrat şi a importatorului autorizat de a asigura pe cheltuiala proprie distrugerea cantităţilor de produse din lotul confiscat care i-a fost repartizat, atunci când operaţiunea nu este suportată de proprietar sau de persoa-na de la care au fost ridicate.
Guvernul justifică modificările prin faptul că, din practica aplicării legii, s-a constatat că procedurile actuale nu permit valorificarea cu celeritate a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului ori duc la situaţia în care anumite categorii de bunuri sechestrate îşi pierd din valoare prin trecerea timpului şi pun creditorul persoanei condamnate prin hotărâre judecătorească sau sancţionată contravenţional în imposibilitatea de a-şi recupera integral creanţa.