Actualizare - Premierul Ludovic Orban a declarat: "În cursul acestui an, deficitul va depăşi 4% din PIB. Este clar că urmare a acestui deficit pe 2019 trebuie să facem paşi spre a readuce deficitul sub 3% din PIB. Acesta este obiectivul nostru. Nu poate fi atins în 2020. Vă readuc aminte că, pe lângă cheltuielile care au trebuit efectuate, anul viitor trebuie aplicate Legea pensiilor, Legea salarizării în sectorul public şi alte legi care cresc cheltuielile. În Parlament există o febrilitate şi se adoptă legi care duc la cheltuieli".
---
Actualizare - Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, în plenul reunit al Parlamentului, asupra proiectului de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane.
"Motivul pentru care am decis să ne angajăm răspunderea pe acest proiect de lege este acela că Ordonanţa Guvernului numărul 51, care teoretic a fost adoptată pentru a asigura punerea în practică a Regulamentului 1370, de fapt a creat situaţii negative în domeniul transportului intrajudeţean", a explicat premierul Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.
---
Actualizare - Ludovic Orban:"Primul proiect de lege pe care Guvernul îşi angajează răspunderea este legea referitoare la concursul de admitere la INM. A trebuit să modificăm proiectul ca urmare a unor amendamente admise".
---
Actualizare - Guvernul a acceptat două amendamente la proiectul de lege privind transportul de persoane referitoare la extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021 şi a termenului pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către Consiliile judeţene până la 1 iulie 2021, a declarat, joi, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
"În ceea ce priveşte proiectul de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane a fost acceptat amendamentul privind extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021. De asemenea, a fost acceptat amendamentul cu privire la termenul pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către Consiliile judeţene până la 1 iulie 2021, amendamente depuse de grupul parlamentar al PNL", a precizat Dancă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern
---
Actualizare - Au fost respinse amendamentele USR şi ALDE privind deficitul bugetar, unul dintre amendamente cerând ca deficitul să fie de 3%, altul să crească până la 3,95%
---
Actualizare - Guvernul a decis să scoată din proiectele de legi pe care-şi asumă, joi, răspunderea în Parlament prevederile referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor şi trecerea la completurile de 3 judecători, ca urmare a adoptării prevederilor în procedură parlamentară.
---
Guvernul îşi asumă, joi, răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice, informează News.ro.
Potrivit sursei citate, parlamentarii au termen până la ora 10:00 pentru a depune amendamente la cele trei proiecte de lege, amendamente care vor fi analizate şi eventual însuşite într-o şedinţă a Executivului programată de la ora 10:00.
La ora 12:00, este programată şedinţa Camerelor reunite, în care premierul Ludovic Orban va prezenta cele trei proiecte pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea: proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.
Cele trei legi au fost adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, iar miercuri au fost trimise parlamentului pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii.
Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că este posibil să scoată din pachetul de legi pe care-şi va asuma răspunderea prevederile privind prorogarea unor termene în justiţie, dar o decizie va fi luată în şedinţa de Guvern de joi.
"Noi am convocat şedinţă de Guvern pentru mâine, la ora 10:00, când expiră termenul până la care parlamentarii pot să depună amendamente la cele trei legi. (...) E posibil să nu mă includem în proiectul care vizează legile justiţiei decât acea prorogare de termen care vizează creşterea vechimii de la 2 ani la patru ani de zile. Este posibil, în schimb, să primim unele amendamente care pot să ducă la abrogare şi atunci vom discuta sau prorogarea termenului pentru o perioadă mai lungă. Nu pot să anticipez care vor fi amendamentele care vor fi depuse de parlamentari", a declarat miercuri Ludovic Orban.
Anunţul său a venit după ce senatorii au decis, miercuri, în unanimitate, prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor, pana la 1 ianuarie 2022. De asemenea, a fost amânată, până la 1 ianuarie 2021, trecerea la completurile de trei judecători, la instanţele de apel.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.