Guvernul va legifera traseismul politic, astfel că primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor putea să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie şi până la data intrării în exerciţiul mandatului, care va avea loc în toamnă, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere, vineri, pe site-ul SGG, act normativ prin care se reglementează desfăşurarea în comun a alegerilor locale şi europarlamentare.
Potrivit proiectului de act normativ candidaţii la europarlamentare pot să se înscrie şi pentru a candida la alegerile locale. Cele două scrutine ar urma să aibă loc în 9 iunie 2024 în intervalul orar 07:00-22.00.
"Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot" şi "pot vota până cel mult la ora 23:59", se precizează în proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Iniţiativa legislativă mai prevede că cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul. Proiectul de OUG mai stabileşte că aceleaşi birouri electorale se vor ocupa de ambele scrutine şi că votarea se va face în aceleaşi secţii de votare. Textul actului respectiv stipulează: "La alegerile din data de 9 iunie 2024, în secţiile de votare din ţară, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin".
În preambulul proiectului de act normativ se arată că măsura comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este necesară deoarece alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024 vor avea loc într-un context deosebit, provocările politice cu care se confruntă Uniunea şi statele sale membre fiind semnificative, şi că este nevoie de asigurarea unei reprezentativităţi mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, de consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, prin faptul că aleşii locali pot motiva cetăţenii să se prezinte într-un număr mai mare la urne şi să-şi exprime opţiunile de vot.
Partidele de opoziţie - AUR, Forţa Dreptei, USR şi REPER - au anunţat că, după adoptarea de către Guvern, în cursul acestei săptămâni, a proiectului de OUG privind comasarea alegerilor, vor solicita Avocatului Poporului să conteste actul normativ la Curtea Constituţională a României.
Mai mult, fostul premier Ludovic Orban critică traseismul politic ce va fi reglementat prin viitorul act normativ. Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Ludovic Orban afirmă: "PSD şi PNL au decis în spatele uşilor închise să dea liber traseismului politic al aleşilor locali. Adică să permită aleşilor locali care au fost aleşi pe listele unui partid în mandatul 2020-2024 să nu îşi piardă mandatul dacă vor candida la alegerile locale din 2024 pe listele altui partid. Tot ce face această coaliţie antidemocratică în materie de organizare a alegerilor este scandalos şi ar trebui să provoace o revoltă în întreaga societate. Comasarea localelor cu europarlamentarele, devansarea alegerilor prezidenţiale şi fixarea unei date scoase din burtă care obligă la o campanie electorală exact în perioada în care cei mai mulţi români sunt plecaţi în concedii, legalizarea traseismului politic etc. reprezintă adevărate atentate la democraţie. În privinţa traseismului politic reamintesc rău famata OUG 55, adoptată de guvernul Ponta în 2014, care a determinat migraţia către PSD a aproape 500 de primari ai altor partide politice în pragul alegerilor prezidenţiale, primari momiţi cu proiecte finanţate din bani publici prin PNDL1. Această ordonanţă a provocat o fraudă electorală de proporţii la prezidenţiale. Cei 500 de primari traseişti au transferat către candidatul prezidenţial Victor Ponta, premier în exerciţiu, sute de mii de voturi. La vremea respectivă, după trecerea prin parlament a OUG 55, parlamentarii PNL au atacat la CCR legea de adoptare a ordonanţei, care a fost declarată neconstituţională. Îi anunţ pe membrii cabinetului Ciolacu că, dacă vor adopta o astfel de ordonanţă neconstituţională, voi formula plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva tuturor membrilor guvernului care semnează această ordonanţă şi, evident, în primul rând împotriva premierului Ciolacu".
La rândul lor, cei de la REPER, formaţiunea politică din jurul fostului premier Dacian Cioloş, susţin că PSD şi PNL pregătesc un atac major la democraţie, deoarece interzic reprezentanţii acestui partid în secţiile de vot şi în Biroul Electoral Central prin introducerea formulării că în aceste secţii vor avea reprezentanţi doar partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau electorale care participă la alegeri şi cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.
Or, deputaţii europeni din partea Reper au fost aleşi în 2019 ca fiind din partea Alianţei USR-PLUS şi nu ai actualei formaţiuni politice, iar conform textului viitoarei ordonanţe de urgenţe nu ar îndeplini cerinţa finală şi nu ar avea dreptul să aibă reprezentanţi în secţiile de vot.