Guvernul listează filialele Electrica de distribuţie a energiei

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2012

Guvernul listează filialele Electrica de distribuţie a energiei
  • document ataşat Companiile scoase la vânzare de Fondul Proprietatea
    apasă aici pentru a descărca.

    Guvernul a decis, ieri, să înceapă procedurile de lis-tare la bursă a unor pachete de câte 15% din acţiunile deţinute la Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. La începutul lunii, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat că a desemnat Citigroup Global Markets Limited să intermedieze posibile vânzări la companii nelistate de dis-tribuţie şi furnizare de electricitate şi gaze naturale, inclusiv cele trei menţionate de stat.

    Statul şi Fondul Proprietatea trebuie, acum, să ţină cont unul de celălalt, atunci când îşi pregătesc ofertele. Anterior, analiştii ne-au declarat că aceste vânzări s-ar putea încurca reciproc.

    Însă ţinând cont că reprezentanţii Franklin Templeton s-au întâlnit, chiar vinerea trecută, cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, nu este exclus ca cei doi vânzători să îşi acorde sprijin. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul întâlnirii, a fost menţionat interesul reciproc precum şi pentru desfăşurarea cu succes a procesului de listare a unor pachete minoritare de acţiuni la companii aflate în proprietatea statului. "Toate aceste demersuri pot ajuta procesului de consolidare economică şi stimulării pieţei de capital locale, unde Fondul Proprietatea joacă un rol extrem de important", se mai arăta în comunicat.

    În luna februarie, când fondul de investiţii Elliott, cel mai mare acţionar al FP, s-a exprimat pentru stimularea Franklin Templeton să înceapă lichidarea participaţiilor Fondului, analiştii consultaţi de ziarul BURSA s-au exprimat cu privire la interferarea ofertelor statului cu ale FP.

    De exemplu, consultantul de inves-tiţii Victor Cionga, ne-a spus că "free float"-ul anumitor companii interesante pentru investitori va creşte: "De exemplu dacă Romgaz se va lista, atunci free float-ul său va fi de 30% şi nu de 15%", a explicat domnul Cionga, adăugând: "Evident că este posibil ca preţul listării să fie afectat negativ, dacă înainte de listare Templeton nu va semna un angajament de < lock-up > pentru cel puţin o perioadă de şase luni (n.r că nu-şi va vinde acţiunile o perioadă de şase luni după listare); dar eu cred că interesul lui Templeton va fi să mărească valoarea companiei şi nu să se grăbească să vândă imediat după listare".

    Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest, ne spunea, în februarie, că ţinând cont că FP este coacţionar cu statul se creează o concurenţă între cele două entităţi şi implicit un preţ mai mic care va putea fi obţinut. Domnia sa a mai precizat că "FP poate urmări privatizările Statului şi poate interveni ulterior acolo unde cererea de acţiuni va fi ridicată, vânzând în cazurile în care se manifestă un interes ridicat al cumpărătorilor, însă în mod clar cele două se pot încurca reciproc".

    Vânzarea de către stat a acţiunilor la cele trei companii a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

    Preţul de vânzare a acţiunilor va fi aprobat de AGA fiecărei companii în parte, pe baza recomandărilor intermediarilor.

    Totodată, preţul va fi cel puţin egal cu preţul de ofertă sau cu preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de ofertă, mecanism aprobat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

    Fiecare dintre cele trei companii este deţinută în proporţie de 78% de Electrica SA, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 22%.

    Valoarea totală a acţiunilor pe lista de vânzare a FP este de 527,6 milioane de euro, sau aproximativ 15% din VAN, conform celei mai recente VAN a Fondului Proprietatea, calculată la 31 ianuarie 2012.

    Electrica SA va dispărea de pe piaţa furnizării de electricitate, întrucât FMI a cerut ca obiectul principal de activitate să fie transferat către Electrica Furnizare, firmă care, la rândul său, va fi privatizată până la sfârşitul lunii octombrie 2012.

    Obiectul principal de activitate al Electrica SA este furnizarea de energie electrică, având o cotă de piaţă de 3%. Compania este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei.

    Scrisoarea de intenţie convenită recent de Guvern cu FMI arată că Electrica SA va rămâne doar cu activităţile de citire a contoarelor, reglaj în sistemul energetic şi dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmând ca obiectul principal de activitate să fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare.

    Decizia Fondului Proprietatea să vândă acţiuni la companiile naţionale din domeniul energetic reprezintă o iniţiativă antinaţională cu efecte profunde asupra siguranţei energetice a ţării noastre, consideră Mircea Ursache, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea (FP) în perioada 2007-2010.

    OPSPI: Anunţul de selectare a intermediarului pentru listarea Nuclearelectrica, lansat în 10 zile

    Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica, va lansa în termen de zece zile anunţul pentru selectarea intermediarilor care vor derula oferta de plasare pe bursă a unui pachet de 10% din acţiunile companiei, potrivit şefului OPSPI, Florin Vlădan.

    "În zece zile vom face anunţul pentru selectarea intermediarilor", a afirmat Vlădan la un seminar economic.

    Procesul de plasare la bursă a acţiunilor companiei va fi derulat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), organism din cadrul Ministerului Economiei.

    Şeful OPSPI afirma la sfîrşitul lunii februarie că oferta de listare a acţiunilor companiei are ca termen de finalizare luna octombrie.

    Nuclearelectrica produce aproximativ 20% din energia electrică la nivel naţional.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb