Guvernul mizează totul pe o singură carte

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2005

Astăzi Executivul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru legile proprietăţii şi reformei din Justiţie

În cazul în care Curtea Constituţională ar decide, la sesizarea PSD, că legile ar fi anticonstituţionale, Comisia Europeană ar putea aplica clauza de salvgardare

Monica Macovei i-a pregătit un înlocuitor şefului PNA, Ioan Amariei

Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea atît pentru pachetul de legi privind reforma justiţiei, cît şi pentru legile proprietăţii. PSD intenţionează să depună o moţiune de cenzură şi are această posibilitate pînă în 20 iunie, urmînd ca ea să fie dezbătută în 22 iunie. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că PSD nu va depune moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul va ţine cont de amendamentele aduse de parlamentarii PSD celor două pachete de legi.

La rîndul său, Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă necesitatea ca aceste legi să treacă de forul legislativ şi a condamnat intervenţiile parlamentarilor PSD, care "au spus minciuni în ceea ce priveşte conţinutul pachetelor de legi". Demnitarul precizează că procurorii vor fi numiţi, ca şi pînă acum, de Consiliul Suprem al Magistraturii. Numai în cazul procurorilor generali, ministrul Justiţiei va avea un cuvînt de spus. Drept dovadă, Monica Macovei a pregătit deja un înlocuitor pentru şeful Parchetului General Anticorupţie, Ioan Amariei, însă, a precizat că îi va face public numele numai în momentul în care şeful PNA va fi revocat din funcţie, după adoptarea pachetului de legi.

Monica Macovei spune că, printre alte prevederi ale noului pachet de legi, figurează şi articolul privind răspunderea disciplinară a procurorilor şi judecătorilor, precum şi conferirea unei mai mari independenţe a magistraţilor în actul de jus-tiţie.

Ministrul Justiţiei precizează că, în cazul în care PSD va sesiza Curtea Constituţionlă, iar această Curte va stabili că pachetele de legi nu îndeplinesc criteriile de constituţionalitate, Executivul va demara o serie de consultări cu Comisia Europeană. "Acest lucru nu ar duce neapărat la ridicarea clauzei de salvgardare, însă vom avea o problemă", mai spune minis-trul.

Abuzurile din justiţie şi complicităţile dintre judecători şi procurori, nu sînt trecute nici ele cu vederea de ministrul Justiţiei. Domnia sa susţine că va cere Ministerului de Finanţe să despăgubească toate victimele sistemului de Justiţie care condamnă abuzurile din sistem sau tratamentul incorect aplicat de instanţe. "Eu voi cere asta Ministerului de Finanţe, iar Statul va trebui să ia măsuri, astfel încît, să descopere ulterior cine este vinovatul pentru aceste abuzuri", explică Monica Macovei.

Săptămîna viitoare reforma din justiţie va fi luată la puricat de experţii Comisiei Europene care vor întocmi un raport care va influenţa Raportul din toamnă. Oficialii europeni vor face o vizită la instanţele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb