Patronii de întreprinderi mici şi mijlocii care creează noi locuri de muncă şi angajează şomeri nu vor primi în acest an credite avantajoase sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurărilor sociale, Guvernul hotărând ca acest sistem, introdus în 2002 de Cabinetul Năstase, să nu fie aplicat. Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat propus de Guvern pentru acest an prevede că în anul 2013 nu se acordă credite în condiţii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevăzute în Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Legea respectivă stabileşte că, pentru crearea de noi locuri de muncă prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unităţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activităţi independente desfăşurate de persoane fizice autorizate pot fi acordate, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, credite în condiţii avantajoase.
Creditele sunt acordate pentru investiţii pe o perioadă de cel mult 3 ani, cu o dobândă de 50% din dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a Româ-niei. În judeţele în care rata medie anuală a şomajului se situa peste rata medie anuală a şomajului pe ţară, creditele aveau o dobândă de 25% din dobânda de referinţă a BNR.
Condiţiile pentru primirea creditului sunt ca firma să aibă cel mult 250 de angajaţi şi să lucreze în producţie, servicii sau în turism, pe cel puţin 50% din locurile de muncă nou-create să fie încadrat personal provenind din rândul şomerilor, iar aceştia să fie păstraţi cel puţin 3 ani.
De aceste credite beneficiau şi tinerii în vârstă de până la 30 ani, studenţi, care înfiinţează sau dezvoltă, individual sau împreună cu alţi studenţi, întreprinderi mici şi mijlocii, unităţi cooperatiste, asociaţii familiale sau care desfăşoară în mod independent o activitate economică în calitate de persoană fizică autorizată.
Suma totală care poate fi utilizată pentru acordarea de credite şi cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat trebuie stabilite anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
De asemenea, pentru înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unităţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activităţi independente desfăşurate de persoane fizice autorizate în localităţi confruntate cu fenomene de sărăcie şi excluziune socială din cauza nivelului ridicat al şomajului era prevăzută şi acordarea de fonduri nerambursabile, cu condiţia ca pe toate locurile de muncă nou-create să fie angajaţi şomeri pentru cel puţin 4 ani.
Localităţile în care sunt acordate fonduri nerambursabile şi sumele aferente se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, în limitele decise prin bugetul asigurărilor sociale de stat.
În 2011, volumul total de credite disponibile a fost redus la jumătate comparativ cu anul precedent, de la 20,6 milioane lei la 10 milioane lei, cuantumul maxim al creditului fiind menţinut la 1,5 milioane lei. În bugetul pe 2012 nu a mai fost avansată nicio cifră pentru acordarea acestui tip de credite, potrivit Mediafax.
La sfârşitul anului trecut, perioada pentru care patronii care angajează şomeri dintre absolvenţi ai unităţilor de învăţământ, persoane în vârstă de peste 45 ani sau unici susţinători din familii monoparentale sunt obligaţi să îi păstreze a fost redusă de Guvern la jumătate.