Guvernul nu intenţionează să reintroducă impozitul progresiv

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2020

Guvernul nu intenţionează să reintroducă impozitul progresiv

Nici supraacciza la combustibili sau taxa pe poluare în cazul automobilelor nu sunt în intenţia Executivul

Guvernul nu are de gând să reintroducă anul viitor supraacciza la combustibili, taxa pe poluare la maşini sau impozitul progresiv, a declarat ieri premierul Ludovic Orban. Acesta a afirmat că PNL este cel care a introdus cota unică de impozitare, măsură care a generat efecte pozitive în economie.

"Supraacciza la combustibil a fost reintrodusă de Guvernul PSD, după ce a făcut parte dintre promisiunile de campanie ale PSD şi noi am scos supraacciza la combustibil şi nu avem nicio intenţie să o reintroducem. Asta e o găselniţă care nu are nicio legătură cu intenţiile Guvernului. PNL este cel care a introdus cota unică de impozitare şi apărăm cota unică de impozitare pentru că este una dintre cele mai juste măsuri şi una dintre măsurile care a generat cele mai pozitive efecte. Ca atare, nici nu se pune problema să discutăm acest subiect. PNL apără cota unică de impozitare", a afirmat premierul, întrebat dacă e posibil să existe majorări de taxe începând cu anul viitor, cum ar fi supraacciza la combustibil, reintroducerea taxei pe poluare sau a impozitului progresiv. Premierul nu a menţionat cum vor fi finanţate majorările de cheltuieli.

O majoritate a economiştilor sunt de părere că, având în vedere deficitul bugetar structural - cheltuieli permanente care nu pot fi finanţate la un moment din veniturile din economia internă -, este necesară o majorare a unor taxe de anul viitor pentru a finanţa salariile mai mari ale profesorilor, pensiile mai mari, precum şi alocaţiile majorate sau dublate. Necesarul de finanţare al României din acest an (deficit de 8,6% din PIB + plata datoriei deja emise) este estimat de guvern să se ridice la circa 139 de miliarde de lei în acest an, echivalentul a aproximativ 13% din PIB.

Economiştii se aşteaptă ca ţinta guvernanţilor la anul să fie TVA, la fel ca în criza bugetară din 2009-2010. O majorare "comodă" pentru politicieni a TVA ar frână însă puternic economia, al cărui motor principal este consumul.

Majorarea unor categorii de taxe ar putea fi luată în considerare în condiţiile în care creşterea colectării prin digitalizarea administraţiei fiscale va da rezultate nu imediat, ci peste câţiva ani (experienţa Bulgariei), iar România s-a angajat la Bruxelles prin procedura de deficit excesiv să reducă deficitul bugetar sub 3% până la finele lui 2022. O reducere anuală de circa 3% a deficitului pe următorii doi ani, maximul care s-ar permite pentru ca reducerea consumului guvernamental să nu aibă efecte contracţionare în economie, ar putea duce deficitul la sub 3% în 2022.

Totodată, de menţionat că economiştii din Banca Naţională a României (BNR) consideră că noi nu am avut o cotă unică în România şi nici nu o avem. Este opinia atât a economistului şef al BNR, Valentin Lazea (care este un susţinător al impozitului progresiv), cât şi a directorului adjunct al Direcţiei de modelare şi prognoze macroeconomice din BNR, Mihai Copaciu. În asentiment este şi expertul fiscal Gabriel Biriş, care spunea recent într-o conferinţă că "baza noastră fiscală a fost spulberată în ultimii ani".

Copaciu a declarat în aceeaşi conferinţă: "Noi nu am avut o cotă unică în România, nici nu o avem, e clar o discriminare a muncii versus capital şi există tot felul de portiţe de a evita legea şi de a plăti impozite mai mici. Cotă unică din punctul meu de vedere înseamnă şi impozit pe profit la 16%, şi TVA la 16% şi impozit pe venit la 16%. Cel puţin între muncă şi capital nu ar trebui să existe o diferenţiere".

Copaciu a mai spus atunci că este clar că anul viitor va fi nevoie de o ajustare fiscală.

"Pentru că altfel vei fi sancţionat foarte drastic de pieţe şi de agenţiile de rating, clar nu mai au aceeaşi înţelegere manifestată în contextul crizei. Fără soluţii (precum rescrierea codului fiscal) mi-e frică că va veni tot ce este mai simplu: un TVA mai... Îmi e frică să nu se apeleze la nişte soluţii comode, ca să mă exprim aşa, în dauna unor soluţii structurale", afirma Copaciu

Orban spune că săptămâna aceasta se decide ce se întâmplă cu activitatea HoReCa

În orice caz, despre sectorul HoReCa, care săptămâna trecută a organizat proteste pentru a forţa mâna Guvernului în ceea ce priveşte redeschiderea activităţii în incintă, în contextul apropierii toamnei, Orban a spus că aşteaptă un punct de vedere de la specialişti şi săptămâna aceasta se va stabili un calendar.

"Aştept un punct de vedere din partea specialiştilor şi în funcţie de asta vom stabili un calendar. În cursul acestei săptămâni va trebui să luăm o decizie. Oricum va trebui să luăm o decizie pentru că se va termina sezonul estival, perioada în care oamenii pot să stea pe terase, şi odată cu scăderea temperaturii (...) vor trebui luate măsurile pentru a permite uşor-uşor, în condiţii de siguranţe, (reînceperea activităţii), vor trebui luate aceste decizii", a declarat Ludovic Orban, care urmează să aibă în această săptămână o nouă întâlnire cu reprezentanţii din industria HoReCa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E adevarat ca nu stii ce aduce clipa, cu atat mai putin anul.

    Insa, politicienii nici n-au terminat propozitia, ca au si uitat-o. Asa ca, ar conta mai mult o promisiune scrisa pe care sa si-o asume, fara rastalmacire la anul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb