Guvernul nu şi-a finalizat toate programele comunitare în termenele asumate

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2004

Parlamentul a votat opt proiecte legislative prin care termenele diverselor acorduri de colaborare ale Guvernului cu Uniunea Europeană şi derulate cu fonduri comunitare nerambursabile au fost prelungite. Acordurile respective fac parte din programele PHARE 2000, PHARE 2001, ISPA şi Programe de colaborare transfrontalieră cu Bulgaria şi Ungaria. Executivul de la Bucureşti a solicitat Comisiei Europene să prelungească durata acestor programe, pentru ca fondurile respective să nu fie returnate de către România la Bruxelles. Unele componente din aceste programe, precum "Inves-tiţii în coeziunea economică şi socială" sau "Întărirea activităţii de protecţie a copiilor", au fost amînate pînă după alegeri, pentru 2005 şi 2006. Deşi Comisia Europeană a fost de acord cu noile termene, opoziţia parlamentară a criticat incapacitatea Guvernului de a elabora proiecte şi de a absorbi fondurile europene la timp.

În lumina actualului scandal al adopţiilor internaţionale, Partidul Democrat a acuzat Guvernul că Programul PHARE prevedea bani şi pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor instituţionalizaţi din România. "Guvernul nu are nici o scuză pentru soarta nefericită a copiilor instituţionalizaţi, pentru că a beneficiat şi de resursele necesare pentru a îmbunătăţi situaţia acestora", a declarat deputatul democrat Anca Boagiu, în plenul Parlamentului.

Pe de altă parte, reprezentanţii Guvernului s-au plîns că procedura adoptării acestor acorduri de prelungire a termenelor este prea greoaie, deoarece trece prin cele două Camere ale Parlamentului şi încetineşte ritmul aplicării programelor. Argumentul Guvernului se bazează pe faptul că aceste prelungiri de termene nu implică modificări ale bugetului de stat şi se fac printr-un schimb de scrisori între Guvern şi Comisia Europeană, sugerînd parlamentarilor ca aceste prelungiri să nu mai treacă prin procedura greoaie a votului parlamentar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb