Guvernul Ponta III, făcut să nu reziste?

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2014

Guvernul Ponta III, făcut să nu reziste?

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri seară, componenţa noului Guvern, care, potrivit mai multor voci politice, pare făcut să nu reziste, pe fondul ameninţărilor preşedintelui Traian Băsescu. Sursele noastre afirmă că noul Guvern s-ar fi pregătit de atacul şefului statului, care a spus că "USL, care a câştigat peste 50% la alegeri, nu mai există, iar mai corect ar fi ca premierul să predea mandatul". Traian Băsescu a precizat că se va consulta serios cu specialişti ca să vadă dacă Guvernul poate fi învestit cu actualul premier, pentru că nu vrea să creeze un precedent de încălcare a Constituţiei.

Se spune că Guvernul Ponta III i-a luat prin surprindere chiar şi pe unii dintre membrii PSD. Astfel, Constantin Niţă pare că a dat energia pe Oltchim, deşi gurile rele din PSD afirmau, aseară, că era negru de supărare când a aflat că o să fie şef doar peste nişte companii în insolvenţă. Domnia sa a fost propus ca Ministru al Economiei, iar locul său la conducerea Departamentului pentru Energie a fost luat de Răzvan Nicolescu, director afaceri publice în cadrul OMV Petrom şi vicepreşedinte ACER (Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei) din 2009.

Şi numirea de la Ministerul Finanţelor a produs o mare surpriză, Victor Ponta alegând-o pentru acest portofoliu deosebit de important pe consiliera sa pe probleme fiscale, Ioana Petrescu.

Premierul a oferit şi o caracterizare inedită doamnei Petrescu, care unora, le-a dat fiori reci: "Nu are suficientă experienţă, dar asta poate fi şi un lucru bun, că nu are experienţa negativă a structurilor birocratice. A fost o supriză şi pentru ea însăşi. A participat alături de mine la o întâlnire pe teme economice pe care am avut-o cu liderii PDL şi nu vreau să se supere Ialomiţianu (n.r. fost ministru de Finanţe) pe mine, dar i-a ţinut o lecţie de economie aplicată care m-a uns pe suflet, deci cred că va face faţă. O va critica sigur Ialomiţianu".

Sursele noastre mai susţin că frâiele de la Finanţe vor fi tot la celebrul secretar de stat Gherghina, care ar face echipă cu Florin Georgescu ca să o susţină pe Ioana Petrescu.

Fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu susţine, referitor la noul cabinet care are o medie de vârstă de circa 35 de ani, că tinerii trebuie să aibă o şansă. "Sunt convins că, ţinând cont de experienţa şi educaţia doamnei Ioana Petrescu, se va descurca în funcţia de ministru de finanţe".

În rest cabinetul Ponta III este format din: Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale; Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne; Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii; Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii; Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei; Titus Corlăţean, ministru al Afacerilor Externe; Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale. Rovana Plumb a eliberat portofoliul de la Mediu pentru a-i face loc lui Attila Korodi, iar domnia sa va ocupa funcţia de ministru al Muncii. Nicolae Bănicioiu este noul ministru al Sănătăţii, Gabriela Szabo - ministru al Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, ministru al Educaţiei Naţionale, Eugen Teodorovici - ministru al Fondurilor Europene, Alexandru Răzvan Cotovelea - ministrul pentru Societatea Informaţională în locul lui Dan Nica; Dan Şova - ministru al Transporturilor, Liviu Voinea - ministru delegat pentru Buget, Mihnea Costoiu - ministru delegat pentru Învăţământul Superior, Florin Jianu - ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism; Eugen Nicolicea - ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul; Doina Pană - ministru delegat pentru Apă şi Păduri; Aurelia Cristea - ministru delegat pentru Dialog Social; Bogdan Stanoevici - ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va rămâne în aparatul de lucru al prim-ministrului şi va fi coordonat de către un secretar de stat, nu de către un ministru-delegat, ca până în prezent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vax ponta!

    Liviu Tudor şi Grupul de la Bacău au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reuşit să-şi umple conturile cu zeci de miliarde. REGELE IMOBILIARELOR,Magnatul din Real Estate, Guru financiar Liviu Tudor, a fost scos în faţă, în 1996, de cunoscutul Grup de la Bacău, coordonat de Viorel Hrebenciuc şi Corneliu Iacubov, pentru a pune temelia Băncii Comerciale Unirea (BCU). Scopul a fost unul singur: spălarea banilor şi obţinerea unor profituri ilicite uriaşe. Modul de acţiune al celor care deţin sediul în care îşi desfăşoară activitatea a fost scos la iveală de “Evz” şi este specific crimei organizate: “Dacă nu-ţi vei ţine gura, ai grijă că există gloanţe calde şi gloanţe reci. Nu ţi-am spus că nu mi-e frică de nimeni în ţara asta, ca am bani să cumpăr pe oricine?”, îşi ameninţa Liviu Tudor asociatul.

    Falimentul de la Banca Unirea 

    În anul 1996, prin subscripţie publică, se înfiinţa Banca Comercială Unirea, având la bază Grupul de la Bacău, aflat sub oblăduirea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Corneliu Iacobov. Aceiaşi Tudor şi Iacob controlau 49,77% din capitalul social, ceilalţi asociaţi importanţi fiind Societatea de Investiţii Financiare II Moldova (condusă de Corneliu Iacobov), cu 24,65% din acţiuni şi CNSLR “Frăţia”, cu 12% din acţiuni. Restul era deţinut de unele persoane fizice printre care se număra şi actualul preşedinte al României, Traian Băsescu. În scurt timp, prin multiple manevre de culise, fondurile instituţiei financiare au fost plimbate dintr-un cont într-altul, până când Banca Populară Română a ajuns acţionar majoritar, iar director al Băncii Unirea a devenit Emil Botea. 

    Totul a mers bine până când Banca Naţională a României a făcut un control la Unirea, pentru a descurca iţele unei aşa-zise majorări de capital cu 50 de miliarde de lei. Aşa s-a ajuns la concluzia că respectiva majorare a fost făcută din bani publici, iar 33 de miliarde de lei au ajuns în conturile unor firme dubioase şi ale unor persoane fizice, în fruntea acestora aflându-se Liviu Tudor. În plus, Banca Unirea a ajuns acţionar majoritar la DIGICOM SA, firma aceluiaţi Liviu Tudor. 

    Spălare de bani şi falimentarea premeditată a unei bănci 

    Revenind la activitatea de început a Băncii Unirea, vom scoate în evidenţă modul în care s-au plimbat banii dintr-un cont într-altul, pentru a fi spălaţi. În calitate de împuternicit, Liviu Tudor reprezenta “toate interesele legate de acţiunile pe care SC BEST OIL SRL le deţine în cadrul Băncii Unirea SA (în curs de constituire)”. Astfel, BEST OIL vărsa prin intermediul Bancorex suma de 295 de milioane de lei, către Banca Unirea SA, la 16.07.1996. Alţi 606 milioane de lei ajung de la Banca Agricolă la Unirea, în aceeaşi lună, precum şi alte sume virate prin intermediul Băncii Columna ori a Băncii Internaţionale a Religiilor. De menţionat că atât Banca Agricola, Columna, Bancorex cât şi BIR au ajuns între timp în stare de faliment. Desigur, aceeaşi soarta a avut-o şi Banca Unirea, care a fost cumpărată în ultimul moment de nişte ruşi. Ultimul director al Băncii Unirea, Emil Botea, a declarat în mai multe rânduri că unul dintre cei care conduc Nova Bank, şi anume preşedintele Alexei Voskoboy, ar fi avut o poziţie oficială în KGB. Ruşii de la Nova Bank, cumpărătorii Bancii Unirea, n-au comentat în niciun fel această informaţie. Cert este că, totuşi, BNR a instituit la Unirea un regim de decontare specială, care a durat un an şi patru luni. După această perioadă, la 22 august anul trecut, Băncii Unirea i s-a retras licenţa de funcţionare. 

    Alte sume importante de bani au fost scoase din Banca Unirea prin contracte de prestări servicii deosebit de avantajoase pentru furnizori. Unul dintre acestea se referă la livrarea către banca a şase echipamente de comunicaţii prin satelit VSAT şi a tot atâtea “licenţe software terminal şi 1 licenţă software HUB TCP-IP”. Cum era de presupus, beneficiara contractului n-a fost alta decât SC DIGICOM SA, firma controlată de acelaşi Liviu Tudor. Valoarea iniţială a contractului s-a ridicat la suma de 206.500 USD. 

    Ulei din Rezervele de stat 

    Fără a se implica aparent în politică, Liviu Tudor controlează direct sau prin interpuşi mai multe societăţi comerciale, printre care se numără: IIRUC SA, PREFABRICATE VEST SA, VESTCO INDUSTRIES SA, DIGICOM SA, IIRUC – DIGICOM GRUP SA, ID HOLDING SRL, IIRUC SERVICE SA, CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA, ID REAL ESTATE SA, IIRUC TRADE SA, DIGINET SA şi altele. Până nu demult a deţinut şi fabrica de ulei Muntenia, pe care a falimentat-o începând cu finele anului 2002, la sfatul unor prieteni apropiaţi din Guvern. Printre aceştia se numără Viorel Hrebenciuc şi Şerban Mihăilescu. Cu cel din urmă a pus chiar la cale vânzarea către pensionari de ulei, orez şi zahăr – câte două kilograme de fiecare – în sistem “economat”, adică la preţ de fabrică. Numai că uleiul provenea de la Rezervele de stat (1.400 de tone). Pentru a nu se declansa un scandal de proporţii, fabrica Muntenia a fost devalizată, după care s-a declanşat procedura falimentului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb