Guvernul Ponta şi FMI au convenit noua scrisoare de intenţie

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 7 mai 2012

Guvernul Ponta şi FMI au convenit noua scrisoare de intenţie

Negocierile dintre autorităţile noastre şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional s-au încheiat cu succes, sâmbătă noaptea, după două zile de discuţii la BNR cele două părţi stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv.

La finalul discuţiilor, Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finanţe a declarat, citat de Mediafax: "Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor şi reformelor structurale, sectoriale, cuprinse în acord, s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, res­pectând şinta limită de 3% în relaţia cu Uniunea Europeană pentru acest an şi, de asemenea, respectând angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional".

Georgescu a mai afirmat: "Cred că mesajul este important din două puncte de vedere: o dată s-a încheiat un acord care continuă politicile de stabilitate macroeconomică, de ajus­tări sectoriale şi aşa mai departe, deci, practic, asigură stabilitatea economică şi financiară a României, asigură finanţarea externă a Româ­niei, pentru că România consumă mai mult decât produce şi trebuie să se împrumute, dar nu se putea împrumuta în condiţii rezonabile fără acest acord. Pe de altă parte, a doua concluzie - s-au găsit soluţii pentru rezolvarea celor două probleme asumate de USL, şi anume problema salariaţilor bugetari şi a pensionarilor".

Salariile bugetarilor vor fi majorate cu 8%, din iunie

FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor, pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie. Pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună.

Domnia sa a adăugat că ambele măsuri privind personalul bugetar, pe de o parte, şi pensionarii, pe de altă parte, vor fi reflectate într-o lege, pentru că numai prin lege pot fi acordate asemenea drepturi băneşti: "Legea va fi emisă, practic va fi ordonanţă de urgenţă, până la 25 mai, pentru că, potrivit cadrului juridic existent, trebuie să acorzi asemenea drepturi către persoanele fizice cu mai mult de şase luni înainte de data alegerilor generale. (...) În acea lege vom găsi mai multe detalii, pentru că aici n-am avut posibilitatea, neavând la dispoziţie datele şi specialiştii care lucrează în Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii".

Preşedintele Băsescu a subliniat, ieri, după întrevederea cu delegaţia FMI, că majorarea salarilor bugetarilor nu adânceşte deficitele structurale de la fondurile de pensii şi sănătate, dimpotrivă, le diminuează.

Dan Nica: Trebuie să plece vreo 300 de angajaţi, dintre cei cu mapa, de la Poşta Română"

Aproximativ 300 de angajaţi TESA din cadrul Poştei Române ar trebui să plece, pentru că personalul este excedentar, a declarat ministrul desemnat al Comunicaţiilor, Dan Nica, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI şi ai CE.

"La Poşta Română, dacă aşa sunt informaţiile acum, procesul actual de angajare a consultantului a eşuat. O să reîncepem un proces de angajare a consultantului respectiv care mai departe umblă prin toată lumea să caute investitori, vine cu cei mai buni investitori şi se decide care este investitorul care să vină, cu ce sumă de bani şi în ce condiţii, astfel încât Poşta Română să devină un serviciu poştal modern", a spus Nica.

El crede că Poşta are un personal excedentar în zona TESA (Tehnic, Economic, Ştiinţific şi Administrativ): "Eu cred foarte mult în cei care aduc venituri şi care muncesc şi aceştia sunt factorii şi oficianţii în Poşta Română. Cred că vreo 300 din cei care erau cu mapa şi care trăiau pe seama activităţii factorilor poştali şi ai oficianţilor trebuie să părăseas­că... mai ales că au şi salariile prea mari".

Cei cinci administratori numiţi de Ministerul Comunicaţiilor în CA al companiei Poşta Română vor demisiona, după plecarea ministrului de resort, Răzvan Mustea, şi instalarea noului Guvern.

Chiţoiu: Oltchim va fi privatizată în septembrie, iar la Cupru Min se va relua licitaţia

Ministrul desemnat al Economiei Daniel Chiţoiu şi-a asumat, sâmbătă, privatizarea companiei Oltchim în septembrie şi reluarea licitaţiei pentru vânzarea Cupru Min imediat după reevaluarea societăţii şi obţinerea avizului de mediu.

Guvernul va respecta toate prevederile care vor fi convenite la negocierile cu delegaţia FMI privind privatizarea, a afirmat, vineri, ministrul desemnat al Finanţelor Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare.

"Problema privatizării trebuie ges­tionată în limita în care acest proces aduce bani pentru modernizarea societăţilor", a declarat, ieri, Traian Băsescu, subliniind că nu s-a luat niciodată în discuţie privatizarea integrală a companiilor energetice cum ar fi Hidroelectrica sau Transgaz.

Managementul privat va fi numit până în octombrie

Managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în luna octombrie, iar primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz, a declarat, sâmbătă, Daniel Chiţoiu.

Alături de Transgaz şi Hidroelectrica, printre societăţile de stat la conducerea cărora vor fi numiţi manageri privaţi se numără Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare.

Printre companiile de stat pentru care vor fi selectaţi, ulterior, manageri privaţi, conform angajamentelor asumate faţă de FMI, se numără Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Romgaz.

Contractele cu "băieţii deştepţi" din energie - renegociate în maxim zece zile

Ministerul Economiei va renegocia contractele cu aşa numiţii "băieţi deştepţi" din energie în maxim zece zile, a declarat ministrul desemnat al Economiei: "Mi-am luat angajamentul că în maxim zece zile trebuie să am o renegociere a acestor contracte, urmând ca după aceste renegocieri să informăm instituţiile financiare internaţionale asupra hotărâ­rilor pe care le-am luat".

Acesta a adăugat că va renegocia şi cantităţi, şi preţuri, şi termene.

Întrebat dacă a văzut vreunul dintre contracte, ministrul desemnat a răspuns că el, personal, nu a văzut şi nici nu are voie să vadă contractele.

Chiţoiu a afirmat că nu au existat dis­cuţii despre contractele cu Chevron.

Comisia Europeană (CE) analizea­ză un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o inves­tigaţie privind legalitatea acestor acorduri.

Preţul gazelor pentru populaţie şi consumatorii noncasnici nu va creşte, în 2012

Preţul gazelor pentru populaţie şi pentru consumatorii noncasnici nu va creşte în acest an, după cum a declarat ministrul desemnat Daniel Chiţoiu. Domnia sa a adăugat că România are o întârziere în adoptarea legislaţiei privind energia şi gazul, acte normative care "se regăsesc" în Parlament: "De asemenea, ne-am asumat că legea gazelor va fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă". Ministrul a confirmat că, de anul viitor, preţul gazelor va fi majorat.

Autorităţile române se angajaseră în negocierile cu FMI să elaboreze până la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro, derulat în perioada 2009-2011.

Întâlnire Băsescu - FMI, la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, ieri, la Cotroceni, cu delegaţia FMI, BM şi CE, discuţiile durând aproximativ 45 de minute.

Preşedintele Băsescu a declarat, la începutul întâlnirii, că menţinerea la nivelul actual a deficitelor la fondurile de asigurări de sănătate şi pensii reprezintă elementul esenţial pentru perioada următoare, arătând că nu va trimite scrisoarea de intenţie Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat.

Şeful statului a mai spus că speră că în perioada următoare va avea mai mult succes reformarea întreprinderilor de stat, în condiţiile în care nu s-au constatat multe progrese în acest sens.

Franks, mulţumit de cooperarea dintre miniştrii care pleacă şi cei care vin

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks a declarat, ieri, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni, că este satisfăcător faptul că membrii Guvernului demis şi cei ai Guvernului desemnat cooperează şi au poziţii comune în această perioadă, ceea ce indică o continuitate a angajamentelor României: "Aş spune că unul dinte lucrurile pe care l-am remarcat ca fiind foarte favorabil este că a existat o cooperare între membrii Guvernului care pleacă şi cei ai Guvernului care vine. Acest lucru este extrem de util pentru noi, pentru că ne arată că va fi o continuitate a angajamentelor României, cu privire la obligaţiile internaţionale, precum şi cu privire la programul de reforme şi de consolidare economică. Este foarte satisfăcător pentru noi să vedem cum miniştrii care pleacă şi cei care vin pot veni împreună să discute cu noi şi să aibă un angajament comun pentru ca România să rămână pe poziţii".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb