Guvernul pregăteşte cenzurarea mediului online

G.M.
Politică / 11 martie 2022

Sursă foto: Guvernul României/Facebook

Sursă foto: Guvernul României/Facebook

Actualizare - Guvernul respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice fel de iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului în condiţiile legii, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

El a făcut aceste precizări, la Palatul Victoria, în contextul unor iniţiative anunţate de reprezentanţi ai societăţii civile având ca scop combaterea dezinformării în spaţiul public.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că, în prezent, circulă ştiri false şi sunt în derulare o serie activităţi de dezinformare, iar astfel de iniţative ale societăţii civile pot ajuta accesul opiniei publice la informaţii reale în timp util.

"În primul rând, aşa cum a repetat de fiecare dată când a fost necesar, Guvernul României susţine libertatea de exprimare şi dreptul la informare corectă a cetăţenilor. Orice iniţiativă care vine din zona societăţii civile şi care are ca scop combaterea dezinformării în spaţiul public reprezintă contribuţii, proiecte, care ajută, practic, accesul opiniei publice la informaţii reale în timp util, dar Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice fel de iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului în condiţiile legii şi literei şi spiritului Constituţiei României", a afirmat Dan Cărbunaru.

---

Orice informaţie negativă cu privire la autorităţile centrale va fi calificată drept suspectă, iar autorii acesteia ar putea fi calificaţi drept propagandişti ai Moscovei

Guvernul pregăteşte combaterea ştirilor false, nu printr-o comunicare mai activă, ci prin cenzurarea informaţiilor din mediul online. Astfel, Executivul este de acord cu propunerea venită dintr-o parte a societăţii civile privind crearea unei platforme, care să indentifice rapid ştirile false în mediul online şi apoi autorităţile să dispună ştergerea lor sau blocarea site-urilor care le promovează. Modalitatea de combatere a fenomenului fake-news ar urma să fie realizată de platforma respectivă pe baza stabilirii iniţiale a unor narative ce trebuie eliminate din spaţiul online, narative care ar asocia cu ştiri negative Guvernul, miniştrii, preşedintele sau premierul.

Mai mult Guvernul a dispus crearea în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a unui grup care împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri va realiza platforma informatică, care va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi "fake news", surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina

"Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific", a transmis Biroul de presă al Guvernului.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relaţii publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până astăzi, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză. Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este aceea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Klaus Iohannis cu un context de "corupţie" ori "incompetenţă", având ca marker de dezinformare expresii precum "mizerie" sau "furtişag".

Acest lucru ar face ca articolele din presa de investigaţie să fie calificate suspecte sau fake-news, iar autorii lor să fie consideraţi agenţi ai propragandei ruse, deoarece comunicatorii guvernului consideră că, în actualul context, narativul "Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt" este un narativ al dezinformării şi propagandei.

Platformă realizată pe baza informaţiilor colectate din reţelele sociale online

Propunerea privind platforma respectivă a venit din partea mai multor organizaţii neguvernamentale, printre care se numără Global Focus, Media Wise, Active Watch şi True Story Project.

Oanei Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat pentru G4Media.ro că a lansat o iniţiativă, împreună cu mai muli reprezentanţi ai altor ONG-uri şi think-tank-uri, de creare a acestei platforme mentită să identifice narativele propaganei pro-ruse pe reţelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Ea a spus că a cerut de la guvern şi ministere o listă de teme-cheie pe care să le analizeze.

"Noi am pornit această iniţiativă pe fondul a ce am văzut în ultimele zile trecute: isteria pastilelor cu iod, cozi benzinării, cozi la paşapoarte. După ce am tot sunat la guvern şi le-am spus că e importantă comunicarea strategică, le-am spus să comunice pro-activ, am zis să facem noi un instrument cu care să le arătăm zilnic ce narative au tracţiune zilnică, ceva măsurabil, concret pe social media", a declarat Oana Popescu, pentru sursa citată.

Mircea Toma, membru CNA şi fondator al ONG-ului Active Watch, care s-a alăturat acestei iniţiative, a menţionat pentru aceeaşi sursă că "este o iniţiativă privată a unei organizaţii neguvernamentale, Global Focus, care a avut şi întrecut analize pe fakenews in spaţiul digital".

"Au o aplicaţie de inteligenţă artificială şi recoltează din Facebook mesaje, le procesează şi decelează falsurile. În contextul volumului mare de informaţii false, au apărut foarte multe teme care ţin de propaganda putinistă şi care le regăsim aici în România. Acest grup a cerut ajutor de la instituţiile guvernamentale să îi alimenteze cu cuvintele-cheie care ar putea fi relevante. Au cerut şi de la guvern aceste informaţii, în contextul discuţiilor despre refugiaţi. Este absolut informal. Se vede cum a explodat tema în energie. De aceea au mers spre guvern", a spus Mircea Toma.

Conform reprezentanţilor ONG-urilor, singurul parteneriat solicitat de la guvern a fost ca autorităţile să preia recomandările care vor fi făcute de platforma respectivă şi să ia măsurile care se impun.

"Au spus că da, au fost deschişi să colaborăm, şi le-am cerut termeni - cheie pentru algoritmul nostru. Ce termeni-cheie să introducem, cum am cerut de la alte ONG-uri şi de la experţi individuali. Noi o să ordonăm termenii-cheie şi o să alegem ce credem că e relevant, în baza experienţei noastre", a mai spus Oana Popescu pentru G4Media.ro.

PSD şi USR se opun cenzurării spaţiului online

Reprezentanţii partidelor parlamentare au reacţionat vehement la ideea că Guvernul ar putea cenzura postările şi articolele din mediul online pe baza unor algoritmi stabiliţi în mod subiectiv.

"PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către «societatea civilă»! Cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democraţiei şi ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare. Ca să fie clar, miniştrii PSD nu vor desemna niciun cenzor pentru propăşirea cultului personalităţii niciunui tovarăş sau vreunui alt «geniu al Carpaţilor». Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă şi la timp, nu cu «experţi» sau «consultanţi» care să vâneze vrăjitoare", a scris Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, pe pagina oficială de Facebook.

"Ai scris pe Facebook că premierul Ciucă a plagiat? E posibil să fii acuzat - de Guvernul României, nici mai mult, nici mai puţin - de propagandă putinistă. Scrii, ca jurnalist, despre mânăriile executivului şi pomeneşti cuvântul corupţie? Cu certitudine eşti, în ochii Palatului Victoriei, vândut Moscovei. Guvernul României pregăteşte o platformă prin care doreşte atât eliminarea propagandei ruseşti cât şi eliminarea criticii faţa de sine însuşi. Lupta împotriva fake news nu poate presupune şi cenzurarea presei libere şi a libertăţii de expresie. Cadrul legal de reglementare a informaţiilor din online este transpunerea directivei AVSM de la Senat. Puterea este în mâna lui Florin Cîţu. Atenţie, directiva nu presupune să inventezi algoritmi prin care critica la adresa puterii să fie calificată drept atentat la siguranţa naţională. Până atunci, sugerez Guvernului să nu se joace de-a Ceauşescu - istoria recentă a arătat că «dai în mine, dai în fabrici şi uzine» n-are picioare lungi. Protejarea cetăţenilor de propaganda lui Putin? Da! Cenzurarea libertăţii de exprimare? Nu. Niciodată", a spus deputatul Iulian Bulai (USR) într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Toate ONGurile si cei care se alatura acestei forme de ATENTAT la SIGURANTA NATIONALA precum si la viata PRIVATA a cetatenilor,trebuiesc ARESTATI si JUDECATI ca TRADATORI.Dupa spusele acestei Oana Popescu,fosta secretara de stat in guvernul ciolos,spune cu subiect si predicat ca,aceasta PLATFORMA,v-a lucra cu specialisti si experti din intreaga lume.Pai aici este vorba de "EXPERTI" ai Serviciilor Secrete Straine. ALO SRI,se AUDE.!Asta este SPIONAJ pe FATA. 

    1. este cea mai buna ocupatie , ong-ist . primesti bani si de la stat si de la soros . trebuie doar sa-ti epilezi picioarele si sa vii cu trotineta .

      Bancher Vali a zis că urmează o revoluție mare in maxim 1an de acum încolo , până în primăvara 2023. Cred că le e frica de cei care anticipează ca el...ei la guvern nu au oameni performanți , doar angajați scârboși pe pile. Cum ar putea vreodată un porc gras și pilos sa concureze cu cineva format dur , în viața reală, care mai are și capacități de anticipare? Nu poate. Și uite așa apare cenzura. Asta știu porcii sa faca- ei cenzurează.

    Aoleu, s-a instalat Putin la noi si ne vrea muti, surzi si orbi?

    Este un atac la adresa democratiei si a libertatii de exprimare si o protectie mascata a abuzurilor si hotiilor clasei politice. 

    Trebuie interzise numai informatiile care critica relatiile tarii noastre cu NATO si UE si cele care raspandesc mesaje care au ca efect inducerea panicii si dezordinii sociale si impiedicarea combaterii pandemiilor. 

    Sa fim seriosi, postarea pe retele sociale a unei poze cu un pret deplasat al combustibilului afisat la o benzinarie oarecare nu e caz de propaganda ruseasca. 

    Mai grava este reactia stupida a unei parti a natiei care a dat fuga la benzinarii cu pungi de plastic, bidoane, canistre, tomberoane si cuve de 1000 de litri. 

    Nici macar nu au realizat ca pentru cei mai multi dintre ei benzina consumata pe timpul deplasarii la coada ii costa mai mult decat economia (?) facuta la pompa.

    Ciudati mai suntem! Avem un popor milostiv si darnic (ceea ce este bine), dar fara prea multa minte si educatie. Avem cetateni care locuiesc in blocuri vechi din cartiere, dar au BMWuri, jeepuri si SUVuri ultimul model. Mai e mult de lucrat la "Romania educata". 

    1. Avem Institutii democratice,abilitate prin lege care sa descopere "sionii rusi".Cine sunt cei care alimenteaza cu bani aceste ONGuri ANTINATIONALE si ANTIROMANESTI care isi propun nici mai mult nici mai putin decat sa "urmareasca,fileze" si sa se transforme in INCHIZITORII romanilor.? sunt multe cozi de topor in interiorul romaniei care servesc interesele stapanilor care ii hranesc,pentru a pune "botnita" nu numai exprimarii,orale,audio sau scrisa a romanilor. SCLAVILOR,treceti la alt nive,ceretile stapanilor vostrii,sa va dea aparatura prin care sa intrati in creierele romanilor sa vedeti ce gandesc si nu trebuie sa mai va pierdeti timpul cu urmarirea,filarea sau citirea postarilor romanilor.Ce ziceti,daca romanii va descopera si va supun "torturii",v-ar conveni.?

      Nu s-a instalat Putin la noi,a inviat Ceausescu din morti cu acolitii sai.Tot gasesc nod in papura la una,la alta fiindca nu le convine ca sunt jigniti.Sa guverneze in interesul poporului roman ,sa se gandeasca la cele mai bune solutii pentru cresterea calitatii vietii oamenilor,sa gestioneze in folosul poporului roman rezervele materiale si banesti ale tarii,cu alte cuvinte sa faca ceva pentru tara!In acesti doi ani de pandemie au murit o groaza de batrani,au scapat de plata pensiilor,au murit o groaza de oameni care aveau probleme medicale,au scapat de costuri,s-au imprumutat in draci,investitii ioc,unde sunt banii?Acum veniti sa ne calcati pe bombeu folosind politica pumnului in gura,ce va imaginati ca daca ati facut coalitia asta stiintifico-fantastica sunteti invincibili?Ati face bine sa nu ne enervati mai mult decat prevede legea,dragii nostri politicieni!Poate nu stiti dar suntem cu nervii intinsi la maxim,asa ca ,lasati orgoliile si nu ne mai frecati la cap,faceti-va datoria fiindca din aceasta cauza v-ati cocotat in fruntea tarii nu pentru a va bate joc de noi!Si inca ceva,daca ati avea grija si de noi macar pe sfertul sfertului cat aveti grija de ucraineni,ce bine ar fi!

      TERORISTUL PUTIN,domneste in rusia si spre satisfactia televiziunilor din romania ,a diferitilor ANAL-isti,fie ei militari,sau civili,distruge ucraina,care a indraznit sa doreasca intrarea in lumea libera.Dupa ce in timpul pandemiei,romanii au fost bagati la puscarie ca sa nu mai vada si sa auda decat ce stiri dau televiziunile,platite regeste de guvern ca sa poata imprumuta tara cu sume de miliarde de euro de la camatarii straini lucru realizat prin bancile acestora din romania,acum,a venit timpul razboiului si pentru ca romania nu poate fi atacata de rusi,romanii,nu trebuie sa vorbeasca decat de bine actuala clasa politica,asa ca, guvernul,vrea infiintarea "Ministerului Adevarului",care asa cum arata draftul dat publicitatii de o agentie de stiri,seamana leit cu "Ministerul Propagandei Publice" condus de GOEBBELS. Conform regulilor impuse de "Ministerul Adevarului",romanii,nu vor mai putea posta decat stiri "triumfaliste" cu maretele realizari ale clasei politice actuale si a guvernului.Imediat ce in societate a aparut respingerea masiva a acestui proiect dement,guvernul a dezmintit ca el ar fi autorul acestui PROIECT. Cand colo,romanii,au prins guvernul cu "rata,n gura" ",intrucat,la televiziuni,au aparut chiar reprezentati ai guvernului in frunte cu Arafat si angajati de rang inalt. Sub minciuna ca cei care scriu despre razboiul din Ucraina,esti catalogat drept PUTINIST si poti fi bagat la puscarie,se doreste prin acest Minister ca nici un roman sa nu mai critice clasa politica romaneasca in intregul ei. Stirile si postarile care le sunt accesibile romanilor,ar fi decat cele care aplauda mai marii romaniei,prin angajarile,copiilor ,mamelor,nevestelor sau amantelor politicienilor in posturi cheie in stat,platiti ca zeci de miide euro,aceste stiri trebuiesc aplaudate mai ceva ca la congresele lui ceausescu. Deasemenea,romanii,nu ar mai avea voie sa se planga de facturile crescute pana la cer la energie,ca sa nu suparam stapanii nostrii carora catu,le-a vandut energia si gazul romanesc,produs de romani,pe doi lei,iar stainii il vand romanilor la pret de aur. Despre alte scumpiri,cum sunt cele alimentare,nici nu mai poate fi vorba sa fie comentate,ci,saracii,sa mai taca din gura si sa caute prin tomberoanele bogatilor. Desi in romania nu este razboi in adevaratului inteles al cuvantului,iata ca si lor li se pregateste un razboi,"razboiul,muteniei sau al laudarii clasei politice". Asa ca daca acest minister v-a fi infiintat,peste romania,se v-a asterne "NOAPTEA POLARA".Fereasca dumnezeu.!

    Gata nu mai exista democratie, exista doar punerea pumnului in gura de asa zisi democratii. Ce vor spune ei va fi lege restul mucles, altfel vor fi catalogati ca fac parte din propaganda rusa. A apus si democratia.

    1. Ai grija. Daca nu vorbesti frumos ti se va reduce ratia la curent si paine.

      Va fi revoluție și porcii vor fi striviti

    Se joacă cu ,, Statu de Drept " ???. Unii vor să - l strâmbe ??? Pentru siguranță ,, sigură " . Să desființeze Mediu Online cu totul la firul eroii!!!

    1. Niste indodctrinati sau vaduti vor sta la butonul informarii corecte a natiei.Cine in tara asta e suficient de echidistant pentru a stabili stirile exace si false.Libertatile democratice vor sta la indemina unor ONG-uri platite din greu de amicii si inamicii,in egala masura,ai romaniei.

    Google a interzis RT pe tot globul. Nu doar in tarile in care guvernele aveau interdictie.

    RT s-a mutat pe odysee. 

    numiti profesionisti la comunicare , oameni care atrag incredere , nu idioti cu prune in gura

    1. A-MI ADUC AMINTE , DE O SCENA DINTR-UN FILM ROMANESC, DIN ALA VECHI !!! ERA ACOLO ACTORUL DOREL VISAN , IMBRACAT INTR-O PREAFRUMOASA UNIFORMA DE MILITIAN !!! SI TABARASE PE UN AMARAT DE LA TARA , CARE TREMURA IN FATA LUI , IN POZITIA GHIOCELULUI : AI ZICEA CAM ASA : AUZI MA ??? TU-TI NOROCU ' MA-TII !!! DE ACUM INCOLO , VORBESTE DESPRE VREME !!! VORBESTE DESPRE POMI !!! VORBESTE DESPRE PASARI !!! VORBESTE DESPRE CASE !!! VORBESTE DESPRE MUNCA !!! NU MAI VORBI MA , DE PARTIDUL COMUNIST !!! NU MAI VORBI DESPRE TINERETUL COMUNIST !!! NU MAI VORBI , MA , CA NU E BINE IN ROMANIA !!! CA PARTIDUL , NU FACE BINE CE FACE !!! AUZI , MA ??? TE OMOR , MA !!!!!!!! CASA DE NEBUNI , SE MUTASE ACOLO , IN FILMUL ALA !!! CAM ASA CEVA , AR VREA ACUM SA FACA SI ASTIA !!! DACA V-OR PUTEA !!! SA NU MAI VORBITI , MA DE FACTURI !!! CA CONSUMATI DE 200 DE LEI , SI VA VINE ACASA , DE PLATA , 5.000 !!! SA NU MAI VORBITI , MA DE LITRUL DE BENZINA SI DE MOTORINA !!! CA COSTA NU STIU CAT !!! PUTIN , E DE VINA !!! BOLSEVICUL !!! SA NU MAI VORBITI , MA , CA ROMANIA E PE MARGINEA PRAPASTIEI DIN CAUZA CELOR CARE CICA NE-AU '''''' CONDUS ''''''' IN ULTIMII 32 DE ANI , SI CARE AU LUCRAT IN TOT TIMPUL ASTA , NUMAI PENTRU EI , SI NU PENTRU TARA !!! SA NU MAI VORBITI , MA !!! ALTFEL ...............

      Au lucrat numai pentru ei,pentru familiile si neamurile lor,pentru amantele lor,au bani pentru urmatoarele 4-5 generatii.Ce le pasa lor ca s-au scumpit toate cele?Ei au bani.Tot ce s-a vehiculat in mediul online a fost adevarat,ei au mintit ca nu e asa,nicio probleme,avem de toate,nu se scumpeste nimic,minteau ei cu nerusinare!.Acesti politicieni dezinformaeza populatia,isi vad doar de interesul propriu dar nu le convine sa fie criticati.Daca nu le convine sa fie criticati atunci sa faca tot ce trebuie pentru poporul asta fiinca ei sunt acolo doar pentru ca noi suntem aici,sa duca o viata decenta(ne-am saturat chiar si de curvasariile lor) si morala.Daca indeplinesc macar aceste criterii, noi ii vom lauda,dar daca nu avem motive,ce vor,sa ne bage pumnu-n gura?

    Guvernul nu se teme de fake news pentru ca acestea se dezamorseaza rapid, intr-o zi sau doua. Sunt investigate de ziaristi si se calmeaza. Guvernul se teme de real news, de stirile care dezvaluie comportament anti-popular, anti-democratic, corupt. Acelea sunt stirile care deranjeaza. Guvernul se teme de interpretari diferite pentru ca vrea sa ne spuna "va prezint numai datele A si B (si nu va arat si C) iar din ele rezulta ca interpretarea nu poate fi decat X".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb