Guvernul pregăteşte modificarea OUG 114/2018

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2019

Guvernul pregăteşte modificarea OUG 114/2018

Primarii comunelor din ţară consideră că ordonanţa de urgenţă le-a creat probleme în derularea achiziţiilor publice

Prim-ministrul Viorica Dăncilă consideră că OUG 114/2018 poate fi modificată punctual, acolo unde este cazul. Afirmaţia a fost făcută cu ocazia participării şefului Guvernului şi a mai multor miniştri, printre care s-a aflat şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la a 22-a sesiune a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din Ro­mânia.

Premierul a răs­puns astfel întrebărilor venite din partea primarilor de comune, care sunt nelămuriţi de faptul că normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă cu privire la recalcularea manoperei în cadrul lucrărilor publice nu au nicio prevedere privind actualizarea preţului materialelor de construcţie. Edilii susţin că bugetele comunelor nu pot suporta diferenţele rezultate din creşterea preţului la materialele de construcţie existente pe piaţă.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat: "Legat de Ordonanţa 114, am spus că este nevoie de flexibilitate. Şi, de aceea, am chemat miniştrii, ca fiecare să spună ce probleme sunt pe fiecare capitol în parte (...) astfel încât acolo unde sunt probleme să vedem ce modificări facem. Asta nu înseamnă o cedare, asta nu în­seamnă că are dreptate cine strigă mai tare. Vrem ca modificările pe care le facem să fie în conformitate, în concordanţă cu problemele pe care le aveţi dumnea­voastră".

"Vreau să schimbăm acest mod de abordare. (...) Problemele trebuie să vină dinspre dumneavoastră către noi ca să putem lua deciziile care se impun".

În legătură cu modificarea preţului manoperei în cazul lucrărilor publice, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a precizat că pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cuantumul acestor cheltuieli se poate modifica, majorând bugetul proiectului implementat, având în vedere salariul minim în domeniul construcţiilor şi nu numai.

Ministrul de resort a menţionat că, în funcţie de fiecare caz în parte, se va identifica sursa pentru acoperirea contractelor aflate în derulare: fie de la bugetul local, fie de la bugetul unităţii administrativ-teritoriale - din excedente bugetare sau alte resurse financiare, iar acolo unde nu există nicio sursă de finanţare suplimentară, bugetul de stat va acoperi diferenţele de sume.

Eugen Teodorovici a mai spus: "Referitor la proiectele depuse, dar care nu au finanţare, vă pot spune că acestea vor intra primele la finanţare din sumele care vor rămâne neutilizate în alte investiţii. Trebuie să le spunem firmelor de construcţii să finalizeze lucrările în acest an, pentru că noi, ca Guvern, vom plăti toate facturile pe care le vor emite pentru ceea ce au realizat. Lucrările începute trebuie terminate mai repede, pentru că în curând vor începe alte proiecte mari din fonduri europene".

Domnia sa le-a spus edililor că pot să lanseze licitaţiile chiar dacă nu vor avea sursa de finanţare. Procedura de achiziţie ar trebui să aibă o clauză sus­pensivă care să stipuleze semnarea contractului în momentul identificării sursei de finanţare.

Ministrul de resort a menţionat că, în privinţa achiziţiilor publice, OUG 114/2018 a adus un plus, deoarece a scos de la ANAP controlul documentaţiei ex-ante pe proiectele cu finanţare europeană şi l-a dat autorităţilor de management, iar primarii nu mai sunt obligaţi ca, pe achiziţiile derulate din fonduri locale, judeţene sau naţionale, să mai aibă documentaţia avizată ex-ante de către aceeaşi instituţie publică.

Legat de achiziţiile publice, Rovana Plumb, ministru pentru Fondurile Europene şi ministru interimar al Transporturilor a declarat că Guvernul va adopta în curând o ordonanţă de urgenţă privind simplificarea procedurii de control ex-ante, pe care doresc să îl înlăture începând cu anul 2020.

Domnia sa a precizat: "Am luat procedura de control de la ANAP şi am dus-o, pentru proiectele cu finanţare europeană, la autorităţile de management. Calitatea şi răspunderea pentru documentaţia tehnică aparţin unităţilor administrativ-teritoriale contractante".

Ministrul pentru Fondurile Europene a menţionat că prin viitoarea ordonanţă de urgenţă, va fi verificată doar legalitatea şi conformitatea plăţilor efectuate conform achiziţiei efectuate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb