GUVERNUL PREGĂTEŞTE UN TUN DE PROPORŢII ÎNAINTE DE ALEGERI: Terenuri de un miliard de euro, concesionate fără licitaţie

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2009

Escrocii de la conducerea ţării nu ţin pasul cu vremurile: ei continuă să încerce să ne spolieze după metode învechite. În clipa când printr-un act normativ, Guvernul elimină licitaţiile de bunuri aflate în proprietatea statului, regresăm la escrocheriile de dinaintea admiterii noastre în Uniunea Europeană. Se pare că Guvernului Boc îi lipseşte imaginaţia nu numai ca să găsească calea ieşirii din criză, ci foarte grav, să găsească calea şi să-şi ascundă corupţia.

Executivul face prăpăd în domeniile statului

Guvernul Boc vrea să concesioneze, fără licitaţie, terenuri agricole de peste un miliard de euro din domeniul public şi privat al statului înainte de alegerile prezidenţiale.

Executivul a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legea de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) - instituţie responsabilă cu privatizarea societăţilor agricole şi cu gestiunea terenurilor agricole din domeniul public şi privat al statului.

Ordonanţa elimină obligativitatea licitaţiilor prevăzută în legea de funcţionare.

Guvernul Boc dă, astfel, posibilitatea ADS să concesioneze prin atribuire directă terenurile agricole din domeniul public şi privat al statului pentru investitorii interesaţi de afaceri cu energie din surse re­generabile.

ADS va putea să vândă şi terenuri de incintă (din patrimoniul agenţiei aferente activelor deja valorificate), precum şi activele rămase în patrimoniu după lichidarea societăţilor comerciale la care a fost acţionar.

Actul normativ mai permite ADS să scoată la vânzare activele preluate de la Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol şi să concesioneze, prin atribuire directă, imobile din proprietatea privată a statului pentru medicii veterinari.

Justificare ambiguă

Scopul ordonanţei este acela de a "reglementa de urgenţă" cadrul legal de funcţionare a ADS pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pentru a aduce fonduri la bugetul de stat.

Decizia de a reglementa, printr-o ordonaţă, modul de funcţionare a ADS este mai mult decât suspectă.

În primul rând, pentru că Guvernul şi-a anunţat, deja, intenţia să des­fiinţeze Agenţia ca să transfere autorităţilor locale terenurile din domeniul public şi privat.

O schimbare de regulament interior nu se mai justifică, de vreme ce Agenţia se desfiinţează.

În al doilea rând, textul ordonanţei arată că Guvernul vrea să obţină bani din concesiuni, însă studiul pe impactul financiar al acestei măsuri lipseşte. Nu există nicio estimare a încasărilor viitoare.

"Se vor încasa sume importante de bani", aşa cum scrie în ordonanţă, nu reprezintă rezultatul unui studiu, ci minciuni pentru proşti.

În plus nu există nicio anexă cu imobilele sau terenurile care urmează să fie vândute din incinta agenţiei.

Din textul ordonanţei nu aflăm nimic despre mult-râvnitele terenuri ale staţiunilor de cercetare.

Însă, la "schimbări preconizate", ordonanţa precizează că investitorii care au cumpărat bunuri de la staţiunile de cercetare, vor primi prin concesiune, prin atribuire directă, şi terenul în situaţia în care unităţile de cercetare sunt executate silit.

Ca să-şi justifice modificarea legii, Guvernul invocă şi o directivă europeană care prevede crearea unor facilităţi privind concesiunea terenurilor agricole pentru investitorii interesaţi de afacerile cu energie regenerabilă pentru dezvoltarea agriculturii.

Numai că directiva europeană este transpusă în ordonanţă aşa cum vrea Guvernul Boc: "obţinerea de energie electrică necesară creşterii productivităţii agricole", devine, la noi "obţinere de energie electrică" şi atât.

Ceea ce arată că scopul concesionării fără licitaţie a terenurilor agricole urmăreşte interese financiare, iar nu sprijinirea agriculturii.

ADS o dă cotită

Surse din conducerea ADS au declarat, pentru BURSA, că ordonanţa a fost formulată la cererea agenţiei.

Reprezentanţii ADS ne-au precizat că ordonanţa este absolut necesară pentru a rezolva o serie de probleme cum ar fi cea a unor bunuri cu des­tinaţie piscicolă sau a unor construcţii ce provin de la societăţile radiate, a căror întreţinere necesită costuri mari, vânzarea lor fiind absolut justificată.

Însă în privinţa concesionării terenurilor agricole din domeniul public şi privat, reprezentanţii ADS ne-au precizat că decizia nu aparţine iniţiatorilor!

Avem de-a face cu un patrimoniu de 405.000 hectare de teren agricol (din care 220.000 de hectare fac parte din domeniul public), al cărui potenţial imobiliar este uriaş, de peste un miliard de euro.

Dacă ordonanţa ar deveni literă de lege, atunci o bună parte dintre aceste suprafeţe vor fi înstrăinate fără licitaţie, sub perdeaua de fum a producerii de energie regenerabilă: eoliană, hidro, solară, biomasă şi geotermală.

Afaceri de acest fel sunt ca şi inexistente la noi în ţară sau într-o fază incipientă, iar potenţialul nostru în acest sens nu este distribuit uniform pe teritoriul ţării.

Specialiştii susţin că pentru acest gen de afacere se putea negocia de la caz la caz cu investitorul, nefiind necesar un cadru legal general.

De ce înainte de alegeri?

În primul rând pentru că avem de-a face cu o ordonaţă de urgenţă care nu poate fi aplicată pe durata vacanţei parlamentare.

Guvernul a fost abilitat de către Parlament să emită ordonanţe, însă nu în domeniul legilor organice, cum este cea de funcţionare a ADS (Legea 268/2001).

Astfel, ordonanţa va putea fi aplicată începând din septembrie, după binemeritata vacanţă a parlamentarilor, fix înainte de alegerile prezidenţiale.

Mai mulţi parlamentari au precizat, pentru BURSA, că în forma actuală, această ordonanţă nu va avea nicio şansă să treacă de Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb