"Guvernul, prin ANPC, trebuie să se ocupe de protecţia consumatorilor"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2017

"Guvernul, prin ANPC, trebuie să se ocupe de protecţia consumatorilor"

(Interviu cu Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, care ne-a vorbit în nume personal)

"Băncile ar trebui să scoată bani din buzunar şi să investească în consultanţi pentru clientelă"

"Băncile trebuie să le spună oamenilor cum să citească rapoartele financiare"

"Societatea nu a receptat afirmaţiile premierului referitoare la sistemul bancar ca pe oful unui om care a avut o experienţă nefericită cu o bancă, ci ca pe un mesaj de la premier"

"Publicarea raportului ANPC este un lucru foarte bun"

Băncile ar trebui să bage mâna în buzunar şi să investească în consultanţi pentru clientelă, în psihologi, sociologi, macro-economişti şi filozofi, este de părere Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Printre altele, domnia sa ne-a expus punctul său personal de vedere despre situaţia conflictuală care s-a creat, în ultima perioadă, între bănci şi Guvern.

Reporter: În ultima perioadă, premierul Mihai Tudose a avut mai multe atacuri la adresa băncilor. Pe de o parte, domnia sa a afirmat că nu-şi încasează banii pe card, precizând că a avut chiar un episod neplăcut cu o bancă, iar, pe de altă parte, a atras atenţia deponenţilor că nu ştie cât de sigur este ca aceştia să-şi ţină banii la instituţiile bancare pe pierdere. Cum apreciaţi toate aceste declaraţii făcute de şeful Guvernului la adresa sistemului bancar?

Adrian Vasilescu: Eu l-am ascultat cu foarte multă atenţie pe premier şi am încercat să am o înţelegere omenească faţă de declaraţia domniei sale. În opinia mea - şi subliniez că nu exprim punctul de vedere al Băncii Naţionale -, am încercat să îl înţeleg pe primul ministru că vorbea din postura de om, dintr-o societate ostilă sectorului bancar. Am fost atent la toate nuanţele şi dânsul a făcut această precizare, că vorbeşte ca cetăţean şi nu ca premier.

Problema are două aspecte - aspectul emiţătorului şi aspectul receptorului. Nu întotdeauna când emiţi ceva ai siguranţa că mesajul tău este receptat întocmai cum ai emis. Societatea noastră (şi chiar presa) are foarte multe antene - unele performante, altele neperformante, antene făcute artizanal şi - aşa cum am văzut la televiziune, în presa scrisă şi mai ales pe Facebook - mă tem că societatea nu a receptat corect acest mesaj. Nu l-a receptat ca pe oful unui om care a avut o experienţă nefericită cu o bancă, ci ca pe un mesaj pe care premierul îl dă societăţii, iar societatea a reacţionat în consecinţă.

Reporter: Se spune că niciodată nu iese fum fără foc...

Adrian Vasilescu: Sigur că băncile au multe de învăţat şi multe de rectificat în comportamentul lor. De asemenea, mai trebuie să fie şi ajutate, iar dezbaterea nu este întotdeauna corectă în societate, nu este întotdeauna raţională şi onestă, sinceră. Dezbaterea privind sistemul bancar este atât de urâtă câteodată, atât de pătimaşă, de părtinitoare, încât nu are cum să creeze o altă reacţie decât cea adversă.

Reporter: Tot premierul a solicitat Ministerului Economiei, marţi, în şedinţa de Guvern, să publice raportul ANPC referitor la sistemul bancar. Ceea ce s-a şi întâmplat. Ce părere aveţi despre această mişcare?

Adrian Vasilescu: Punctul meu de vedere este că publicarea raportului ANPC este un lucru foarte bun. Speranţa mea este că va stârni o dezbatere puternică în societate şi această dezbatere ar fi bine dacă ar reuşi să clarifice câteva lucruri. În primul rând ar trebui să clarifice situaţia care se discută în aceste zile. Sunt trei instituţii în piaţă care au răspunderi directe, cu atribuţii absolut separate. Raportul ţine de activitatea de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, care aparţine în exclusivitate ANPC. Băncii Naţionale îi este interzis prin lege să se ocupe de protecţia consumatorului de servicii financiare. Este o incompatibilitate să te ocupi de stabilitatea financiară a sectorului bancar şi, în acelaşi timp, de protecţia consumatorului. BNR răspunde în materie de protecţia consumatorilor într-un singur mod - atunci când în contractul de creditare se stabileşte o anume condiţie care este încălcată pe parcursul derulării lui. Acest lucru este în sarcina supravegherii BNR, iar Banca Naţională a intervenit de fiecare dată cu măsuri foarte dure, atunci când a fost cazul.

Aşadar, ceea ce ţine de protecţia consumatorului este sarcina Guvernului, pe care şi-o exercită prin ANPC, instituţie ce aparţine Ministerului Economiei.

În acelaşi timp, măsurile de fiscalitate sunt în exclusivitate în sarcina Guvernului, care le exercită prin Ministerul Finanţelor Publice.

Şi fac aceste afirmaţii pentru că a existat întrebarea "Ce face BNR?" Dacă BNR intervine acolo unde nu are atribuţii şi unde nu are dreptul să intervină, atunci i se dă peste mână. BNR nu are specialişti fiscali. Cum ar fi să-şi facă Banca Centrală o direcţie de fiscalitate, să plătească specialişti în domeniu, ca să verifice cum îşi fac băncile profitul fiscal? Pentru că sunt trei feluri de profituri - profitul contabil, profitul fiscal şi profitul final.

Banca Naţională are răspunderea ei în foarte multe domenii, toate sintetizate într-o sintagmă - stabilitatea financiară a sistemului bancar. Aici se rezumă totul şi ar fi bine dacă publicarea raportului ANPC ar stârni o dezbatere care să lămurească societatea că mai este şi răspunderea Guvernului şi a altor instituţii, a presei şi a societăţii să facă educaţie financiară.

Reporter: Cum apreciaţi conţinutul raportului ANPC?

Adrian Vasilescu: Eu sunt în vacanţă şi nu am condiţii tehnice să îl citesc, dar îl voi citi luni cu foarte mare interes. Însă ştiu exact ce ar trebui să cuprindă raportul. În primul rând ar trebui să cuprindă modul în care se încheie un contract de credit. Aici este marea discuţie. A fost un moment în care Guvernatorul "a îndrăznit", într-o şedinţă publică, în sala Mitiţă Constantinescu din cadrul BNR, să spună că cine semnează îşi asumă şi i-au sărit toţi în cap. Păi atunci când faci un contract pe 20-25 de ani şi te angajezi pe tine şi familia, lună de lună trebuind să dai băncii din venitul familiei, cum să nu-ţi asumi acest lucru? Trebuie să îţi asumi, întrucât educaţia financiară porneşte de la cultura semnăturii. Trebuie să găsim în raport care sunt răspunderile celui care ia banii şi răspunderile celui care dă banii.

Reporter: Care sunt răspunderile celui care dă banii, respectiv răspunderile băncii?

Adrian Vasilescu: O bancă ar trebui să aibă consilieri de clientelă, consultanţi de scor. Te duci la bancă şi trebuie să ţi se spună ce scor este necesar să ai şi ce trebuie să faci ca să ajungi la respectivul scor, ca să te califici pentru contractarea unui credit. Aceşti consilieri de clientelă trebuie să dea oamenilor sfaturi. În Japonia au apărut roboţi la punctul de întâlnire dintre clienţi şi bancă. Sunt bănci care au scos roboţii în faţă - într-o parte sunt consilieri de clientelă şi într-o parte sunt roboţi. Citeam că toată lumea se duce la roboţi.

Reporter: Ce fac, mai exact, aceşti roboţi?

Adrian Vasilescu: Sunt roboţi specializaţi care ştiu şapte limbi străine, care au contacte directe cu toate departamentele de informaţii din bancă şi aduc imediat orice informaţie şi care au şi senzori de sensibilitate.

Personal, spun de vreo zece ani că băncile ar trebui să bage mâna în buzunar, să scoată nişte bani şi să investească în psihologi, sociologi, macro-economişti, filozofi chiar, care să lucreze în bănci, la sistemul de educaţie financiară aplicată pe nevoile concrete ale omului. Mai mult decât atât, băncile ar trebui să aibă un sistem pentru o educaţie financiară completă. Sunt 10 milioane de persoane, care au 15 milioane de conturi. Toţi aceşti oameni ar trebui să primească rapoarte financiare. Ei primesc aceste rapoarte şi foarte mulţi nu ştiu să le citească. Banca trebuie să le spună oamenilor cum să citească aceste rapoarte financiare. Unele bănci sunt cu capital străin sau chiar sucursale străine şi au formularistica de la centru, dar trebuie să pună o notă în care să explice tot ce scrie acolo. A pune o astfel de notă explicativă la 10 milioane de oameni ar fi o teribilă educaţie financiară.

Aşa ceva aş vrea să citesc în raportul ANPC.

Reporter: Sincer, nu cred că veţi avea bucuria să citiţi aşa ceva...

Adrian Vasilescu: Dacă nu voi avea bucuria să citesc aşa ceva, atunci ANPC va avea tristeţea că nu a făcut un raport bun.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Foarte bun interviu!

    Domnul Vasilescu recunoaște într-un final că toate reproșurile ce se aduc, în ultima vreme, băncilor, sunt întemeiate. 

    Iar toate acele deziderate despre ce ar trebui sa aiba o banca: consilieri de clientelă, consultanţi de scor, psihologi, sociologi, macro-economişti, filozofi chiar, n-ar trebui, oare, sa fie impuse de BNR?!?

    1. ASTEPT SA FIE ANCHETATI, JUDECATI SI ARESTATI TOTII BANCHERII CARE AU JEFUIT ACEASTA TARA, INCLUSIV TOTI DIN BNR CARE AU FACUT MIZERIILE ASTEA....INCA SUNT MULTE MIZERII ASCUNSE SUB PRES IN BNR DE 27 ANI PE CARE NU LE STIM TOTI ROMANII.MANOLE SI SLEAHTAS LUI DE HOTI SI JEFUITORI DE TARA SA PLECE !!!!

      ADEVARUL IESE INTOTDEAUNA LA SUPRAFATA...ASTEPT JUSTITIA DIVINA, CARE NU CORESPUNDE CU CEA A OAMENILOR.JUDECATA LUI DUMNEZEU ESTE ASPRA PENTRU HOTI SI JEFUITORI.

      SI SA CUNOASCA EI DOAMNE CA MANA TA ESTE ACEASTA !!!! 

    Pe lângă faptul ca ne-ați stricat ziua cu poza aceasta a lui Tutankamon ,ar trebui interzis prin lege ca purtătorii de cuvânt [Fragment eliminat, conform regulamentului] ai bnr sau orice instituții publice sa aibă opinii personale cu care sa iasă in presa ! Pt ca nimeni normal la cap nu crede ca aceasta opinie este cea a lui Tutankamon si nu a BNR -ului !

    Dar putem spune cu Draga inima ca [Fragment eliminat, conform regulamentului] opinia lui pt ca oricum este 100% părtinitoare băncilor ! 

    1. Corect în toate privințele, dar interviul este foarte bun.

    In primul rand d-nul Vasilescu sa ne lumineze cine este BNR. Nu poate , nu vrea pentru ca nimeni nu-l intreaba . Nu ne trebuiesc consilieri noua cetatenilor ci mai degraba ar fi cazul sa nu mai finanteze campanii electorale aceasta institutie care ar trebui sa aiba o alta menire . Romanilor nu le trebuiesc mai multe banci ci o economie care se dezvolta sanatos , pe fundamente morale , economice , creative si predictibilitate. Sigur ar spune ca guvernele sunt de vina pentru starea economiei insa nu sunt singurele . Cetatenii platesc scump pentru ca unii sa gandeasca un sistem predictibil pentru ei si de aceea exista o organizare sociala si nu functionam in clan, ginta ,trib care sunt forme de organizare primitive.Numai in aceste forme de organizare primitive toti erau rude de sange , se bazeaza pe cumetrii si functioneaza pe ideologia segregarii - ''ai nostri versus ceilalti'' , a neexprimarii spre exterior - 'omerta' , a des folositei sintagme 'rufele se spala in familie '.

    Anpc trebuie platit ca Bnr sau mai bine!

    Tovarasu' Vasilescu cum ati dat interviul daca sunteti in timpul liber? Va recomand cartea H. Malot -Singur pe lume unde se vorbeste de credit pe 15 ani care e gandint pro banca. Adica in 15 ani se intampla ceva si banca confisca imobilul si ramane cu ratele platite 15 ani -x ani dar vinde si imobilul, omul mergea la puscarie in civilizatia franceza. In 25-30 banca si-a "cimentat" aceasta garantie. 

    Recomand aruncarea afara a acestor banci si sa aducem banci arabe, chineze. 

    Daca sunteti in pelerinaj prin tara poate observati beneficiile bancilor: nu au construit un oras de la zero mai mult a obligat oameni sa lucreze afara sa plateasca ratele fara sfarsit in tara unor banci care nu platesc legal nimic catre stat.

    Va inteleg ca mai aveti o vineri care poate pica azi dar sunteti polivalent de va pricepeti de minune si in Epoca de Aur si in epoca internetului? Pensionarea pe cand? 

    "Bancile au multe de invatat" spune Vasilescu, adica au gresit si ele fata de romani din nestiinta si necunoastere ceea ce este absolut fals intrucat bancile astea sunt tentaculele unor banci straine cu foarte multi ani de activitate in domeniu si care stiu foarte bine ceea ce fac. Disculparea lor sub aceasta forma este inca o mizerie la adresa noastra din partea conducerii BNR-ului. Bancile astea "feciorelnice si neprihanite" au facut cu buna stiinta si in cunostinta de cauza toate aceste mizerii care au avut un singur scop - maximizarea pana la nesimtire a profitului in dauna consumatorului roman si a statului roman, prin diverse mecanisme inselatoare care in esenta sunt hotii ambalate si cosmetizate frumos. Toate astea au avut loc sub asa-zisa supraveghere a BNR-ului care in fapt nu a fost supraveghere ci protejare a "infractorului". Bancile nu pot fi mai presus de lege si de aceea trebuie sa fie sanctionate pentru abuzurile si inselaciunile savarsite la fel ca orice alta persoana juridica din Romania, iar BNR-ul ar trebui sa inceteze cu aceste scuze jalnice si penibile de tipul "bancile au multe de invata". Bancile nu au de invata pentru ca le stiu pe toate (sunt unse deja cu toate alifiile de bancile mama) ci au de RESPECTAT legile, clientii si statul roman. Doar atat si nimic in plus.

    1. Corect

      ....Ce atatea discutii despre banci. Intr-o economie de piata...pe care am dorito,,TOATE societatile fie de productie,comert.servicii....e tc incearca sa-si maximizeze profitul,Chiar un mic SRL si el cauta tot felul de tertipuri legale sau cateodata mai putin legale sa obtina profituri cat mai mari.

      Asa ca nu inteleg ce atata vanzoleala in jurul bancilor.Ai nevoie de bani de la banca...."dezchideti ochii" cand semnezi un contract...daca nu-ti convine ceva negociezi daca se poate daca nu nu semnezi si te duci la o alta banca sau eventual gasesti o alta sursa de finantare. 

      Asta este ECONOMIA de PIATA...una din legile fundamentale ale capitalismului. 

      Contractul este singurul act acoperitor si pentru creditor si pentru debitor. 

      Pun si EU intrebarea daca nu erau bancile ...Ministerul De Finante deunde lua ...miliardele de lei pentru asi plati cheltuielile curente....???

      Vreti sa facem sa dea FALIMENY bancile ..."haideti toti" sa nu mai lucram cu bancile (inclusiv MF } si o sa vedeti ca vor da multe banci faliment. 

      1. Da, ne-am dorit economie de piata si nu "hotie de piata".

      2. Nu maximizarea profitului este problema bancilor ci modul in care au facut-o. 

      3. Contractele au fost incalcate de banci prin majorarea nejustificata a dobanzii si fara a tine cont de evolutia Libor. Ambiguitatile in contracte se interpreteaza in favoarea consumatorului (conform legii)!

      3. Importanta bancilor NU trebuia sa conduca la abuzuri si hotii si nici la oleranta din partea societatii sau a autoritatilor fata de asemenea comportament. Orice inselaciune trebuie sanctionata indiferent de importanta sau pozitia celui care a savarsit-o. Sa te imprunuti de la banca mama cu 19% ca sa transferi profitul in afara in dauna statului care te gazduieste si a poporului de pe urma caruia ai facut profitul (pentru ca de pe urma bugetului beneficiaza, cel putin teoretic toata natounea) este o mare nemernicie/frauda iar pentruy asa ceva autorizatia bancii respective ar fi trebuit suspendata pe loc. Bancile (cel putin unele) incalca contractele, etica, legile, Le-am primit in casa, le-am cumparat produsele iar drept multumire ne-au inselat "la cantar" si ne-au furat iar tu sustii ca asta este economia de piata. Trebuie curatat sistemul - cine este corect sa ramana, iar cine s-a dovedit hot, sa fie sanctionat conform legii (care este una pentru toti) si apoi sa plece. Abia apoii vom avea economie de piata (si nu jungla de piata). 

    Domnule Vasilescu, dumneavoastra traiti pe alta planeta. Cum de puteti cere oamenilor de rand sa isi asume ceva? Ba mai si rostiti cuvinte sorosiste de genul filozofie, macro-economie, ba chiar si despre "educatie". Dumneavoastra stiti cu siguranta cati bani investesc romanii in educatie si cat pentru tigari si bauturi alcoolice. Ba sigur mai stiti si ca acele statistici despre cum cheltuiesc romanii banii sunt incorect facute, fiindca nu sunt eliminate valorile aberante, caci daca s-ar elimina, s-ar elimina din statistici majoritatea romanilor care investesc in educatie zero lei pe luna, aceasta fiind o valoare extrema, fiindca mai putin de atat nu se poate.

    Romanii au nevoie ca statul sa ii invete. Gratis, evident. Si tot statul sa ii apere. Tot gratis. Si multi dintre ei au nevoie ca statul sa le dea bani si ca sa traiasca, tot gratis, fiindca firmele private nu vor sa le dea bani decat daca ei mai si muncesc. 

    Si firmele care vand produse electronice ofera instructiuni de montare si folosire. Si bancile ar trebui sa ofere instructiuni si detalii despre produsele lor. Bancile chiar ofera instructiuni si relatii cu clientii care ofera astfel de detalii, insa mai putin referitor la credite, fiindca prefera ca oamenii sa se imprumute in primul rand, sa semneze si sa isi puna imobilele drept garantie, si abia apoi, cand este prea tarziu, sa mai si inteleaga ce au semnat. 

    Dar oare nu la fel fac toate firmele care invelesc in ambalaje frumoase produse de calitate proasta, cele care trec pe ambalaj continutul intr-un mod nesincer, pentru ca oamenii sa nu isi poata da seama ca unele alimente contin E-uri, sau sa nu isi dea seama ca vor manca praf de oase, slanina si soia, nu carne? 

    Sigur, ar fi frumos ca ele sa nu faca asa, insa cred ca este cam utopic sa ne asteptam ca ele vor deveni dintr-o data sincere atat timp cat legislatia le permite sa ne insele. In aceeasi situatie sunt si bancile. De ce ne-ar informa corect? 

    Eu cred ca pana una alta, noi suntem raspunzatori pentru ca ne lasam inselati, fiindca stim foarte bine ca trebuie sa ne protejam noi insine. Stim foarte bine ca aceasta societate libera este mult mai buna decat una care impune foarte multe restrictii, dar trebuie sa stim si ca libertatea le permite si celor nesinceri sa incerce sa ne insele.

    Mafia americana si italiana a obtinut venituri imense in urma cu multe zeci de ani. Ce credeti ca a facut cu acei bani? Acei bani sunt in prezent investiti in firme private onorabile, foarte multi in fonduri de investitii, banci sau IFN-uri, iar de la proprietarii fondurilor respective nu ne putem astepta la buna credinta. 

    domnule Vasilescu, BNR a "supravegheat"toate mizeriile ilegale ale bancilor, precum transferul creditelor performante catre entitati ilegale la mom respectiv si cred ca stiti de cazul Credit Europe Bank care a cesionat credite fara niico intarziere la plata catre CEB Olanda, desi nu era autorizata BNR decat tarziu, dupa ce le-am plimbat prin morisca Credit Eurpe IFN, CE Olanda si CE Romania. despre astea stim ca au avut loc si ca NU ati facut nimic la BNR (daca ati luat masuri, va asteptam sa le si comunicati). dar ma astept sa fe mult mai multe mizerii sub pres.NU sunteti o autoritate morala sa spuneti ce este bine si ce e nu, sunteti purtatorul de cuvant al unui infractor si al unei institutii care nu si-a facut treaba.

    Babalicul asta ne vorbeste despre roboti in banking-ul asiatic ca fiind ceva ideal???

    Tot acest nemernic ne vorbeste despre ,,cultul semnaturii,, (contractuale, nota mea), care cica este asumarea clientului asupra propriului faliment, premeditat de banca prin neinformarea sau informarea defectuoasa/deformata a realitatii contractuale doar cu scopul de a-ti ,,smulge,, semnatura???!!! 

    Pai il informez pe acest ,,macro expertul prudentialul etc,, ... manolescian ca si noi avem acest banking robotizat la noi ... in romanika!!!

    Cand te duci la banca sa iei un credit apar tot felul de personaje ,,vii,, si cu tot felul de functii pompoase prin banca ... iti zambesc, sunt foarte amabili astfel incat sa iti smulga ,,semnatura FATALA,, ... dupa care, cand ajungi falimentar si doresti sa iei legatura cu acei ,,vii,, amabili si zambitori, ti se spune ca eu sunt doar niste angajati fara nicio putere, ca deciziile se iau ,,undeva,, la centru, intr-o celula IMPENETRABILA ... iar daca doresti sa intri in dialog/comunicare cu acei ,,cineva,, cu putere de decizie si semnatura din partea bancii intri de fapt intr-un dialog cu RoOBOTI telefonici care nu fac decat sa iti repete acelasi mesaj ,,in bucla,, ... si realizezi ca nu faci atceva decat sa te zbati intr-un ciclon care te ,,absoarba,, spre fundul ... falimentului!!! 

    1. Corect.

    ....Nu este nevoie de niciun consultant din partea bancilor. In primul si in primul rand trebuie sa existe un Contract foarte clar intre creditor si debitor. Toate contractele care circula acum pe piata sunt...stufoase..si cu multe neclaritati si interpretari.Sunt banci care in prima parte intocmesc un Contract generalist si la sfarsitul contractului te trimite la Contractul Cadru cu tot felul de inscrisuri minuscule ca ....defapt nu intelegi nimic.

    Deci BNR ar trebui sa avizeze aceste contracte si care sa fie convins ca acel Contract este pe un inteles CLAR atat pentru creditor cat si pentru debitor.

    Facem astfel un prim pas...deoarece multe nereguli si interpretari apar din aceste contracte. 

    Bancilor care activeaza pe Ro le place coruptia de aceea se extind spre Md Chisinau si nu spre Germani? Un Raiffaisen, Bcr ...

    Dl. Vasilescu a uitat cand BNR pe furis se intalnea cu reprezentantii ANPC cu reprezentantii MINISTERULUI DE FINANTE cu reprezentantii din PARLAMENT si propunea fel de fel de masuri pentru modificarea legislatiei in favoarea BANCILOR , dar acum imi place ca BNR se spala pe maini de mizeriile facute si le arunca in gradina celor care au fost executanti ai BNR.Sa ne arate BNR cate documente a trimis catre MFP pentru modificarea legislatiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb