Guvernul propune introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic şi conectarea lor cu ANAF

E.D.
Macroeconomie / 3 decembrie 2014

Ministerul finanţelor publice a lansat astăzi în dezbatere publică o măsură care prevede ca aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie să fie înlocuite cu cele echipate cu jurnal electronic şi să fie conectate la sistemul de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF.

Potrivit MFP, această măsură are scopul să asigure condiţii pentru concurenţă loială între contribuabili, să îmbunătăţească activitatea de control şi să asigure pârghiile necesare reducerii evaziunii fiscale în domeniile comerţului cu amănuntul şi serviciilor. O astfel de măsură a fost luată de marea majoritate a statelor europene, inclusiv de Croaţia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia.

Potrivit acestei propuneri, operatorii economici obligaţi prin lege să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, pentru emiterea bonurilor fiscale, trebuie să înlocuiască treptat aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie, cu cele echipate cu jurnal electronic şi să le conecteze la sistemul de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF.

Măsura legislativă urmăreşte ca într-o perioadă de tranziţie de aproximativ un an şi jumătate să alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate în România cu cele folosite de celelalte ţări europene, România fiind singura ţară europeană în care se mai utilizează aparate de generaţie veche, cu role martor de hârtie.

De subliniat, de asemenea avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic îl aduce comercianţilor, prin eliminarea costurilor cu achiziţia rolelor de hârtie, (economia medie/an/aparat în exploatare ≈ 150 euro) şi spaţiile de depozitare a acestora, pentru o perioadă de 2 ani.

Înlocuirea treptată a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie cu cele echipate cu jurnal electronic va permite un management şi un control mai eficiente ca urmare a posibilităţii prelucrării informatice a datelor înscrise în suportul electronic.

Pentru a nu crea disfuncţionalităţi în activitatea comercianţilor, proiectul de act normativ prevede perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic, respectiv: 180 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili, 210 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii, 390 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili.

Prin acest proiect va fi creat cadrul legal pentru întocmirea unui Registru naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţe sau în sectoarele municipiului Bucureşti, precum şi a implementării ulterioare a procedurii de supraveghere şi monitorizare a funcţionării aparatelor de marcat electronice fiscale, ca o măsură de combatere a evaziunii fiscale.

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la un sistem informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale va fi stabilită de către A.N.A.F., în 6 luni după ce vor expira termenele tranzitorii pentru toate categoriile de operatori economici care intră sub incidenţa actului normativ şi au obligativitatea conformării dotării cu case de marcat cu jurnal electronic şi sistem de comunicare la distanţă (respectiv, după maximul de 390 de zile, termen prevăzut de lege pentru micii contribuabili).

În conţinutul bonului fiscal, va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic, codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Modificarea are în vedere corelarea cu legislaţia privind Codul fiscal (prevederile pentru deducerea taxei pe valoarea adăugată care poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate);

Actul normativ menţionează o serie de condiţii tehnice şi de funcţionalitate pe care trebuie să le îndeplinească aparatele de marcat electronice fiscale. Ministerul Finanţelor Publice va gestiona şi publica pe site o evidenţă a distribuitorilor autorizaţi şi a aparatelor de marcat electronice fiscale avizate, precum şi o listă a unităţilor autorizate pentru comercializarea şi/sau service-ul aparatelor.

Proiectul include şi o serie de propuneri privind aplicarea unor sancţiuni contravenţionale aplicabile în cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege şi încadrează în categoria infracţiuni producerea, utilizarea sau comercializarea de aplicaţii informatice ce permit substituirea aplicaţiilor informatice stabilite prin configuraţia din avizul privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, eliberat potrivit legii şi conduc la modificarea, ştergerea sau neînregistrarea veniturilor obţinute din vânzarea mărfurilor sau prestarea serviciilor către populaţie şi care stau la baza determinării impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Această măsură face parte dintr-un proiectul de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, prezentat astăzi în cadrul unui eveniment desfăşurat la Palatul Victoria de către ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu, şi primul-ministru Victor Ponta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Înlocuirea caselor de marcat "va asigura condiţii pentru concurenţa loială între contribuabili"? Oamenii din Ministerul de Finanțe au probleme grave de percepție a realității, ei sunt din alt film decât contribuabilii.

    Apoi: contribuabilul economisește 150 euro/an din role de hârtie, dar cheltuie câte sute sau mii de euro pe upgrade hardware, software, abonament linie dedicată cu ANAF? Câţi bani va cheltui ministerul pentru echiparea cu cele necesare proiectului și câţi bani vor păpa firmele prietene câţiva ani, cât timp softul intenţionat nu va funcţiona cum trebuie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb