Guvernul propune, în noua lege a salarizării, un salariu brut minim de 1.200 lei şi unul maxim de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, dar sindicatele acuză Executivul de incompetenţă, motivând că acesta introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate, scriu surse din presă.
Conform propunerii guvernamentale, cele cinci clase de salarizare ar urma să includă, din 2016, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.
Cifrele au fost înaintate, ieri seară, de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, la o televiziune. Tot acolo, liderii confederaţiilor sindicale prezenţi în studiou au declarat că, prin acest proiect, Guvernul îşi demonstrează incompetenţa şi faptul că nu cunoaşte standardele ocupaţionale, din cauză că iniţiativa include, de exemplu, profesia de şofer în categoria celor meseriilor necalificate. Astfel, proiectul nu va putea fi aplicat.
Recent, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la 5, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.
La finele lunii ianuarie, Executivul a hotărât înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel ca noile prevederi să fie aplicate începând din 2016.