Guvernul PSD-PNL-UDMR, încolonat în spatele generalului Ciucă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 noiembrie 2021

Guvernul PSD-PNL-UDMR, încolonat în spatele generalului Ciucă

Marcel Ciolacu nu va fi vicepremier Şeful PSD a fost ales Preşedinte al Camerei Deputaţilor

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost desemnat, ieri, pentru a doua oară în ultima lună, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Dacă în 2 noiembrie Nicolae Ciucă îşi depunea mandatul prin prisma eşecului de a găsi voturile necesare în Parlament pentru învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR, acum se pare că actualul ministru al Apărării Naţionale are toate şansele să fie învestit în fotoliul de prim-ministru de noua majoritate politică PSD-PNL- UDMR. Un prim-ministru cu puteri depline şi nu doar interimar - aşa cum a fost între 11 şi 23 decembrie 2020, după ce Ludovic Orban a demisionat după pierderea alegerilor parlamentare de către PNL.

"Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi în acest format am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii români aşteaptă de la noi stabilitate şi soluţii pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia Covid-19, criza energetică şi de asemenea să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR", a spus Nicolae Ciucă, după ce a fost desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern.

El a adăugat că este pentru prima dată când în programul de guvernare este menţionat "un procent substanţial pentru investiţii" şi sunt incluse măsuri sociale.

"Sperăm că începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale", a mai spus premierul desemnat, care, împreună cu membrii Cabinetului său, urmează să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, după care joi să primească votul de învestitură din partea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Astfel, în urma deciziilor celor două partide, echipa guvernamentală propusă de Nicolae Ciucă ar urma să arate astfel:

- prim-ministru - Nicolae Ciucă (PNL)

- viceprim-ministru - Sorin Grindeanu (PSD) - care va deţine şi funcţia de ministru al Transporturilor

- viceprim-ministru - Kelemen Hunor (UDMR)

- secretar General al Guvernului - Marian Neacşu (PSD)

- ministrul Finanţelor - Adrian Câciu (PSD)

- ministrul Muncii - Marius Budăi (PSD)

- ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD)

- ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu (PSD)

- ministrul Agriculturii - Adrian Chesnoiu (PSD)

- ministrul Economiei - Marius Humelnicu (PSD)

- ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu (PSD)

- ministrul Tineretului şi Familiei - Gabriela Firea (PSD)

- ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu (PNL)

- ministrul de Interne - Lucian Bode (PNL)

- ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu (PNL)

- ministrul Energiei - Virgil Popescu (PNL)

- ministrul de Externe - Bogdan Aurescu (PNL)

- ministrul Fondurilor Europene - Dan Vâlceanu (PNL)

- ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman (PNL)

- ministru pentru IMM şi Turism - Daniel Cadariu (PNL)

- ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Cseke Attila (UDMR)

- ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tancsoz Barna (UDMR)

- ministrul Sportului - Eduard Novak (UDMR)

Lista viitorului Cabinet şi programul de guvernare urmează să fie depuse astăzi în Parlament, audierile miniştrilor ar urma să se desfăşoare mâine, iar joi se va da votul de învestire, în plenul reunit.

Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

O altă categorie de funcţii care vor fi împărţite ulterior învestirii viitorului guvern sunt cele din eşaloanele doi şi trei ale Executivului. Astfel, din cei 80 de secretari de stat din Guvern, PSD va numi 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR - 8 , conform ponderii din Parlament. Liberalii pierd 13 secretari de stat comparativ cu Guvernul PNL-USR-UDMR.

La capitolul instituţii cheie, PNL va prelua conducerea unor importante agenţii guvernamentale aflate în subordinea ministerelor pe care le-au cedat: numirea şefului ANAF, conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), şefii la CFR Călători, Metrorex, Tarom, ARF, RAR, conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

Şi funcţiile din teritoriu vor fi împărţite între cele trei partide. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcţii de prefect PSD va numi 21 de oameni în timp ce PNL -17 iar UDMR- 4 prefecţi.

Liberalii - nemulţumiţi de Cîţu, Orban demisionează din partid

Anterior consultărilor de la Palatul Cotroceni, liderii PNL au votat lista miniştrilor cu care vor intra în viitorul Cabinet. Cu acest prilej, în cadrul Biroului Politic Naţional o parte dintre liderii PNL s-au declarat dezamăgiţi de modul în care Florin Cîţu şi echipa din jurul său au purtat negocierile cu PSD şi UDMR, deoarece liberalii nu au obţinut nici Ministerul Finanţelor, nici pe cel al Dezvoltării, nici Ministerul Transporturilor, nici Ministerul Economiei şi s-au ales din ministerele care gestionează fonduri doar cu cel al Fondurilor Europene şi cu cel al Energiei.

În timp ce Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Emil Boc nu au participat ieri la şedinţa care consfinţea lista miniştrilor liberali din viitorul guvern, Raluca Turcan cerea demisia lui Florin Cîţu, iar Ludovic Orban denunţa acordul cu PSD, acord ce a fost criticat şi de Ciprian Ciucu, Robert Sighiartău şi Alina Gorghiu.

Ludovic Orban a anunţat că demisionează din partid.

"Astăzi, pentru mine PNL a murit, e adevărat, în pat cu PNL. Cine îşi imaginează că va putea vreodată să se reabiliteze este un naiv. (...) Astăzi PSD a revenit la putere şi PSD practic va face legea de acum înainte pe foarte mult timp. Îmi voi da demisia din PNL şi voi continua să fac ceea ce am făcut de 30 de ani să îi reprezint pe oameni în mod onest cinstit pe toţi acei români care cred că adevărat într-un proiect al României. Astăzi PNL şi-a negat întreaga istorie. O majoritate fragilă care asculta de Iohannis a dus partidul într-o înfundătură. E clar că e nevoie de un nou partid, PNL se va prăbuşi în sondaje, e nevoie de un nou partid care să contrabalanseze acest hipopotam", a declarat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu preferă preşedinţia Camerei Deputaţilor

Aseară, liderii PSD s-au întâlnit pentru a aproba lista cu privire la miniştrii care vor face parte din viitorul guvern, dar la finalul şedinţei Marcel Ciolacu, preşedintele formaţiunii social-democrate nu a spus cine va fi vicepremier din partea partidului pe care îl conduce. Cu toate acestea, el a spus că de preferat este ca vicepremierul din partea PSD să fie un ministru cu portofoliu, iar surse social-democrate au afirmat că acesta ar urma să fie Sorin Grindeanu, dar decizia ar urma să fie luată astăzi dimineaţă. Preşedintele PSD a mai precizat că nu îşi doreşte o funcţie în guvern, fie ea şi de vicepremier, şi că astăzi îşi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Referitor la viitorul guvern, liderul PSD a spus:

"Am lăsat toate orgoliile deoparte. Am dat dovadă de maturitate politică. România trebuie stabilizată. Intrarea PSD în guvern reprezintă garanţia că veniturile vor creşte. Anul viitor vom avea 7% din PIB pentru investiţii. Acest guvern va lua măsuri pentru a atrage bani europeni. Avem măsuri care vor stabiliza România, pentru a reveni la normalitate şi reconstrucţie".

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a clarificat şi decizia de a lăsa PNL să dea primul-ministru, în cadrul rotaţiei de un an şi jumătate.

"Ştiu că o să mă întrebaţi de ce PSD nu a luat primul premierul la rotaţie deşi eram îndreptăţiţi în urma alegerilor. PSD a decis că măsurile pentru oameni sunt mai importante decât funcţiile. Acum PSD trebuie să guverneze pentru români şi nu pentru funcţii sau ministere cu bani.

PSD este cel mai stabil partid din România. îmi doresc ca şi celelalte partide să dea dovadă de aceeaşi dovadă de caracter", a spus Marcel Ciolacu, reprezentanţilor mass-media.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. ...

    1. ...

      Poti sa exterminezi si altfel, decat prin moarte? :)

      da, exista si exterminarea spiritului (diverse forme: exemplu: secularizarea credintei) sau a mintii (menticid).

      deci, da... oamenii pot invata sa moara in diverse moduri.  

      ...

      Menticid? Exterminarea spiritului? Secularizarea credintei?

      Cher Vali, lasa etnobotanicele. Daca chiar nu poti fara, treci pe matase de porumb. Macar nu afectezi balanta comerciala. 

      Din respect pentru cei batjocoriti, torturati si ucisi in lagarele naziste, nu voi tolera propaganda care numeste "nazism" adoptarea de masuri pentru combaterea pandemiei.

      Consider ca astfel de comentarii sint obscene. 

      Draga Make,

      Nu voi accepta niciodata ca nimeni sub nici un motiv sa ma cenzureze pe mine!  

      Gestul tau e o invitatie indirecta sa ma car de aici.  

      Si voi onora aceasta invitatie cu eleganta caracteristica mie.  

      Succes in demersurile tale, indiferent de natura lor.  

      Am incredere in diferenta de varsta dintre noi - tu fiind mai batran si cu mai multa experienta capatata inainte de 1989. Exista probabilitatea ca daca eu nu inteleg sa nu mai postez aici, sa fie nevoie sa fiu invitat sa nu mai postez aici (nici sub nume, nici ca anonim). Pentru binele tuturor, nu?  

      Succes, Make!  

      Multumesc pentru intelegere!

      Cum domnule Make,dumneavoastra aparati masurile care se iau pentru combaterea pandemiei? Pana acum parca erati impotriva vaccinurilor,iar protestele impotriva masurilor organizate de o mana de oameni "hauristi" erau mereu pe prima pagina a ziarului dumneavoastra cu relatari "live" de la fata locului!!! Ce v-a facut sa schimbati macazul? Intoarcerea PSD la guvernare?

      Stimate domnule anonim, te rog sa mai citesti o data comentariul meu de la 1.6. si fii bun sa nu mi-l rastalmacesti - daca as fi vrut sa spun altceva, atunci as fi spus altceva.

      Daca nici a doua oara nu-l intelegi, mai citeste-l si a treia oara si a patra si tot asa, pina il intelegi. 

      Personal, nu m-am pronuntat niciodata contra vaccinului (sau in favoarea lui), pentru ca nu am pregatirea medicala necesara.

      Nivelul meu de calificare in ceea ce ma pricep sa fac este suficient de inalt ca sa-mi inteleg limitele competentei. 

      Daca-mi prezinti locul din ziar (sau din afara lui) in care eu, personal, m-am manifestat contra vaccinului (sau in favoarea lui), il maninc. 

      Relatarea unor manifestatii este sarcina normala a ziarului, ca si organizarea de conferinte cu cei considerati cei mai buni experti din Romania, ai momentului, in medicina epidemica (ceea ce am facut, cu mult succes). 

      Scenariile pe care le avansezi sint prostii jignitore, fara temei. 

      Vezi-ti de drum, neica!

      Subiectul articolului este noul guvern, unii comentatori au inceput sa vorbeasca despre vacinare, iar tu despre ceva ce n-am facut eu...n-ai bagat de seama ca esti in afara subiectului? 

      cu totii am vazut cum au inceput sa se perinde in Bursa o serie de personaje pro-vaccin in diverse articole... ce e make, te-ai manjit si tu de bani pe la gura?

      ce te-ai luat de nebunul asta, de Bankster ? e mascota site-ului ! cu totii avem voie sa zicem ce vrem!  

      SAU NU , MAKE ? Ai abolit libertatea de expresie si tu make?

      Gata? Dictatura in plina forta ?  

      Nu vrei tu sa te imprietenesti cu comentatorul de la 1.9.?

      Hai, va duceti la o bere si in mod civilizat, stabiliti daca eu sint un netrebnic contra vaccinului sau un netrebnic in favoarea vaccinului. 

      Nu, iubitorule de mascote, nu aveti voie sa ziceti ce vreti, nici obscenitati si nici sa ma hartuiti, cum faci tu, acum. 

      Gata, dictatura in plina forta! 

      Citeste Regulamentul! 

      Nu-l respecti, te sterg. 

      Nu-ti convine, pleaca!

    Ca sa fioe clar cine este Gabriela Firea si ce fel de oameni populeaza PSD-ul:

    Luni dimineață a început demolarea a trei case de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală. Autorizația de demolare a fost dată de fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea, în ultimele zile de mandat. Primarul Nicușor Dan a mers la șantier și a încercat să oprească lucrările, pe motiv că autorizația ar fi emisă nelegal, dar fără rezultat deoarece instituțiile abilitate să ia o astfel de decizie sunt Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul. Devoltatorii imobiliari doresc să construiască în loc un bloc de patru etaje, pentru care au primit autorizație în penultima zi de mandat a Gabrielei Firea. 

    Strada Icoanei este zonă protejată, acolo fiind mai multe clădiri monument istoric, printre care Școala Centrală. Zona are grad maxim de protecție. 

    Primarul General, Nicușor Dan, a mers la șantier luni dimineață, în jurul orei 9.00, însoțit de Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, și Poliția Locală, și au încercat să discute cu dezvoltatorii, să oprească lucrările până se lămurește dacă autorizația de demolare a fost emisă legal sau nu. 

    ”Am venit să expun și să întăresc situația juridică pentru Poliția Locală și pentru Inspectoratul de Stat în Construcții. Am venit să spun foarte ferm că voința autorității este de a nu prelungi o autorizație nelegală. Dezvoltatorii nu vor să oprească lucrările. 

    Demolează cele 4 clădiri (n.r.:sunt 4 parcele - trei case si o curte) din zona protejată Icoanei și într-un sit monument istoric. Suntem în zona de protecție a unui monument clasa A.

    Aceste imobile nu au valoare individuală de monument istoric, însă ele fac parte din această zonă protejată, din situl monument istoric și toate documentele naționale și internaționale de protecția patrimoniului spun că ele au valoare și trebuie păstrate. Bineînțeles, pot fi încorporate în clădiri noi, nu vrem să afectăm în vreun fel dreptul de proprietate și de a dispune de teren al oamenilor care le-au cumpărat”, a declarat Nicușor Dan 

    Pazea, ca vrea si Ponta la ciolan!

    E bun pentru PSD ca le are cu inselatul si furtisagurile. E campion la multe inselaciuni, inclusiv la plagiate. Ia-l Ciolancule ca e de-al vostru, se pricepe! 

    Victor Ponta, cândva co-președinte al alianței dintre PSD și PNL (USL), a declarat luni că se așteaptă acum ca social-democrații să anuleze decizia de excludere a sa din partid. 

    Ponta a explicat că partidul a decis să îl dea afară pe motiv că a refuzat să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Or, în acest moment, Sorin Grindeanu a fost ”reabilitat” și urmează să dețină funcția de vicepremier în guvernul PSD-PNL condus de Nicolae Ciucă. 

    ”Eu am fost dat afară din PSD pentru că am refuzat să votez moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu. Or, Grindeanu face parte din guvern acum. Mă aștept să anuleze acea decizie de excludere”, a declarat Ponta, la digi24. 

    El a susținut însă că nu a avut niciun fel de discuții cu social-democrații, dar a spus că s-ar întoarce în partid dacă foștii colegi vor acest lucru. 

    Victor Ponta a fost co-președinte al USL, alături de Crin Antonescu, în 2012, când a fost desemnat premier de către președintele de atunci Traian Băsescu, pe care alianța a încercat să-l demită, fără succes. A pierdut alegerile prezidențiale din 2014, în fața lui Klaus Iohannis. Și-a dat demisia din funcția de premier după tragedia Colectiv (2016), iar ulterior a fost dat afară din PSD și a fondat Pro România. 

    Decat la reforma cu u.s.r. ,mai bine la furat cu p.s.d.

    1. Te-ai obisnuit cu hotia, cu indolenta si spagareala bugetarilor si a celor din primarii, administratii, agentii si alte structuri similare lor. Te-ai mai obisnuit cu incompetentii platiti bine de noi toti, cu drumurile si caile ferate putine, proaste, ciuruite si nesigure, dar pline de ferrariurile, bentleyurile, mertanurile si bmwurile clicilor de baroni locali si, in general te-ai obisnuit cu mizeria in toate aspectele ei (asta daca nu cumva chiar faci parte din ea) si nu vrei reforma.

      Eu vreau corectitudine si o tara normala cu o ierarhie normala a valorilor si cu hotii in puscarii, nu la putere, motiv pentru care am votat si voi vota in continuare schimbarea si reforma in spertanta ca poate vor veni, pana la urma. Cu hotii si tradatorii nu voi vota in veci. 

      De 32 de ani vrem corectitudine si fair play. Dar cu cine? Cu prm, fsn, psdr, punr? Oricum la viitoarele alegeri pnl si psd o vor lua frumos in freza...

      Mai sunt si alte partide in afara de psd, pnl, udmr... 

    inceputul sfarsitului pentru psd . pe unde trece dancu si securitatea nimic nu mai creste !

    Guvernul Ciuca va cadea in Parlament nu va trece

    1. ha ha

    CMBsurile vor STRIVI Fondurile de Pensii!!!

    Aveti grija ca datoria la termen scut urmeaza sa fac implozie in unele piete. 

    Guvernul Romaniei ar face bine sa ciuleasca urechile si sa bage rapid la cap ca urmeaza o explozie zevera in derivatele si colateralele financiare ce vor lovii sever fondurile de pensii. 

    Ca si argument SOLID PENTRU GUVEN SI BANCA CENTRALA in anticipare rapida de cauzalitate experna in pripagare interna: 

    S&P 500 in ratie Bond e la cote destul de alarmante! cota de astazi a depasit cota din: 1929, 1968 (fuga in aur urmata de reflatia din 72 si caderea prin propagarea inflatiei severe in piata - fapt ce a dus real la deflatia tehnologica si industriala pana in 90), bula din 2000 nu a fost INCA Depasita de bula actuala, bula din 2007 este depasita de bula prezenta. 

    GOV cred ca urmeaza sa "calcati" pedala la MAXIM in raport de tocare LEI in piata; nu cred ci sunt sigur de asta! Asa ca lasati "vrajeala" politica de acum si pregatiti "parasutele" financiare caci urmeaza ani de distractie. 

    Asta daca vreti sa nu cada sistemul financiar si creditele "ipotecate" acordate in piata! - pregatiti naratiunea reflatiei pe seama distrugerii vechiilor capacitati vizice-mecanice-tehnologice-um ane (ce oricum le suna ceasu le iesit la "pensie'a" furata din viitor). 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb