GUVERNUL RENUNŢĂ LA "LISTA RUŞINII":  Firmele obişnuite să conteste licitaţii nu vor mai fi publice

Ziarul BURSA #Companii / 28 noiembrie 2012

Guvernul a renunţat la ideea de a prezenta public firmele cu mai mult de 10 contestaţii respinse la licitaţii publice sau care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată, prevederea fiind scoasă din ordonanţa adoptată de Executiv pentru modificarea sistemului de achiziţii publice. În toate variantele de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, prezentate în intervalul iulie-noiembrie inclusiv, era prevăzut că firmele care au avut mai mult de 10 contestaţii res­pinse la licitaţii publice şi cele care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pe pagina de Internet a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

"Una dintre problemele sesizate în procedurile de achiziţie publică este generată de < contestatarii de meserie >, care depun reclamaţii nejustificate la CNSC pentru a întârzia şi bloca anumite licitaţii, contestaţii care evident că sunt res­pinse de fiecare dată. Pe lângă reţinerea unei sume din garanţia de participare, va fi publicată şi < o lis­tă a ruşinii > în care firmele care şi-au făcut un obicei din a bloca licitaţiile să fie clar identificate", au declarat, în luna octombrie, surse oficiale, citate de Mediafax.

Blocarea licitaţiilor prin contes­taţii a fost invocată şi de fostul Guvern, care reclama că anumite firme au devenit "un fel de piraţi ai licitaţiilor" şi sunt specializate în contestaţii, având departamente de formulare a contestaţiilor mai mari decât cele de proiectare.

Guvernul susţinea că astfel de firme hărţuiesc autoritatea contractantă şi avertiza că va publica "un tablou al ruşinii" cu aceste firme specializate în contestarea licitaţiilor, astfel încât "să le treacă pofta" de a mai bloca procedurile de achiziţii publice.

Ieri, după mai multe luni de dezbateri, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, dar fără ca actul normativ să mai includă vreo referire la publicarea unei astfel de liste.

Informaţia a fost confirmată de către iniţiatorul ordonanţei, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vlădescu, fără explicaţii suplimentare.

Guvernul a renunţat totodată la intenţia de a interzice preşedintelui Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să deţină două mandate consecutive. În forma iniţială era prevăzut că preşedintele Consiliului va fi ales pe o perioadă de trei ani şi va putea exercita cel mult două mandate, fără însă ca acestea să fie consecutive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb