Guvernul român aruncă energia verde la lada de gunoi

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 28 august 2022

Sorin Rosca Stanescu

Culmea demagogiei! Să vorbeşti toată ziua despre energie curată. Şi ieftină. Şi să agiţi de asemenea toată ziua bună ziua spectrul crizei energetice. Să îngrozeşti populaţia că la iarnă nu va mai avea căldură şi că nu va mai putea achita preţul la facturi. Şi să nu faci nimic pentru a câştiga mai multă energie. Doar să dai din gură. Asta fac astăzi guvernanţii.

Voi recurge la cel mai simplu exemplu. Fiecare cetăţean dintre cei care au în proprietate o casă - şi sunt câteva milioane în situaţia asta - are posibilitatea să-şi instaleze panouri fotovoltaice, să se lege cu ele la reţeaua electrică şi, din consumator, să devină prosumator. Adică, atunci când e vreme frumoasă, soare sau măcar lumină, să producă energie gratis, să consume cât consumă, iar surplusul să-l verse în reţeaua naţională. Iar în cursul nopţii sau în sezonul rece să-şi recupereze energia tot fără costuri. Ba chiar să mai poată şi primi în anumite condiţii bani de la Enel. Ce se întâmplă în realitate?

În realitate, aşa cum se întâmplă şi în alte domenii, Guvernul a reglementat acest scenariu, dar reglementarea s-a oprit undeva la jumătatea drumului. Teoretic, există posibilitatea ca statul să intervină financiar şi să-l ajute pe cetăţean cu o anumită sumă de bani, aparent substanţială, astfel încât acesta să facă faţă investiţiei. Aparenţa însă nu ţine loc de realitate. Numărul celor care beneficiază de un asemenea suport al statului este mic chiar şi pe hârtie. În realitate, este infim. De ce? Pentru că logica lucrurilor este întoarsă de Guvern cu susul în jos. Cetăţeanul are posibilitatea să facă o solicitare către Guvern, iar Guvernul la rândul său poate ca, în doi - trei ani, să aprobe această solicitare şi să vireze banii necesari. Atâta doar că, până atunci, cetăţeanul nu poate investi pentru a-şi instala panourile fotovoltaice, urmând ca mai târziu să-şi recupereze o parte din costuri de al stat. El trebuie pur şi simplu să facă în regie proprie laborioasa documentaţie necesară, să prezinte proiectul instituţiilor de stat şi să aştepte până când birocraţia va reacţiona. Abia ulterior instalaţia fotovoltaică poate fi pusă pe casă. Adică după câţiva ani de zile.

În aceste condiţii, iniţiativa guvernamentală, care încearcă să imite iniţiative asemănătoare legate de energia verde din alte state UE, rămâne încremenită în proiect. Criza energetică vine peste noi, ne calcă în picioare la nivel de stat şi de individ, în timp ce ne ascundem în spatele umbrelei birocratice.

Dacă ar exista bune intenţii în acest sens, iniţiative cât de cât fezabile, atunci treaba ar putea deveni simplă. Cetăţeanul îşi instalează în regie proprie instalaţia fotovoltaică. Depune documentaţia necesară, pe care oricum a elaborat-o pentru a deveni din consumator prosumator, şi primeşte de îndată banii de la statul român. Asta s-ar întâmpla, dacă într-adevăr ar exista o politică energetică cât de cât fezabilă.

Cine face politica energetică a statului român? Guvernul, prin intermediul Ministerului Energiei, Ministerului Mediului şi Ministerului Finanţelor. Guvernul, care stă deci pe un scaun cu trei picioare. Dacă o asemenea politică vizând gospodăriile individuale, lipseşte cu desăvârşire, înseamnă că Guvernul nu doreşte, nu vrea sau nu ştie cum se face o politică energetică. Şi atunci reprezentaţii săi trebuie să plece acasă.

A fost doar un mic exemplu. El poate fi extins evident şi în ceea ce priveşte societăţile comerciale. Mai ales a celor energofage. Poate fi extins şi asupra producătorilor agricoli. Pentru că şi aceştia consumă energie, o energie care poate fi super ieftină sau poate fi super scumpă, prohibitivă chiar, în funcţie de modul în care este produsă. În plină criză energetică, care devine din ce în ce mai acută pe zi ce trece, Guvernul ne întreţine cu poveşti care se transformă în baliverne. Ne proiectează vise frumoase, care, pe parcursul nopţii, se transformă în coşmaruri.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ai perfecta dreptate. In tot, inclusiv cu plecarea acasă. Avem cel mai slab prim ministru și cel mai slab guvern de după ‘ 90. Vai de capul lor!

    1. Cel mai slab prim-ministru a fost Viorica Dănilă, așa din istoria recentă. Dacă mergem mai în urmă vedem si un Radu Vasile ș.a.

      Mai uită-te pe statistici: guvernul Dăncilă a fost printre cele mai performante din ultimii 30 de ani. Creșteri record de venituri, datorie publică în scădere, defict bugetar al fondului de pensii redus substanțial, deficit bugetar menținut sub 3% PIB, șamd.

      postacii n-au nevoie de statistici ,nici de idei , doar de ceva bautura si cativa banuti .

    ce ati descris este real , dar pare ca nu stiti de ce se intampla asa ceva . va spun eu , ca mie nu-mi este frica ca se termina sacul cu povesti si nu mai am ce scrie . politica globalista la care statul roman cu toate institutiile sale , a imbratisat-o inainte de a deschide gura liderii neomarxisti , presupune intre altele saracirea si umilirea oamenilor .ceia ce ati descris se potriveste perfect , sper ca dvs nu inghititi prosteala cu incompetenta , pentru ca "incompetentii " sint putrezi de bogati .

    Un articol incredibil de bine documentat care reflectă perfect situația din teren!

    Faci instalația pe banii tăi și aștepți opt luni să instaleze contorul care arată cătă energie ai livrat în rețea! 

    Unde e așa zisă casă verde? 

    Unii așteaptă pe programul casa verde de trei ani ...

    Miniștrii nu își justifică salariile primite atâta vreme cât în țară se petrec astfel de lucruri! 

    Totuși trebuie să ieșim din gândirea asta comunistoidă prin care statul trebuie să subvenționeze. Fals!!!

    Statul nu trebuie să subvenționeze achiziția panourilor solare! Individul trebuie să-și facă propriul calcul și dacă merită, dacă e viabil din punct de vedere economic, îi dă drumul și-și instalează 100% pe banii proprii panourile solare.

    Aaa, sunt de acord că statul ar trebui să accelereze mecanismul prin care odată instalate panourile solare, branșarea și instalarea contorului pentru a măsura cât s-a introdus și cât s-a extras din sistem. Atâta doar că asta necesită modificări ale rețelelor de distribuție a energiei electrice, ceea ce nu-i o treabă atât de rapidă și ieftină. 

    1. Tu ai factura la curent? Ai văzut cate certificate verzi și cogenerare și alte bălării plătești / subvenționezi?

      Panourile solare NU sunt rentabile economic fara subvenție. Dar în situația de față s-ar putea sa fie o strategie că și stat sa investești pe termen lung în panouri decât să subventionezi propriul gaz natural la preț de UE disperat. 

    Până la urmă ce rost subvenționarea la nivel de casă? Nu avem suprafețe de teren cu acces la cabluri de curent?

    Statul poate la fel de bine subvenționa câmpuri de panouri solare pe suprafețe mari și produc curent în condiții de exploatare mai buna. 

    Hai sa mergem și mai departe: poate lista Societatea Naționala a Energiei Solare pe bursă! Daca chiar produce curent așa bine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb