Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă doar dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", potrivit scrisorii de intenţie, citată de Mediafax. Până atunci însă sistemul de impozitare rămâne neschimbat. În documentul citat se arată:
"Vom limita modificările ad hoc ale sistemului de impozitare, pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate. Odată ce vom fi ferm pe drumul cel bun spre a îndeplini ţinta de deficit, vom efectua - cu asistenţa FMI şi în consultare cu Comisia Europeană şi Banca Mondială - o revizuire cuprinzătoare a sistemului de impozitare. Dacă revenirea economiei va crea suficient spaţiu fiscal, vom lua în considerare o reducere graduală a taxării forţei de muncă".
Guvernul arată că au fost înregis-trate întârzieri în ratificarea de către Parlament a unor măsuri de austeritate convenite în luna iunie, dar spune că se aşteaptă ca procedura să fie încheiată odată cu aprobarea bugetului pentru 2011.
Aprobarea de către Parlament a bugetului pentru anul viitor, inclusiv cu avizarea TVA de 24%, este prezentată în document drept o acţiune prioritară pentru autorităţile române.
Tot ca o acţiune prioritară este indicată şi adoptarea Legii pensiilor, Guvernul asigurând FMI că actul normativ va fi avizat de Parlament în luna noiembrie şi promulgat de şeful statului
• Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI
Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară, este una dintre cele cinci precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe, conform scrisorii suplimentare cu FMI.
"Ca o precondiţie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura că Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţi transparenţa şi protecţia drepturilor consumatorilor, asigurând, totodată, stabilitatea sistemului financiar şi conformitatea cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene. În acelaşi timp, ne vom asigura că BNR este singura instituţie autorizată pentru reglementarea activităţii de creditare a băncilor", se arată în scrisoarea suplimentară convenită de Guvern cu FMI.
Pe de altă parte, la anexa scrisorii de intenţie, la capitolul "Precondiţii", este specificată modificarea ordonanţei "astfel încât să nu fie aplicată contractelor în derulare".
• Angajament de reducere a numărului de internări în spitale
Guvernul intenţionează să scadă, anul viitor, numărul de internări în spitale cu 10% faţă de nivelul din acest an şi să reducă adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi 4% pentru cumpărări en-gros, potrivit scrisorii de intenţie, citate de Mediafax. Guvernul intenţionează să modifice şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia să primească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%). Modificările sunt necesare pentru reducerea cheltuielilor în sectorul sanitar.
• Prioritate a cofinanţării programelor cu fonduri europene
Guvernul s-a angajat la FMI că va acorda prioritate programelor sprijinite din fonduri europene când decide noi investiţii şi că Unitatea de Management a proiectelor UE va trece de la Finanţe în subordinea premierului, cu autoritatea de a lua măsuri în ministere pentru accelerarea absorbţiei. Obligaţiile asumate de Executiv pentru atragerea mai multor fonduri europene sunt prevăzute în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie.
• Promisiuni pentru impozitarea averilor mari
Guvernul a promis din nou FMI că, până la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanţă de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel încât să taxeze toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Elaborarea ordonanţei a fost asumată de Guvern şi în ultimele două scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amânat succesiv, de la jumătatea lunii august la sfârşitul lunii noiembrie şi, acum, la finele lunii decembrie 2010.