Guvernul stă pe o mină de aur. Dar nu o vede

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 19 iulie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Executivul orbecăie făcând fel de fel de socoteli. Cum să scoată bani din piatră seacă. Cum să acopere găurile făcute de guvernele anterioare. De unde să mai împrumute bani. Cum să-i mai stoarcă pe cetăţeni. Pe cei care mai au economii. Dar şi pe cei care nu au. Vârfurile coaliţiei fie suferă de orbul găinii, fie în mod intenţionat ignoră mina de aur care le stă sub nas.

A bubuit în această săptămână o ştire. În presa internaţională. Furnizată oficial chiar de managementul OMV Petrom. OMV Petrom va deveni lider european în producţia de mase plastice. Şi implicit unul dintre liderii mondiali. Câştigurile vor fi fabuloase. Ele se vor duce aproape în exclusivitate către Austria. Ţara care ne-a creat o gaură de zeci de miliarde de euro, opunând-se cu încrâncenare intrării noastre în spaţiul Schengen. Statul care nu dispune prin rezervele sale naturale nici măcar de un metru cub de gaze. Şi totuşi Austria va deveni lider mondial.

Este doar una dintre resursele de care în mod normal ar putea să dispună România. O resursă uriaşă. Despre care am scris în repetate rânduri în ultimii ani. Este vorba despre unul dintre perimetrele din platforma continentală a Mării Negre, extrem de bogat în gaze naturale. Neptun Deep. Ei bine, aceste gaze naturale ar fi putut să fie exploatate de noi. Aveam şi tehnologia, şi specialiştii necesari. Iar dacă ne plângeam că nu avem fondurile financiare necesare pentru a porni această uriaşă afacere, ei bine, sunt absolut convins că orice consorţiu de bănci sau asocierea unor fonduri de investiţii ne-ar fi putut credita. Pentru că aveau garanţia că le vom da banii înapoi, desigur cu cuvenita dobândă. Ce a fost la mijloc? Impotenţă sau trădare? Cum de am admis ca un alt stat să-şi adjudece cea mai mare parte a uriaşelor beneficii?

Asta nu este încă tot. Toate sondele de extracţe instalate pe teritoriul României produc nu numai ţiţei, pe care în cea mai mare parte alţii îl exploatează, mai ales austriecii, ci şi, atenţie, gaze naturale. În paranteză fie spus, zecile de mii de sonde părăsite, dar neermetizate, eliberează în atmosfera României şi respectiv în atmosfera Europei cantităţi uriaşe de metan. Care poluează. Am închis paranteza. Dar precizez că şi aceste exploataţii din solul României le aduc austriecilor cantităţi însemnate de gaz metan. Cu ajutorul cărora de asemenea vor dezvolta industria de mase plastice.

Şi nu numai. Din gazul metan se produc îngrăşăminte. Prin 2015 eram încă unii dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte din Europa. Îngrăşămintele noastre asigurau tot necesarul pentru agricultură şi mai rămâneau suficiente cantităţi pentru exporturi masive, aducătoare şi ele de profit. A fost oare o conspiraţie? Probabil că da. Toată industria coordonată de Ioan Niculae a fost pusă la pământ. Şi asta după ce acest om de afaceri a fost aruncat după gratii, pentru că ar fi finanţat o cercetare sociologică de piaţă în beneficiul PSD. Şi hap! Austriecii au fost rapizi şi au pus mâna şi pe această industrie.

Eu unul nu am nimic de împărţit cu austriecii. Şi nici cu Austria ca stat. Dincolo de faptul că sunt profund nemulţumit de modul în care ne-au tratat. În schimb, nici în ruptul capului nu pot să înţeleg şi nu pot să fiu de acord cu maniera în care a fost privatizat Petrom. Practic, înghiţit de OMV, o societate de profil de trei ori mai mică. Şi asta este doar începutul. Privatizarea s-a făcut în baza unui caiet de sarcini urmat de un contract de privatizare cu destul de multe clauze precise. Nu mai intru în detalii. Am făcut-o altă dată. Precizez doar că cele mai importante clauze nu au fost respectate de către partenerul austriac. Au fost pur şi simplu ignorate. În timp ce oficialii statului român, obligaţi să verifice modul în care sunt îndeplinite prevederile contractuale în toate operaţiunile de privatizare, s-au prefăcut că dorm. Şi se prefac în continuare că dorm. Cum este posibil aşa ceva?

Accesul statului român la o bogăţie imensă - şi este doar una dintre bogăţii - se poate face foarte uşor. Este necesară doar exprimarea prin acte juridice a voinţei politice a liderilor coaliţiei şi respectiv a Executivului. De ce dăm din colţ în colţ? De ce nu ne adjudecăm ceea ce ne aparţine?

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Daca lua SNP Patriciu sau Voiculescu ar fi fost mai bine ? S-a privatizat cu raul cel mai mic .

    1. De ce a trebuir sa concesionam resursele?

      Pentru ca nu suntem in stare sa le exploatam singuri din cauza statului capusa care pune incompetentii din clanurile politice in fruntea a tot ce administreaza. Avem de ales intre a vinde sau a duce pe pierderi, sau a duce de rapa. De-aia avem investitii zero sau aproape zero la H2O, SNN, SNG. SNN tocmai a mai facut un depozit la Exim Bank ca atat poate sa faca cu banii. SNP a facut centrala pe gaze de cativa ani, SNG a facut ... nimic la Iernut de cateva zeci de ani. SNP face parcuri fotovoltaice in Oltenia, H2O face ciuciu de zeci de ani. Trist, foarte trist!

      Uite inca un exemplu care justifica ceea ce am scris mai sus (stire din presa de azi): 

      "ACROPO, autoritatea cheie care ar trebui să supravegheze eolienele din Marea Neagră, investiţii de până la 6 mld. euro, este condusă de patronul unei firme de mobilă din Runcu, cu afaceri 0 în 2022 şi sediu într-un apartament".

      Acum te-ai lamurit unde e problema? 

      Bvo ai punctat într-un stat plin de incompetenți, cu amante, analfabeți în C A ce te aștepți la un faliment, nu ne vindem.... o furam noi, de la Năstase și până acum am văzut numai politicienii șpăgari și DOBITOCI.

      Habar nu au de un plan de țară, o viziune de lideri , o mizerie sunt toți se baga în politica pt foloase.persoanele , 

      100% de acord cu comentariul Dvs., ati uitat doar de cei €500mil. pe care i-a luat EL de pe bursa scum 8 ani, dupa care, anul trecut, a fost la un pas de insolventa. Si a facut in 8 ani 0 investitii. Eu vad ca Petrom a fost administrat f bine de OMV, iar RO a platit pt. asta un “comision de administrare” de 51%, e o afacere f buna pt. RO.

    Prea mult de munca așa. Mina de aur e populația în sine ce poate fi exploatată la maxim. Apoi toate restul de resurse naturale ce pot fi date.

    1. Nu te plănge,domnu dragăn !!! De 34 de ani votezi ca Romania sa ajunga la sapă de lemn ! A vrut cineva comunsim in Ro in 1944 ? NU ! SI TOTUSI L-AI INGHITIT CU SILA !

      Votati-i tot pe ei !

    Esti cam dus cu pluta si cei ce te aproba.Chestia e mult mai complicata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb