Componenta de fonduri nerambursabile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi redusă cu 2,12 miliarde euro din cauza creşterii economice a ţării noastre în anul 2021, dar, pentru a diminua efectele acestei reduceri, Guvernul şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor opera mici modificări pe partea de reforme şi vor reprioritiza unele investiţii, a precizat, ieri, ministrul Marcel Boloş.
"Pe lângă cele 2,124 miliarde euro reducere din componenta de grant din PNRR, mai avem şi un deficit de finanţare de 2,3 miliarde euro pentru investiţiile prin RePower EU şi încă 2,2 miliarde euro ce reprezintă ajustarea preţurilor ca urmare a creşterii costurilor la materiale şi utilităţi. De aceea, trebuie să luăm măsuri în zona de restructurare a împrumuturilor şi să prioritizăm anumite investiţii. Comisia Europeană admite ca investiţiile neprioritare în momentele de criză să fie amânate. Vom relua discuţiile cu funcţionarii Comisiei privitor la aceste aspecte atuni când vor veni în vizită în ţara noastră în perioada 6-9 noiembrie. Decizia finală privind restructurarea investiţiilor prioritare în PNRR va fi a coaliţiei de guvernare, a guvernului. Fiecare jalon care va face obiectul reevaluării - inclusiv reforma pensiilor şi decarbonarea - va fi obiectul unei negocieri separate cu Comisia Europeană. Trebuie să fundamentăm circumstanţele obiective pentru reevaluarea jaloanelor şi să venim cu propuneri pentru buna funcţionare a PNRR. (...) Nu discutăm cu privire la implementarea reformelor asumate prin PNRR. Guvernul rămâne angajat pentru implementarea acestor reforme necesare pentru sănătatea economiei româneşti şi pentru funcţionarea optimă a administraţiei publice locale şi centrale", a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
În ceea ce priveşte reglarea sumelor alocate prin PNRR, ministrul Boloş a arătat că a dispus anularea unor cheltuieli prinse pentru activităţi de consultanţă.
"Anumite lucruri au depăşit zona de normalitate la întocmirea PNRR. De exemplu numai pentru consultanţa pentru actualizarea legislaţiei sunt prevăzuţi 998.000 euro. În PNRR se mai vorbeşte şi despre consultanţă ad-hoc. Ştie cineva ce înseamnă sau în ce constă această consultanţă ad-hoc? Şi acolo sunt prinse nişte sume consistente. Vom tăia toate acele sume de care ne putem lipsi şi vom direcţiona banii respectivi către alte obiective din PNRR. Este vorba despre 100 de jaloane şi ţinte", a precizat Marcel Boloş.
Întrebat care este suma cu care era finanţată consultanţa ad-hoc, ministrul de resort a refuzat să ofere deocamdată alte detalii, dar a spus că sumele prinse pentru consultanţa în domeniul reformelor sunt consistente şi, dacă el ar accepta plata acestora, ar stârni furia cetăţenilor.
Ministrul Marcel Boloş a mai arătat că a existat riscul decomiterii a 9,2 miliarde euro pentru cadrul financiar multianual 2014-2020(+3), dar că a redus această sumă prin programele de finanţare şi aplicaţiile lansate în cursul acestui an pentru IMM-uri şi pentru autorităţile publice locale, iar în anul 2023 ar trebui lansate alte programe care să ducă la absorbţia diferenţei de 7,8 miliarde euro, pe care riscăm să o pierdem. Cei 7,8 miliarde euro ar trebuie cheltuiţi pe lângă sumele alocate prin PNRR, ceea ce va reprezenta un efort financiar sporit care va pune la testare din plin capacitatea administrativă a autorităţilor din ţara noastră.