Guvernul taliban a anunţat marţi eliberarea de către Statele Unite a unui deţinut afgan în schimbul a doi deţinuţi americani, în urma unor "discuţii lungi" facilitate de Qatar, informează news.ro.
Acest anunţ intervine la o zi după învestirea lui Donald Trump, cu care autorităţile talibane - care nu sunt recunoscute de nicio ţară din lume - au vrut în mai multe rânduri să întreţină bune relaţii, în speranţa deschiderii unui "nou capitol".
Ministerul afgan de Externe a annţat pe X că un "«combatant» afgan, Khan Mohammed, încarcerat în America, a fost eliberat în schimbul (eliberării) unor cetăţeni americani şi (a fost) trimis în ţară".
El ispăşea o pedeapsă la închisoare pe viaţă în California, după ce a fost arestat "în urmă cu aproape 20 de ani" la Nangarhar, în estul Afganistanului, potrivit ministerului.
Un purtător de cuvânt al Guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, a declarat AFP că doi cetăţeni americani au fost eliberaţi în acest schimb, pe care Washingtonul nu l-a comentat imediat.
Presa americană i-a eliberat pe americanii eliberaţi ca fiind William McKenty şi Ryan Corbett, ultimul aflat în detenţie din 2022.
Într-un comunicat, familia lui Ryan Corbett şi-a exprimat "uriaşa recunoştinţă" şi a mulţumit atât fostului preşedinte Joe Biden, cât şi echipei lui Donald Trump.
Potrivit unei note a Departamentului american al Justiţiei care datează din 2008, Khan Mohammed, "membru al unei celule talibane", a fost arestat în 2006 şi condamnat cu privire la "narcoterorism".
În iulie, Guvernul taliban a anunţat negocieri în vederea eliberării a doi deţinuţi americani încarceraţi în Afganistan în schimbul unii afgan încarcerat în Centrul de detenţie de la Guantanamo. Reuniunea cu reprezentanţi americani a fost organizată de ONU în Qatar.
Ministerul afgan a anunţat marţi "discuţii lungi" care au permis schimbul de deţiniuţi şi a salutat "un exemplu bun de rezolvare a unei probleme prin dialog, mai ales mulţumită ajutorului Qatarului, o ţară soră care a jucat un rol eficient".
Zeci de străini au fost arestaţi de către autorităţile talibane după ce acestea s-au întors la putere în august 2021.
Cel puţin un afgan este încarcerat la Guantanamo - Mohammed Rahim, acuzat de CIA de faptul că este un asociat apropiat fostului lider Al-Qaida Osama ben Laden. Familia sa a cerut să fie eliberat în noiembrie 2023.
"Aceste măsuri ale Statelor Unite sunt pozitive şi ajută la normalizarea şi dezvoltarea relaţiilor între cele două ţări", s-a felicitat marţi ministerul afgan de Externe.
După realegerea lui Donald Trump la Casa Albă în noiembrie, autorităţile talibane anunţat că speră la "progrese tangibile în relaţii".
În februarie 2020, Statele Unite, prezidate atunci de miliardar, a semnat în Qatar Acordul de la Doha care a deschis calea retragerii trupelor americane din Afganistan, după 20 de ani de conflict.
În următorul an talibanii cucereau întreaga ţară după ce au pus în derută forţele Republicii islamice susţinute de către comunitatea internaţională.
Republicanii americani au criticat neîncetat retragerea haotică a americanilor din Afganistan în 2021, însângerată de un atentat sinucigaş pe aeroportul din Kabul, în care au fost ucişi 13 americani.
Joe Biden a fost criticat cu regularitate pentru că a continuat procesul retragerii fără să le impună condiţii talibanilor, şi anume un armistiţiu între aceştia şi Guvernul de la Kabul, pe care până la urmă l-au răsturnat de la putere.
Unul dintre principalele mere ale discordiei între autorităţile talibane şi comunitatea internaţională rămâne problema drepturilor femeilor în Afganistan, în care ONU acuză Guvernul taliban că impune un "apartheid de gen".
Opinia Cititorului