Guvernul Tăriceanu, hărţuit de DNA

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 9 octombrie 2007

Decebal Traian Remeş devine al treilea ministru PNL anchetat de DNA Tudor Chiuariu: "Urmează miniştrii Nicolaescu, Vosganian şi Voicu" Adversarii politici ai lui Băsescu, în vizorul DNA

Procurorul General, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat ieri Preşedintelui României punerea sub urmărire penală a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Decebal Traian Remeş este al treilea ministru PNL din actualul guvern, remaniat în aprilie 2007, care a intrat în atenţia DNA, după ce procurorul-şef Daniel Morar a solicitat avizul preşedintelui Traian Băsescu pentru cercetarea ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, implicat în dosarul "Poşta Română" şi a ministrului muncii, Paul Păcuraru, acuzat tot de luare de mită.

Deşi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu a făcut public numele demnitarului implicat în traficul de influenţă orchestrat de fostul minis-tru al Agriculturii, Ioan Mureşan, în complicitate cu omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, surse judiciare susţin că demnitarul aflat în vizorul DNA este Decebal Traian Remeş.

Ministrul Remeş ar fi primit mită din partea lui Gheorghe Ciorbă, pentru ca acesta să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţiile aflate în subordinea demnitarului. Pentru a obţine sprijinul acestuia, omul de afaceri, intermediat de Mureşan, trebuia să "liciteze" cu 15.000 de euro, produse în valoare de 1.500 lei şi un autoturism de lux Audi Q7.

"Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, învinuitul Mureşan Ioan a înlesnit trans-miterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la învinuitul Ciorbă Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului român. În acelaşi scop, învinuitul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Mureşan Ioan, a promis că va oferi şi un autoturism de lux", se arată într-un comunicat al DNA.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat că nu are un răspuns la acuzaţiile care i se aduc şi va afla des-pre ce este vorba, sus-ţi-nând că Ioan Mureşan a fost o ţintă politică şi, probabil, datorită unor "ieşiri", acum a devenit şi el o ţintă.

Tudor Chiuariu: "Miniştrii Nicolaescu, Vosganian şi Voicu, următorii pe lista neagră a DNA"

Ministrul Justiţiei, anchetat şi el de DNA, susţine că deţine informaţii potrivit cărora va fi declanşată urmărirea penală a altor trei miniştri ai cabinetului Tăriceanu. Este vorba des-pre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, toţi de sorginte liberală. Tudor Chiuariu a declarat: "DNA este arbitrul luptei politice din România. Este o campanie concertată, sub deviza , miniştri liberali, foşti prefecţi liberali, şefi liberali de servicii deconcentrate din teritoriu, tuturor li se ascultă telefoanele într-o veselie", precizând: "Nu toţi procurorii de la DNA sunt abuzivi şi incompetenţi. Unii dintre ei sunt chiar scârbiţi de ceea ce se întâmplă, pentru că toate aceste lucruri sunt folosite politic".

În privinţa celor trei demnitari PNL, domnia sa susţine că "se iau dosare după cum exis-tă interes, nu se înregistrează plângeri penale, se fac dosare fără fundament". În plus, Chiuariu consideră că în Româ-nia justiţia a devenit un instrument de răfuială politică şi că, dacă Guvernul nu a fost dărâmat de Parlament, nu poate fi decimat de deciziile arbitrare ale Procurorilor.

"Nu mai avem, ca în orice democraţie normală, controlul Parlamentului asupra Guvernului, ci controlul Parchetului asupra Guvernului. În Româ-nia, în momentul de faţă există două grupări. Una a oamenilor sănătoşi, normali, care vor să construiască o justiţie independentă şi imparţială. Şi una a oamenilor bolnavi, care vor să conducă România prin intermediul dosarelor", a explicat Chiuariu, făcând referire la preşedintele ţării, Traian Băsescu. În plus, domnia sa a precizat că, dacă practicile de hărţuire la care este supus Cabinetul Tăriceanu 2 nu încetea-ză, miniştrii ar putea intra în grevă guvernamentală! "Poate o să intrăm în grevă guvernamentală. Să vină domnul Morar şi domnul Ţuluş să ia toate deciziile. Să vină oamenii în faţă la DNA să le dea domnul Morar pensiile", a conchis Chiuariu.

Adversarii politici ai lui Băsescu, în vizorul DNA

Anul acesta, prima formaţiune politică care intrat în vizorul DNA a fost "soluţia imorală", conservatorii lui Dan Voi-culescu. La data de 30 martie 2007, procurorii DNA au început urmărirea penală a preşedintelui PC, Dan Voicules-cu, sub acuzaţia de spălare de bani. În acelaşi dosar, potrivit DNA, s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Camelia Rodica Voiculescu, fiica "mogulului", tot pentru spălare de bani şi a lui Gheorghe Copos, fost viceministru PC, pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o licitaţie cu strigare cu oferte trucate, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Precizăm că Dan Voiculescu a fost unul dintre artizanii suspendării preşe-dintelui Traian Băsescu, din data de 19 aprilie 2007, totodată fiind coordonatorul comisiei parlamentare de suspendare a şefului statului.

Al doilea nume important pe lista DNA a fost senatorul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Verestoy Attila.

La vremea respectivă, potrivit preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat date privind modul în care senatorul UDMR Veres-toy Attila a votat un proiect de lege. Poziţia DNA a fost următoarea: "Este adevărat că a existat o solicitare către Senatul României în care s-a cerut secretarului general al acestei Camere să comunice procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie dacă senatorul UDMR Verestoy Attila a participat la dezbaterile finale prin care a fost aprobată OG 41/2005 care stabileşte pragul maxim de deţinere de 1% la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF). De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat în copie certificată procesul verbal al dezbaterilor". Potrivit dispoziţiilor art. 72 alin. 1 din Constituţia României, membrii Parlamentului nu pot fi traşi la răspundere penală pentru voturile exprimate în exercitarea mandatului.

Luna septembrie s-a dovedit a fi luna cu activitatea cea mai intensă a DNA, în privinţa anchetării politicienilor. Potrivit unui comunicat al DNA, ministrul Justiţiei, Tudor Alexandru Chiuariu, a fost supus şi el verificărilor, fiind suspectat de "fapte de imixtiune în activitatea profesională, de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea sa şi a procurorilor DNA". Ca rezultat al verificărilor efectuate de inspectorii judiciari, s-a concluzionat că "Ministrul Justiţiei nu a des-făşurat activităţi de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA", dar s-a constatat "o anume presiune asupra conducerii administrative a Direcţiei".

Ministrul Justiţiei a fost precedat de fostul prim-minis-tru PSD şi principalul adversar al lui Traian Băsescu pentru fotoliul Cotrocenilor, Adrian Năstase, acuzat şi el de luare de mită şi trafic de influenţă.

"În conformitate cu prevederile art. 12, art. 16 alin. 2 şi art. 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată, şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele Româ-niei pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Adrian Năstase (prim-minis-tru în perioada 2000-2004), în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, instrumentate în dosarul nr. 114/P/2007", arată un comunicat al DNA.

La scurt timp de luarea deciziei de urmărire penală a lui Năstase, a urmat tot un pesedist, Miron Tudor Mitrea (ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al Trans-porturilor, Construcţiilor şi Turismului în perioada iunie 2003 - decembrie 2004, Domniei sale i se impută săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, instrumentate în dosarul numărul 49/P/2006.

În a doua jumătate a lunii septembrie, au urmat minis-trul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zolt Nagy, în perioada decembrie 2004 - iunie 2007. Totodată, s-a cerut urmărirea penală şi pentru ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu, principala acuzaţie fiind abuzul în serviciu contra intereselor publice.

"În conformitate cu prevederile art. 12, art. 16 alin. 2 şi art. 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată, şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Szolt Nagy, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada decembrie 2004 - iunie 2007, şi faţă de Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, ambii pentru săvârşirea infracţiunii asimilată infracţiunilor de corupţie, şi anume abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 cu modificările ulterioare, în dosarul nr. 240/P/2007", arată un comunicat al DNA.

În aceeaşi perioadă, DNA a solicitat urmărirea penală a fos-tului ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1996 - februarie 1998, aprilie 1998 - martie 2000, Victor Babiuc, pentru "săvârşirea infrac-ţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul nr. 194/P/2007".

Campania din septembrie a DNA s-a încheiat cu liberalul Nicolae Paul Anton Păcuraru. Ministrului Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, este suspectat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în dosarul nr. 239/P/2007.

În cursul serii de 6 octombrie 2007, procurorii DNA au dispus reţinerea fostului minis-tru al Agriculturii, Ioan Mu-reşan, pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, urmând ca acesta să fie prezentat în cursul zilei de 7 octombrie Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii DNA l-au audiat ieri ca martor pe fostul ministru conservator Codruţ Şereş, în baza unui dosar în care procurorii verifică modul de utilizare a fondurilor europene la Academia Tehnică Militară (ATM). Codruţ Şereş, fostul director de dezvoltare afaceri al grupului Grivco - partener al ATM la vremea respectivă, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb