Guvernul va cere dividende de 90% din profitul anului trecut al companiilor de stat

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 1 martie 2023

Guvernul va cere dividende de 90% din profitul anului trecut al companiilor de stat

În cazuri temeinic justificate, se poate repartiza o cotă mai mică de 90% din profit, conform memorandumului

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, astăzi, un memorandum prin care poate cere de la companiile de stat ca cel puţin 90% din profitul anului trecut să meargă către dividende.

Astfel, se dă undă verde mandatării reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Conform Guvernului, această prevedere a fost introdusă în legea bugetului pentru 2023, conform căreia veniturile nefiscale sunt estimate la 1,5% din PIB în anul 2023, în principal, ca urmare a colectării dividendelor de la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat.

"Prevederile prezentului Memorandum nu sunt aplicabile societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome care nu aplică prevederile OG nr. 64/2001 şi care prin legi speciale au reglementat un alt mod de repartizare a profitului. În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba, cu avizul Ministerului Finanţelor, prin Memorandum mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, pentru a hotărî repartizarea unei cote mai mici de 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu respectarea prevederilor OG nr. 64/2001", se arată în document.

Anul 2023 a fost excepţional pentru producătorii de energie, care pe fondul creşterii preţurilor au înregistrat profituri record. În cazul unor dintre cei mai importanţi producători, cum sunt Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, statul este acţionar majoritar. De asemenea, statul controlează şi multe companii importante de utilităţi, precum Transgaz sau Conpet, care în unele cazuri au avut rezultate financiare bune anul trecut.

O asemenea măsură a mai fost adoptată în trecut, existând situaţii când s-au cerut dividende chiar şi din rezervele companiilor. Banii merg către bugetul de stat şi în conturile celorlalţi acţionari ai societăţilor, dar reduc posibilităţile acestora de a face investiţii.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. De asta am vandut SNG si luat SNP, investitii deloc pe cand SNP a bugetat 6 miliarde.

    1. Eu zic sa fc la loc transferul astăzi ..div undeva la 15% la prețurile actuale...se merita , nu ?

      In mod sigur SNG nu va da 90% . poate ca anul trecut 75%.

      SNG și SNN sunt pe locul 1 și 2 in clasamentul companiilor cu cel mai bun randament pe dividende in ultimi 10 ani! Acum au și investiții de făcut, probabil nu vor da 90 % dar și la un procent mai mic și tot sunt peste 10%

      la 75% iese 5 ron per actiune la SNG, ceea ce in conditiile in care sunt cocosati de supraimpozitare pe 2022 nu ar fi rau deloc.

    Acest contract de vanzare Petrom e samavolnic si antinational, defavorabil statului roman. S au incalcat legi, nu s a urmarit executia contractului si vanzarea resurselor subsolului calca si Constitutia. Vedem contrastul intre Petrom OMV si Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica si intelegem ca merita actionat in instanta si pus pe baze noi, epoca anilor 2000 si fraudele companiilor de stat a trecut, asa ca merita refacut contractul.

    1. S.au tras tunuri mari marca PSD! Au distrus tot iar prostii încă.i votează!

      CE REFACUT CONTRACTUL?Asta-i ca si cand ti-ai luat o casa acum 20 de ani ai investit in ea, renovat-o etc, si vine fostul proprietar ca ti-a dat-o prea ieftin si sa refacem contractul.

      Statul nu este fostul proprietar, ci coproprietar și statul are talentul de a fi stat. :) Contractul inițial oricum nu a fost respectat de către cumpărătorul pachetului majoritar.

      sa ii confiscam lui bonbonel fularu burbery

      Statul ,nu a vindut de capul lui SNP-ul austriecilor.Atunci,ca si acum ni s-a pus cutitul in coaste.Vreti in UE? da? atunci....... Ne-am bucurat si am tacut mac.Acum jucam ,daca putem

      Spaga a fost imposibil de refuzat de cei care luau deciziile, sub acoperirea unui ilici, aparent doar sarac si curat, dar santajabil pentru toti cei ce au disparut la revolutie doar pentru a le asigura lor linistea.

    Cred ca guvernul va cere 90% inclusiv la sun, sng, pt ca sunt intr-o mare foame de bani. Nu uitați ca trebuie sa reducă deficitul la 4% și ceva, sa nu credeți ca vor tăia cheltuielile lor dragi cu specialii și bunuri/servicii.

    Deci dividend minim 5 lei/acțiune.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb