Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să limiteze la 4 miliarde lei pierderile celor zece companii de stat monitorizate, fără subvenţii, taxe şi dobânzi, până la finele aces-tui an, şi până la trei miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie, potrivit scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, citată de Mediafax. Scrisoarea suplimentară la acordul cu Fondul Monetar Internaţional a fost aprobată, miercuri, de Guvern.
Documentul a fost convenit cu experţii FMI în urma misiunii de evaluare a FMI din perioada 26 iulie-4 august la Bucureşti pentru eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.
În luna mai, Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca fiecare dintre cele zece companii monitorizate să reducă trimestrial arieratele cu 2,5%, diminuarea urmând să fie efectuată începând cu al treilea trimestru al acestui an.
• Guvernul a majorat estimarea privind cheltuielile primare în 2010
Guvernul a majorat estimarea privind cheltuielile bugetare primare pentru finele anului, concomitent cu o reducere a veniturilor prognozate, după ce la finele primului semestru a depăşit nivelul de cheltuieli stabilit cu FMI, potrivit scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, citată de Mediafax.
Pentru finele anului a fost stabilit un nivel al cheltuielilor de 131,5 miliarde lei, în urcare de la nivelul anterior de 130,9 milioane de lei. În acelaşi timp, nivelul veniturilor pentru finele anului a fost revizuit în scădere cu 1,6 miliarde lei, la 158 de miliarde lei.
Ţinta deficitului bugetar convenit cu FMI este de 34,65 miliarde de lei (6,8% din PIB).
După primele şapte luni ale anului, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde lei, echivalentul a 3,9% din PIB.
La prima rectificare bugetară din acest an, aprobată la jumătatea lunii august, Guvernul a estimat în scădere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuări de încasări fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit.
• Guvernul s-a angajat la FMI că va reduce salariile bugetarilor
Guvernul s-a angajat faţă de FMI că legislaţia de implementare a legii de salarizare unitară va include mai puţine sporuri, va introduce un sis-tem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat şi vor fi legate de responsabilităţile angajatului la locul de muncă şi de calificare, se arată în memorandumul tehnic ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, citat de Mediafax.
Legea va introduce o limită de 30% a cheltuielilor de personal, altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil, plăţile de "stimulente" urmând să fie tratate ca sporuri, mai este indicat în document.
Guvernul a promis totodată FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul instituţiei internaţionale şi al Comisiei Europene şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul lunii octombrie.
• Executivul promite FMI concedierea a încă 90.000 de bugetari
Potrivit scrisorii de intenţie, Executivul îşi menţine angajamentul de a concedia 74.000 de bugetari până la finele anului şi încă 15.000 de angajaţi din sectorul public până în 2011 şi va menţine pensiile îngheţate. De asemenea, Guvernul va tăia primele de vacanţă, subvenţiile la încălzire sau al 13-lea salariu.
Lista companiilor monitorizate de FMI, cărora li se vor aplica limite de pierderi, cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.