Majorarea accizei la carburanţi cu 7 euro cenţi/litru ar urma să aducă venituri de 2,679 miliarde lei la bugetul de stat, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), obţinut de ziarul BURSA.
Astfel, creşterea nivelului accizei la benzina fără plumb, de la 359,59 euro pentru 1.000 de litri la 429,59 euro pentru 1.000 de litri ar trebui să genereze încasări de 810 milioane lei, în timp ce majorarea accizei la motorină, de la 330,394 euro/1.000 de litri la 400,395 euro/1.000 de litri, este aşteptat să genereze venituri suplimentare de 1,867 miliarde lei, arată documentul.
În cazul petrolului lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor, creşterea accizei de la 375,91 euro/1.000 de litri la 445,91 euro/1.000 de litri, ar trebui să aducă încasări de 1,6 milioane lei, estimează autorităţile.
Veniturile care urmează să fie generate de măsurile privind accizele şi alte taxe speciale sunt prognozate la 4,032 miliarde lei, conform documentului. În cazul în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare dintr-un an, pe baza căruia se calculează accizele pentru anul următor, este mai mic decât cel stabilit în prima zi lucrătoare a anului precedent, accizele urmează să se calculeze pe baza acestui din urmă curs, indexat cu media anuală a indicelui preţurilor de consum din luna septembrie a anului în curs, explică MFP. Această modificare a metodei de calcul ar trebui să genereze încasări bugetare de 1,107 miliarde lei, potrivit calculelor autorităţilor.
Interzicerea practicării vânzărilor cu prime şi a vânzărilor promoţionale, în anumite condiţii, pentru produsele accizabile din grupa tutunului prelucrat şi din cea a alcoolului şi a băuturilor spirtoase este prognozată să aducă venituri de 246 milioane lei, arată Finanţele.
De asemenea, Ministerul se aşteaptă ca modificările la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, prin introducerea contribuabililor care realizează venituri de până la 20% din consultanţă şi management, şi cea la contribuţiile sociale obligatorii, prin exinderea bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, indiferent dacă mai realizează şi alte venituri pentru care datorează această contribuţie, să contribuie fiecare cu câte 49,8 milioane lei la încasările de anul viitor.
Impozitul asupra construcţiilor speciale ar trebui să genereze încasări de 488 milioane lei, potrivit documentului.
Şi creşterea salariului minim, de la 800 lei/lună la 850 lei/lună începând cu luna ianuarie a anului viitor şi la 900 lei/lună din iulie 2014, urmează să aducă şi ea venituri de 344 milioane lei, totalul încasărilor pentru 2014, datorate măsurilor prezentate, fiind estimat la 4,964 miliarde lei, susţine MFP.
Guvernul a agreat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să majoreze acciza la carburanţi cu 7 euro cenţi/litru şi să aplice un impozit asupra construcţiilor speciale, definite ca toate construcţiile cu excepţia clădirilor, care să reprezinte 1,5% din valoarea acestora.
Mediul de afaceri a reacţionat dur faţă de aceste măsuri, despre care afirmă că vor duce la creşterea poverii fiscale şi vor afecta investiţiile în infrastructură pe care companiile doresc să le realizeze.
În replică, oficiali din MFP ne-au declarat că lipsa unui impozit asupra construcţiilor speciale a pus companiile care deţin astfel de construcţii într-o poziţie favorabilă comparativ cu dezvoltatorii imobiliari, care au fost nevoiţi, şi până acum, să plătească taxe pentru clădirile din portofoliu.