Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte condiţii mai stricte pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată, rezultate din contractele comerciale.
"Prin adoptarea OUG privind combaterea întârzierii plăţilor, comercianţii au la îndemână o procedură mai simplă şi mai rapidă pentru recuperarea datoriilor necontestate", susţine ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu. Actul normativ care reglementează raporturile între comercianţi, precum şi între aceştia şi autorităţile publice are ca scop recuperarea rapidă a datoriilor necontestate şi stabileşte condiţii favorabile creditorului prin fixarea datei la care începe să curgă dobânda, prin interzicerea clauzelor contractuale care implică termene diferite de la care începe să curgă dobânda, dar şi prin faptul că dobânda aparţine creditorului.
Potrivit prevederilor actului normativ, dobânda aplicabilă obligaţiilor de plată care rezultă din contractele comerciale, intră în vigoare în situaţiile în care, în contract a fost fixat un termen de plată şi acesta a fost încălcat, dacă data sau termenul de plată nu este fixat în contract, sau, după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte solicitări de plată.
În plus, creanţa constând în plata preţului produce dobânzi dacă solicitarea de plată a fost comunicată înainte de a primi mărfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea acestora, sau, în situaţia în care, legea sau contractul stabileşte o procedură de acceptare permiţând certificarea conformităţii mărfurilor şi serviciilor, iar debitorul a primit factura sau solicitarea de plată la data verificării sau anterior acesteia, la expirarea unui termen de 30 de zile de la aceasta. De asemenea, potrivit prevederilor, creditorul poate solicita daune pentru toate cheltuielile realizate pentru recuperarea datoriilor, părţile fiind libere să stabilească rata dobânzii pentru întârzierea la plată.
Totodată, procedura judiciară a fost simplificată pentru obţinerea de către comerciantul creditor a titlului executoriu ce are ca obiect creanţa constând în preţuri mărfuri sau servicii furnizate. Pentru aceasta, Guvernul a stabilit, potrivit ordonanţei, că procedura judiciară nu poate depăşi 90 de zile de la data introducerii, această măsură fiind pe gustul oamenilor de afaceri.
"În această privinţă nu exist un termen stabilit, procesele păreau interminabile", susţine Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Deşi potrivit Guvernului, noile reglementări vor conduce la respectarea termenelor de plată şi vor instaura disciplina în circuitul comercial, vicepreşedintele AOAR consideră că aceste procese nu necesitau un act normativ. "Nu văd rostul acestui act, noi, oamenii de afaceri, din nou nu am fost consultaţi la elaborarea sa, iar aceste prevederi trebuiau introduse prin seriozitate la încheierea contractului, nu prin ordonanţe", a conchis Pârvan.