Guvernul vrea să modifice Legea Curţii Constituţionale

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 29 noiembrie 2007

Guvernul vrea să modifice Legea Curţii Constituţionale

În situaţia invocării excepţiei de neconstituţionalitate va fi eliminată suspendarea de drept a judecării unei cauze, iar decizia cu privire la sus­pendare rămâne la aprecierea judecătorului, conform unui proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, adoptat ieri de Guvern, se arată într-un comunicat de presă. În cazul în care judecarea cauzei nu este suspendată, iar Curtea Cons­tituţională constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe care a făcut obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, proiectul prevede o nouă cauză de revizuire. Actul normativ propune în mod corespunzător completarea Codului de procedură civilă, şi, respectiv, a Codului de procedură penală. Ca urmare a acestor modificări, în situaţia în care se constată neconstituţionalitatea unei dispoziţii, Curtea Constituţională va comunica hotărârea sa nu numai Parlamentului şi Guvernului, ci şi instanţei care a făcut sesizarea. Astfel, instanţele vor putea să solicite revizuirea cauzei, potrivit propunerilor de modificare a Codului de procedură civilă, respectiv a Codului de procedură penală. Modificările incluse în proiectul de lege au avut în vedere faptul că există un număr mare de dosare aflate pe rolul Curţii Constituţionale ca urmare a invocării frecvente a excepţiilor de neconstituţionalitate, ceea ce face ca soluţionarea cauzelor să dureze mult. În acelaşi timp, numărul mic al dispoziţiilor declarate neconstituţionale în raport cu numărul excepţiilor invocate demonstrează că suspendarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor s-a dovedit doar o modalitate convenabilă, la îndemâna părţii interesate, în tergiversarea cauzei. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului. "Contestarea conformităţii cu Constituţia a prevederilor legale s-a transformat dintr-un drept legitim într-un abuz, folosit pe scară largă pentru a întârzia soluţionarea unor cauze", a declarat ministrul Jus­tiţiei, Tudor Chiuariu, conform comunicatului Ministerului Justiţiei (MJ). El este de părere că aceasta afectează "atât procedurile în dosarele de mare corupţie, lăsând impresia că nu se doreşte finalizarea acestora, cât şi litigii mărunte, în care cetăţenii obişnuiţi sunt privaţi de rezolvarea, într-un termen rezonabil, a problemelor pentru care s-au adresat justiţiei". Modificarea propusă va scurta într-un mod considerabil durata procedurilor judiciare, atât în materie penală, cât şi în materie civilă, a spus Tudor Chiuariu.

"Curtea Constituţională a fost practic sufocată în ultimii ani de excepţiile ridicate în mod nejustificat, în timp ce numărul excepţiilor admise a rămas constant, sub 1% din numărul total al excepţiilor invocate (11 admise din 2455 de sesizări, în 2006). Prin modificarea promovată astăzi se revine la un sistem care a fost în vigoare până în 1997, suspendarea cauzei principale fiind facultativă", a declarat ministrul Justiţiei.

Din compararea cifrelor, este evident că "această reglementare descuraja practica abuzivă de ridicare a excepţiilor de neconstituţionalitate". De exemplu, în 1996, au fost invocate numai 292 excepţii, din care au fost admise 11, a precizat ministrul Justiţiei. "Prin modificarea adoptată se revine la o situaţie de normalitate, nicio Curte Constituţională din statele membre ale Uniunii Europene neavând de soluţionat 2.000 de excepţii pe an", a declarat Tudor Chiuariu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb