Guvernul vrea să ne bage pe gât asigurări obligatorii de locuinţă

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 3 august 2006

Graţiela Iordache: "Statul interzice ca societăţile de asigurare să-şi ridice dividendele timp de 15 ani, iar în componenţa Consiliului de Administraţie acţionarii nu sunt reprezentaţi"

Se preconizează că prima obligatorie va fi de 20 de euro, iar amenda pentru refuzul de asigurare de circa 140 de euro

Proiectul legislativ pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor a vizat anularea constituirii societăţii "Compania de Reasigurare Împotriva Dezastrelor". Acum, firmele de asigurare de locuinţe se vor crea în jurul ges-tiunii comune la care se vor subscrie riscurile asigurate.

"Contextul catastrofelor care se repetă în ţara noastră face necesară această lege şi trebuie găsită o soluţie valabilă într-o economie de piaţă fără ca oamenii să mai aştepte ca statul să le dea ajutor", ne-a declarat Graţiela Iordache, vicepreşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor. Domnia sa a adăugat însă că acest proiect legislativ are probleme serioase, deşi convertirea "Companiei de Reasigurare" într-o asociere ("pool") a fost rezolvată de Ministerul Adminis-traţiei şi Internelor, însă acest pool funcţionează tot ca o societate de asigurare.

"Deşi în străinătate pool-ul de asigurare nu îmbracă forma societăţii de asigurare, la noi se întâmplă acest lucru pentru că intră sub supravegherea Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor deoarece este vorba de o sumă imensă de bani în joc", ne-a declarat Graţiela Iordache. Deputatul conservator ne-a mai spus că Ministerul Finanţelor vrea să atragă sub formă de împrumut aproximativ 400 de milioane euro de la Banca Mondială, dar statul nu va fi acţionar în societate, ci va garanta acest împrumut care trebuie să fie rambursat de societăţile de asigurare în 15 ani. "M-a frapat faptul că în lege apare impunerea din partea statului că timp de 15 ani nu se pot lua dividende din societate", a afirmat Graţiela Iordache, adăugând că "se creează un precedent periculos, iar mâine statul poate decide că toate companiile care au litera X în denumire să nu poată încasa dividendele".

Încălcarea voinţei acţionarilor nu este apreciată de vicepreşedintele comisiei din Cameră, deşi "argumentul că profitul sub formă de dividende contribuie la capitalizare îl pot înţelege". Din acest motiv, sursa citată spune că "nu vor intra multe companii de asigurări pe piaţă, iar în acest sens Allianz are mari rezerve".

O altă problemă a legii este faptul că "în componenţa consiliului de administraţie sunt doar reprezentanţi ai ministerului de Finanţe, ai ministerului Administraţiei şi Internelor, ai ministerului Transporturilor şi ai asiguraţilor", spune doamna Iordache, amintind că "alegerea Consiliului de Administraţie este un atribut al acţionarilor". Domnia sa spune că statul poate doar să stabilească criteriile de funcţionare a consiliului, dar el nu este acţionar pentru a avea atâţia reprezentanţi şi în acest caz se încalcă legea 31 de funcţionare a societăţilor comerciale. Motivaţia lui Victor Paul Dobre, secretar de stat în Ministerul Administraţiei, conform Graţielei Iordache, este că sunt foarte mulţi bani în joc.

Cu toate acestea, vicepreşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci crede că "cei 400 de milioane euro ca sumă de garantare reprezintă foarte puţin, iar societăţile de asigurare riscă să intre în faliment dacă se produc catastrofe mari", amintind că "nici sancţionarea celor care nu se asigură nu este posibilă deoarece nu îl poţi convinge pe Ion care nu are nimic în ogradă să plătească 20 de euro anual".

Valoarea anuală a primelor de asigurare este între 10 şi 20 de euro deductibili fiscali, iar valoarea asigurată variază între 10.000 de euro şi 20.000 de euro, în timp ce amenda pentru refuzul de asigurare este foarte mare în comparaţie cu prima - 5 milioane lei vechi.

"Nivelul de penetrare a acestei legi a fost în Turcia, de exemplu de 17%, iar în ţara noastră poate ajunge şi la 40% conform unor aprecieri optimiste", ne-a spus Graţiela Iordache, adăugând că "vor fi totuşi peste cinci companii care vor intra pe piaţă, în special cele curajoase".

Nemulţumirile Graţielei Iordache mai vizează şi faptul că această lege nu va intra în dezbatere legislativă, ci va fi aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă, deşi domnia sa spune că între parlamentarii europeni nu este cunoscută această procedură prin care Guvernul nu mai poate fi verificat de Parlament în privinţa modului în care cheltuie banii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb