GYULA FATÉR, CEO OTP BANK ROMÂNIA: "Ţintim o cotă de piaţă de 5%, în următorii ani"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2021

Gyula Fater

Gyula Fater

OTP Ungaria a achiziţionat o participaţie minoritară într-un fintech românesc

OTP Bank România ţinteşte o cotă de piaţă de 5% în anii următori, a afirmat, ieri, Gyula Fater, directorul general al instituţiei de credit, în cadrul unei conferinţe de presă. Fater a arătat că OTP are, în prezent, o cotă de piaţă de 4% în totalul de credite, iar investiţiile anuale de 50 de milioane de lei pe care le face banca în zona de digital vor schimba modul în care funcţionează OTP Bank România.

Fater a declarat: "Situaţia pandemică şi acest context social ne-a făcut să fim mai digitali. Grupul nostru este destul de mare în regiune, OTP este prezent în 11 ţări şi are 40.000 de angajaţi şi servim în fiecare zi circa 60 de milioane de consumatori. (...) Prezenţa digitală este un «must» pentru bănci, un principiu, şi comparativ cu restul băncilor pot spune că suntem aproape o companie IT. O dovadă a importanţei acestor dezvoltări pentru OTP este că lucrăm alături de alţi participanţi la cel mai mare şi rapid super-computer din regiunea noastră, Europa Centrală şi de Est, pentru a dezvolta inteligenţa artificială într-un mod mai adânc. Este de asemenea o dovadă că lumea bancară şi cea IT sunt foarte apropiate una de cealaltă şi a faptului că viitorul băncilor depinde foarte mult de cât succes vom avea în era digital. Desigur, nu cred că să fii pur digital este o opţiune pentru bănci. La OTP Bank România avem un program de creştere numit Apollo - acest program ne duce la obiectivul nostru final, să avem o cotă de piaţă de 5% în termeni de credite outstanding (totale - n.r.). Este foarte important pentru noi pentru că noi considerăm că acesta este pragul minim pentru această ţară şi am început de la 2,5% şi acum suntem la 4%, deci progresăm cu adevărat. Încă mai avem 2-3 ani din programul Apollo, deci sunt destul de optimist că ne vom atinge ţinta".

Apollo înseamnă investiţii anuale de circa 50 de milioane de lei în programele IT ale OTP, a arătat directorul general al OTP Bank România.

Fater a mai arătat că instituţia de credit pe care o conduce nu încearcă să forţeze clienţii să adopte serviciile bancare digitale prin închiderea de sucursale.

Potrivit acestuia, OTP Bank a deschis două sucursale noi în 2021: "Digitalul nu poate funcţiona pentru noi fără prezenţa fizică şi comparativ cu ceilalţi actori din piaţă noi nu ne suspendăm serviciile în sucursale, nu închidem sucursalele ci chiar deschidem câteva - anul acesta am deschis două sucursale. Credem că clientul va alege dacă va avea nevoie de prezenţa fizică sau dacă au nevoie de tranzacţiile cu cash din sucursală, nu că banca trebuie să forţeze clienţii să fie mai digitali. (...) În Apollo avem într-o proporţie dominantă iniţiative digitale şi ceea ce am îmbunătăţit în ultimii ani pentru clienţi este faptul că majoritatea acţiunilor sunt livrate pe partea digitală. În acest program avem şase echipe cu 15 iniţiative care ne permit să schimbăm complet experienţa clienţilor. Fără a intra foarte adânc în detalii, ne-am reînoit complet serviciul bancar intern, avem o aplicaţie mult mai prietenoasă cu clienţii intitulată Smartbank, avem servicii precum plata cu mobilul şi opţiunea softPOS, deci orice telefon poate deveni un terminal POS. Toate acestea sunt făcute în cadrul Apollo şi deja avem feedback foarte pozitiv din partea clienţilor".

Constantin Mareş, responsabil pentru transformarea organizaţională la OTP Bank România, a preluat conducerea noii divizii Digital din cadrul instituţiei de credit

Banca a mai anunţat ieri că Constantin Mareş, responsabilul pentru transformare organizaţională de la OTP Bank România, a fost numit director general adjunct al băncii şi va coordona noua divizie Digital, creată în cadrul strategiei de dezvoltare locală a băncii.

Conform reprezentanţilor OTP, divizia Digital are "responsabilitatea de a aduce mediul digital şi soluţiile de banking ale OTP Bank România mai aproape de client, în funcţie de nevoile sale, prin procese operaţionale rapide şi eficiente, soluţii digitale simple şi sigure şi consultanţă personalizată".

"Crearea Diviziei Digital este o consecinţă naturală a implementării viziunii OTP Bank de a se dezvolta prin digitalizare şi inovaţie. Reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a contribuţiei semnificative pe care colegii din aceste echipe o au la transformarea culturală şi digitală a băncii. Plasarea noastră la intersecţia dintre tehnologie şi interacţiunea cu clientul ne dă responsabilitatea de a oferi servicii de cel mai înalt nivel atât pentru clienţi, cât şi pentru colegi. Iar, pe de cealaltă parte, ne onorează şi ne motivează să continuăm, cu multă energie şi entuziasm, progresul în cadrul programului Apollo", a afirmat ieri Constantin Mareş, noul director deneral Adjunct al OTP Bank, care a fost de asemenea numit în boardul băncii.

Mareş a arătat că încă din debutul pandemiei clienţii s-au arătat extrem de deschişi către serviciile bancare online: peste 60% din rescadenţările din perioada de vârf a crizei economice şi sanitare din 2020 au fost făcute prin aplicaţiile online.

Totodată, Constantin Mareş a anunţat că OTP Ungaria a cumpărat o participaţie minoritară la un fintech românesc.

"Băncile sunt expuse unui risc datorită acestor atacuri, între ghilimele, din exterior şi am avut exemple de industrii care au dispărut: Kodak şi industria fotografică de exemplu. Nu vrem ca OTP sau băncile să fie în aceeaşi situaţie şi de aceea, ca strategie la nivelul grupului OTP, dar şi pe România, am spus că Digital este un pilon important de dezvoltare care nu se poate construi fără un factor uman puternic. Înafară de exemplu construcţiei acelui supercomputer aş vrea să anunţ că OTP, prin divizia de investiţii a OTP Ungaria, a achiziţionat un pachet minoritar de acţiuni într-o companie fintech românească, FlowX.AI, şi de asemenea grupul a achiziţionat recent companii de IT tocmai pentru a rămâne relevanţi în domeniul acesta, pentru a înţelege trendurile în evoluţia tehnologiei şi pentru a putea beneficia de aceste parteneriate pe care le facem al nivel strategic", a spus Constantin Mareş.

Goldman Sachs: "Dobânzile nu se pot duce decât în sus"

La baza sistemului bancar stau, de asemenea, pe lângă clienţii, dobânzile, iar dacă inflaţia actuală îşi va menţine măcar pe jumătate din putere este uşor de intuit direcţia dobânzilor care nu au unde să se ducă decât în sus. Acest lucru se vede deja în economiile emergente, însă în cele dezvoltate dobânzile sunt încă reprimate la niveluri foarte scăzute comparativ cu inflaţia.

Analiştii Goldman Sachs consideră de altfel că era dobânzilor zero ar putea să fie lăsată în urmă definitiv ca urmare a acestui puseu inflaţionist mult mai puternic şi a cheltuielilor guvernamentale care par să continue la un nivel ridicat - în SUA se pregătesc noi investiţii în infrastructură şi cheltuieli sociale mai mari, iar în Europa se pregăteşte implementarea PNRR-urilor fiecărei ţări.

Deşi perioada de după colapsul din 2008 al Lehman Brothers a fost caracterizată de presiuni inflaţioniste slabe în mod persistent şi o politică monetară "negativă", specialiştii Goldman Sachs consideră că muntele de cash aflat la dispoziţia gospodăriilor din economiile dezvoltate şi adoptarea de către BCE şi Fed de noi cadre pentru implementarea politicii monetare şi pentru sprijinirea investiţiilor împotriva schimbărilor climatice va aduce un ciclu în care dobânzile nominale vor fi mai mari comparativ cu cele din deceniul trecut.

"Cererea puternică, în special pentru investiţii, alături de o creştere a aşteptărilor inflaţioniste ce se datorează şocului inflaţionist pandemic sugerează că suntem pe un drum lung către rate de dobândă nominale mai mari faţă de lumea post-criză financiară globală", se arată într-o notă a Goldman Sachs.

Analiza Goldman sugerează că rata neutră de dobândă - poziţia politicii monetare la care creşterea economică nu este nici stimulată şi nici restricţionată - ar putea să fie cu 50 de puncte de bază mai sus comparativ cu anii 2008-2020.

"Ne aşteptăm ca ratele nominale de politică monetară să crească cu mult peste nivelurile scăzute care sunt incluse acum în preţurile din pieţele de obligaţiuni, în mai toate economiile dezvoltate din lume", arată economiştii Goldman.

Aceştia sunt de părere că inflaţia va continua să se situeze cu circa jumătate de punct procentual peste nivelurile pre-pandemie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb