HABEMUS ORBAN! PRIMUL GUVERN LIBERAL Ura, a plecat Dăncilă!

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2019

Ura, a plecat Dăncilă!

Nu este atât de important că Ludovic Orban a obţinut învestirea Cabinetului său, cât faptul că Viorica Dăncilă a fost în sfârşit izgonită din Palatul Victoria.

Miniştrii lui Orban au obţinut, ieri, votul de învestitură din partea Parlamentului României, cu toate că şedinţa de plen a fost boicotată de aleşii PSD şi de o parte dintre senatorii şi deputaţii Pro România. Astfel, avem primul Guvern liberal din istoria post-decembristă.

Cu 240 de voturi pentru, din 240 exprimate, guvernul a depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis şi va intra în activitate astăzi, când este programată şedinţa noului Executiv de la Palatul Victoria.

În faţa plenului Parlamentului, Ludovic Orban a spus: "Acest Guvern are un mandat limitat, de un an, iar tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere temporală a puterii. Avem de luat măsuri urgente. La ora actuală, foarte multe instituţii publice, autorităţi centrale şi locale nu au bugetul necesar pentru a încheia anul bugetar, există întârzieri în plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, ai asistenţelor acestora. Este fundamentală adoptarea unei OUG privind rectificarea bugetară".

Premierul s-a referit şi la situaţia pregătirii pentru sezonul rece, pregătire care, în opinia sa, este dezastruoasă. Ludovic Orban a precizat că stocurile energetice sunt la limită şi că regionalele Companiei Naţionale de Adminis­trare a Infrastructurii Rutiere nu au stocul necesar de materiale antiderapante pentru autostrăzile şi drumurile naţionale.

Alte priorităţi ale noului guvern sunt elaborarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2020, amâ­narea pensionării anticipate a peste 2800 de magistraţi, adoptarea măsurilor necesare pentru evitarea riscurilor de dezangajare a fondurilor europene.

Cu privire la fondurile europene, Ludovic Orban a spus: "Pe anul în curs suntem în risc de dezangajare a 500 milioane euro, cea mai mare parte din această sumă privind finanţări pe Programul Operaţional Regional. Anul viitor există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde euro, în mare parte pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, unde nu s-a semnat niciun contract din marile proiecte pe infrastructura de transport".

Orban s-a referit şi la execuţia bugetară la 9 luni şi la deficitul bugetar de 2,6%. În opinia premierului, deficitul va creşte, deoarece guvernul va trebui să achite rambursările de TVA pe care cabinetul Dăncilă le-a întârziat, precum şi decontările facturilor pe proiectele executate pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în valoare de câteva miliarde lei.

Premierul a reiterat faptul că noul cabinet va iniţia modificarea legislativă a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, pe prevederile legate de energie, de Pilonul II de pensii, de Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. "Nu ne atingem de facilităţile fiscale acordate în domeniul construcţiilor", a precizat Ludovic Orban.

Referitor la Justiţie, el a spus că trebuie luat în serios raportul MCV pe anul 2019 şi că trebuie puse în practică recomandările privind Codul penal şi Codul de procedură penală, legile jus­tiţiei, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În privinţa instituţiilor de forţă ale statului, Orban a spus: "Jandarmeria şi Poliţia trebuie să slujească intereselor cetăţenilor, să apere siguranţa vieţii şi proprietăţii fiecărui cetăţean şi să nu fie utilizate politic pentru apărarea potentaţilor zilei. Trebuie să terminăm cu interimatele, cu numirile politice şi cu pacticarea şefilor Poliţiei cu lideri politici. Toate posturile de conducere trebuie să fie ocupate prin concurs. Trebuie schimbată mentalitatea, reluate programele de pregătire şi completate efectivele".

În domeniul educaţiei naţionale, noul cabinet îşi propune relansarea învăţământului profesional, în scopul rezolvării lipsei acute de forţă de muncă calificată, care să conducă la relansarea industriei naţionale şi a economiei.

Programul de guvernare al cabinetului Orban prevede că, în domeniul sănătăţii, se va pune accent pe prevenţie, pe campania educaţională pentru detectarea bolilor într-o fază timpurie pentru a elimina mortalitatea evitabilă.

Pe politica externă, noul guvern se va axa pe parteneriatul strategic cu SUA, pe parteneriatul european, în cadrul UE, şi pe consolidarea rolului NATO. În domeniul apărării naţionale, va continua alocarea de 2% din PIB pentru armată. Ludovic Orban a spus: "Trebuie să ne integrăm la nivel european, astfel încât capacităţile noastre de producţie, din industria de apărare, să fie integrate în proiectele realizate de partenerii noştri din UE".

Şeful Guvernului a precizat că va evita la adoptarea de acte normative prin ordonanţe de urgenţă şi că obiectivele cabinetului său sunt restabilirea încrederii partenerilor strategici în România şi în Executiv, refacerea încrederii cetăţenilor în administraţia publică centrală şi în capacitatea sa de a guverna în interes public.

Ludovic Orban a precizat: "Vom avea toleranţă zero faţă de corupţie, toleranţă zero faţă de abuzuri. Vom negocia de pe picior de egalitate atât cu partenerii din UE, cât şi cu cei interni".

Înainte de votul de învestitură, senatoarea Alina Gorghiu, preşedintele şedinţei de plen de ieri, a spus: "PNL îşi asumă răspunderea şi riscă propriul capital politic în această perioadă de tranziţie, dar parlamentarii liberali vor sprijini cabinetul Orban. Învestirea guvernului Orban poate fi momentul în care să reclădim încrederea între partidele parlamentare. Fără dialog, fără asumare şi fără respect între liderii politici, nu vom putea face nimic".

La rândul său, deputatul Dan Barna, preşedintele USR, a menţionat că îşi doreşte ca măsurile trecute în acordul politic încheiat cu premierul Ludovic Orban să devină obiective clare ale noului guvern. El a menţionat: "Pornim cu o majoritate care există, după o guvernare PSD Dragnea care aproape a scos România din Europa. (...) Pentru o mână de persoane cu probleme de corupţie, PSD a eliberat, prin recursul compensatoriu mii de persoane condamnate pentru fapte de violenţă gravă. Votul acordat de USR e un vot care nu este o garanţie că vom rămâne nepăsători la anumite derapaje şi la numirea eventuală a unor persoane cu probleme de integritate. Avem nevoie să ne depesedizăm ca societate".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: "Noi nu aşteptăm minuni de la noul guvern, ci o guvernare responsabilă faţă de fiecare cetăţean, respect faţă de fiecare om şi fiecare comunitate. De asemenea, aşteptăm o rectificare bugetară şi un proiect de buget pe 2020 echilibrat şi fără excese, cu 6% din PIB pentru Educaţie. Aşteptăm fondurile necesare pentru investiţii şi solicitarea către Comisia Europeană a realocării sumei de 2 miliarde euro de la POIM la POR".

Parlamentarii ALDE au susţinut că votul acordat guvernului Orban în­seamnă eliminarea riscului unei perioa­de de instabilitate costisitoare la finalul acestui an. Ei au cerut noului premier să respecte cele 12 puncte din acordul semnat cu ALDE şi un procent de 4% din PIB pentru investiţii în anul 2020.

Senatorii şi deputaţii PMP au declarat că, prin votarea cabinetului Orban, pun mai presus stabilitatea ţării.

Deputatul PMP, Marius Paşcan, a precizat: "Guvernul Orban are datoria să stopeze hemoragia alocării banilor de la bugetul de stat pe criterii politice, să considere prioritare marile proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară, extinderea reţelei de gaze naturale la 60% şi reformare educaţiei".

Parlamentarii PMP solicită noului guvern şi viitoarei majorităţi parlamentare să pună în practică rezultatul referendumului din 2009 privind un Legislativ cu 300 de aleşi şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

La şedinţă au participat şi foştii colegi ai social-democraţilor, Marius Bota - care a votat pentru căderea guvernului Dăncilă, Emanuel Savin (fos­tul primar al oraşului Buşteni) şi Mihăiţă Găină (finul ministrului demis al agriculturii - Petre Daea).

Remus Borza, fost deputat ALDE, fost independent, fost susţinător al cabinetului Dăncilă în momentul votării moţiunii de cenzură, a anunţat, ieri, că votează şi el pentru guvernul Orban.

De la formaţiunea Pro România, deşi liderul Victor Ponta a dispus ca parlamentarii partidului să nu participe la şedinţa de plen, au ales să fie prezenţi şi să voteze pentru noul guvern Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Emilia Meiroşu, Mircea Banias, Georgian Pop şi Damian Florea.

Daniel Constantin a declarat, înaintea şedinţei de plen: "Au fost colegi care au spus că e mai bine ca acest guvern să fie învestit, iar apoi să ne poziţionăm în funcţie de iniţiativele pe care le vor lua. Dacă vor fi bune le susţinem, dacă nu sunt bune nu le susţinem. Suntem pentru o ţară care să aibă un guvern, care să contribuie la rezolvarea blocajelor. Suntem consecvenţi, am votat pentru demiterea Guvernului Dăncila, azi votăm pentru învestirea noului guvern".

Amintim că miniştrii noului guvern au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate în urmă cu o săptămână. Din lista celor 16 propuneri, doar trei nu au primit aviz pozitiv: Florin Cîţu la şefia Finanţelor Publice, Violeta Alexandru - pentru portofoliul Ministerului Muncii şi Ion Ştefan pentru funcţia de ministru al Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

Deoarece avizul comisiilor parlamentare este unul consultativ, Ludovic Orban şi-a asumat întreaga listă propusă şi a mers cu ea în plenul Parlamentului, care a votat propunerea premierului desemnat.

Cabinetul Orban

- Ludovic Orban , prim-ministru, preşedinte al PNL, fost senator, ministru al Transporturilor şi secretar de stat în Ministerul Muncii.

- Raluca Turcan , vicepremier, a fost preşedinte interimar al PNL înainte ca Ludovic Orban să fie ales în congres. Este licenţiată în economie şi are un masterat în comunicare.

- Lucian Bode , ministrul Infrastructurii este la al treilea mandat de deputat, a fost ministru al Economiei în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu şi şeful sindicatului Electrica Zalău.

- Victor Costache , ministrul Sănătăţii este medic specializat în chirurgie cardiovasculară. A lucrat 12 ani în Franţa şi este membru al Colegiului Francez de Chirurgie cardiovasculară. A revenit în 2014 în România şi îşi desfăşoară activitatea în Sibiu.

- Nicolae Ciucă , ministrul Apărării Naţionale este militar de carieră, a condus Batalionul Scorpionii Roşii alături de care a participat la misiuni în Afganistan şi Irak. Din 2015 şi până săptămâna trecută a fost şeful Statului Major General.

- Bogdan Aurescu , ministrul Afacerilor Externe, a fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Klaus Iohannis. Aurescu a reprezentat România la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul pentru Insula Şerpilor, proces pe care România l-a câştigat în 2009, primind 80% din suprafaţa de 9700 de kilometri pătraţi aflată în dispută. Bogdan Aurescu a fost negociator-şef al Acordului româ­no-american privind apărarea antirachetă.

- Monica Anisie , ministrul Educaţiei este preşedinte al filialei PNL Sector 2 Bucureşti. Activează în calitate de profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tudor Vianu din Capitală, a fost director al Direcţiei de Inspecţie Şcolară.

- Violeta Alexandru , ministrul Muncii, preşedinte al PNL Bucureşti, a fost ministru delegat pentru dialog social în Guvernul Cioloş. Alexandru a fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu şi este unul dintre fondatorii Institutului pentru Politici Publice.

- Cătălin Predoiu , ministrul Justiţiei, a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2008 - 2012. Este deputat, avocat şi cadru didactic la Facultatea de Drept.

- Florin Cîţu , ministrul Finanţelor se află la primul mandat de senator. A fost trezorier al unei bănci private.

- Ion Ştefan , ministrul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, este de profesie inginer electromecanic. A candidat, fără succes, în 2016 pentru funcţia de primar al municipiului Focşani, după care a reuşit să devină deputat la alegerile parlamentare din toamna aceluiaşi an. Principala controversă în legătură cu el este legată de declaraţia de avere în care a trecut o casă de 910 mp şi a dat vina pe soţie pentru dimensiunile construcţiei.

- Marcel Vela , ministrul Afacerilor Interne, senator. A fost primar al oraşului Caransebeş.

- Costel Alexe , ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este preşedinte PNL Iaşi şi se află la al doilea mandat de deputat. Este doctor în geografie fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

- Adrian Oros , ministrul Agriculturii este doctor în medicină veterinară şi a fost şeful Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj. Este preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj. A fost membru al PNŢCD.

- Ioan Boloş , ministrul Fondurilor Europene. A fost secretar de stat la Transporturi, a condus Direcţia de Management al Proiectelor din Primăria Oradea, care a atras fonduri europene de 187 milioane euro.

- Virgil Popescu , ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri şi Turismului, este vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Este inginer şi doctor în management. A fost secretar de stat în Ministerul Economiei.

- Bogdan Gheorghiu , ministrul Culturii, deputat PNL. Este actor, fost realizator de emisiuni radio - TV şi a înfiinţat două posturi regionale de televiziune.

- Ionuţ Stroe , ministrul Tineretului şi Sportului, este din 2008 deputat în Parlamentul României. Licenţiat în drept şi inginerie, are un masterat în finanţe. A fost director de programe la Autoritatea pentru Tineret şi purtător de cuvânt al PNL.

---------------

Viorica Dăncilă a declarat că ieri a fost ziua în care preşedintele Klaus iohannis, care a călcat în picioare Constituţia, a reuşit să-şi impună "locotenenţii" la Palatul Victoria.

Fostul premier a spus: "PSD intră oficial în opoziţie şi ne vom asuma cu maximă responsabilitate responsabilităţile. Avem un pre­şedinte anti-democraţie şi anti-Constituţie şi care lucrează împotriva românilor. Singurul lucru pe care îl clamează este să dispară PSD. Să dispară şi pensionarii, şi angajaţii la stat, şi agricultorii, domnule Iohannis? În programul guvernului dvs. asta vedem, că veţi abandona creşterile făcute de noi, şi veţi creşte tarifele la gaze şi energie".

---------------

Preşedintele grupului politic Renew Europe, Dacian Cioloş a precizat că noul păremier Ludovic Orban are o misiune dificilă în următorul an, iar greutatea cu care s-a constituit fragila majoritate parlamentară arată că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate pentru a oferi o clară perspectivă politică.

El i-a recomandat noului guvern să fie trans­parent cu toate numirile în poziţii centrale şi locale, să verifice integritatea şi competenţa tuturor celor numiţi, să nu facă niciun compromis la guvernare cu partidele politice şi parlamentarii care au susţinut PSD, să elaboreze un proiect de buget echilibrat, fără excese şi fără tăieri de la investiţii şi să iniţieze proiectele legislative pentru punerea în practică a recomandărilor din ultimul raport MCV.

-----------------

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a salutat învestirea guvernului Ludovic Orban şi şi-a exprimat convingerea că noul executiv de la Bucureşti va aduce speranţă pentru toţi cetăţenii Ro­mâniei.

Într-un comunicat de PPE, Daul arată că noul guvern de la Bucureşti va avea sarcina dificilă de a corecta pagubele făcute ţării de guvernul social-democrat: "'Ani de zile standardele democratice au fost slăbite, statul de drept a fost ignorat şi reputaţia României în Europa a avut de suferit. Totuşi, partidele membre ale PPE rămân dornice să-şi asume responsabilitatea şi Ludovic Orban se ridică la înălţimea provocării. Sunt sigur că Ludovic Orban, alături de preşedintele Iohannis, va lua măsurile necesare şi urgente pentru a asigura că statul de drept prevalează, că sistemul de justiţie funcţionează şi că România devine un partener de încredere în regiune şi în Europa încă o dată. Partidul Popular European este alături de partidele sale şi susţine pe deplin noul guvern pentru realizarea acestor scopuri'.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. fuse proasta si se duse....mult a durat totusi

    1. Uf!

    Puteam să bag mâna-n foc că azi ești istorie, așa s-a trecut "oaia satului" în istorie ?

    Cin' zâsă că parlamentari renunță la fotoliul călduț pentru anticipate ? 

    "Guvernare transparentă" (adică să vedem și noi ce șfanțes e în ministerul cutare nu doar când "pleac' ai noștri -vin ai noștri" ), pe când ? 

    Prezidențiale, mai îi o săptămână, candidați ioc la o dezbatere ==> arbitri trebuie să anuleze alegerile ? 

    Săptămâna viitoare va 'și Fifor șef la Psd ? 

    Te pui la o competiție, ca Simona H. și nu poți să ieși pe locul 8 nemaivorbind de 12 în viziunea "tembelizoarelor" ? 

    Votăm un afiș, un spot de "3 000 €/ 30 secunde" ? 

    Halal democrație ? 

    .

    Cum se poate ca sondajele de opinie (CA de 1 mil €) care analizează 2 la sută din alegători să o nimerască pentru întreaga tară ? 

    1. ne'ntalnim in doua luni!!

    A venit guvernul de oi si lingai sustinut de corporatii.Sa ne bucuram reinvie anii CDR PDL.Acum frumos colonie .O sa curga lapte si miere ....pt unii.Numai truisme nimic concret. Ba da sa desfinteze SIIJ si sa revenim o republica a procurorilor. In rest doar ce au zis ambasadele: colonie totala.Ce vrei, cand ai instaurat un guvern de nazisti si sclavi.

    1. Nu, ca cu Dancila si Dragnea ne-am regasit demnitatea de analfabeti si hoti.

      Liberalii macar nu-s analfabeti, mai popovici. 

      ai dreptate, sunt idioti!

      Analfabetii au inima mai buna! Vad chpirile guvernului liberal. Sunt urati pe dinafara! Semn ca sunt urati si pe dinauntru! Patrioti liberali nu am zarit inca! vai de popor cu asa prostime liberala!Ne prostesc cu deficitul de omenie!

    ca sa stiti de ce peste mai putin de un an veti fi de rasul lumii laolalta cu toate celelalte guri de propaganda iohannista.

    pot sa inteleg niste asteptari ale unei publicatii care latra pentru o tabara politica, dar atunci incetati sa mai fiti gaunosi si sa va pretindeti independenti ca nu sunteti, ati aratat ca o alta gura de media in plina campanie electorala. 

    acum, spor la treaba pt guvernul vostru si al lui iohannis! 

    punem ceasul sa mearga si mai vorbim peste un an ce a facut guvernul Orban!

    1. Sa nu uitam si sa nu uite nici Marinescu faptul ca Orban a fost si este penal. A cerut spaga in campania electorala. O greseala procedurala a procurorului (asa cum au gresit flagrant si procurorii DIICOT in colectarea probelor din cazul Caracal) l-a scapat pe Orban. Dar el este un corupt. Asa, ca multi care se ocupa de presa cu trese.

      Numai daca pui la lucru un singur neuron, ajungi sa crezi ca daca cuiva nu-i place sa fie facuta natiunea de rusine, daca nu suporta analfabetismul premierului, gafele nesfirsite, prostia si imoralitatea, atunci inseamna ca face propaganda pentru Iohannis.

      Logica lui zero sau unu. 

      Draga domnule Biz, nu noi, matale faci propaganda. 

      Gaunos. 

      Articolul asta incepe cu cuvintele: "Nu este atât de important că Ludovic Orban a obţinut învestirea Cabinetului său, cât faptul că Viorica Dăncilă a fost în sfârşit izgonită din Palatul Victoria." 

      Ceea ce vrea sa spuna exact asta, ca ne-a fost ingrozitor de rusine cu Dancila premier. 

      Peste asta, n-ai decit sa crezi ce vrei, dar peste un an nu vom vorbi despre ce a facut guvernul Orban. 

      Ne-ai confundat. 

      Latri degeaba.

      Ziarul BURSA nu are nici un guvern al sau. 

      sper sa nu te supere ca m-am adresat la persoana a doua, daca am comis o impolitete, revin la o adresare mai formalista.

      1. un singur neuron bine folosit v-ar da directia corecta, si anume, daca dancila a fost proasta, imorala, etc, si guvernul ei etc samd, atunci voi cat inca ziceti despre voi ca sunteti jurnalisti, sunteti obligati sa vorbiti despre un bilant al guvernului orban sau al oricarui alt guvern pentru ca ar demonstra ca nu sunteti o arma politica a vreunei tabere, cum reiese pana cum din fapte, nu din vorbe. 

      2.nu e bine sa scrii la suparare, linisteste-te, scrie calm, rational, inteligent, cu propriile idei si te voi respecta mai mult decat sa incerci sa scrii in oglinda pe modelul suburban "ba pe-a matii". 

      3. va doresc mai multa ratiune si echilibru inainte sa fiti taiosi, ca asa si trebuie sa fiti 

      3. multa sanatate! 

      Cu bine, 

      Biz 

      Draga Zaza, nici Marinescu, nici BURSA nu gireaza guvernul Orban.

      Corupt, necorupt, Orban nu-i in situatia lai Dragnea, sa fie condamnat penal si totusi presedinte de partid (adica nu se va apuca sa modifice legile justitiei ca sa se scape de puscarie) si oricite greseli gramaticale ar face, arata, totusi, ca o persoana capabila sa elaboreze un plan si sa se exprime - spun asta nu ca sa-l sustin, ci ca sa evidentiez marile deosebiri fata de Dragnea si Dancila.

      Nu trebuie sa fii securist ca sa nu poti inghiti impostura provinciala a unui infractor si analfabetismul paiatei sale dezgustatoare. 

      Sa-i facem bilantul guvernarii PSD (cred ca asta ai vrut sa spui) este o idee buna.

      Pe de alta parte, nu exista nici un fel de fapt (si nicidecum "fapte) care sa ne califice drept "arma politica a vreunei tabere" - asta, vorba ta, sint doar ...vorbe. 

      Nu vrei "ba pe-a matii", atunci alegeti cuvintele, nu latra la mine ca ma sperii si ripostez. 

      Tu latri si eu trebuie sa tac?! 

      Nu-mi poti contesta dreptul la riposta, iar daca o faci, cine naiba te asculta?! 

      Ratiunea, echilibrul nu exclud sa fim taiosi - este la latitudinea fiecaruia.

      Succes! 

      Daca va reusi sa faca lucruri bune, in ciuda situatiei dificile pe care o preia, vei recunoaste ca ai gresit si iti vei cere scuze?

      Dezgustul fata de Dragnea si Dancila este cu atit mai mare, cu cit au jucat cartea nationalismului si mai nou, a emanciparii feminine.

      Oribile secaturi! 

      Nu aveam de gând să revin cu un comentariu, dar sa limpezim lucrurile e mai important.

      Comentariul meu anterior spune, de fapt, că ar trebui să faceți bilanțul oricarui guvern, nu contează care, de fapt a tuturor guvernelor când ajung la scadență. Mai spuneam că sa răspunzi/ripostezi cu propriile idei și nu în oglinda doar intorcand aceleași cuvinte, nu că sa nu ripostezi.

      Mai spuneam să fiți tăioși, nu sa nu fiți tăioși. Îmi mențin integral comentariile anterioare. Mă opresc aici cu explicarea comentariilor, cred că sunt destul de clare în limba română. 

      Raspunsul meu arata ca am inteles ce ai vrut sa spui si deci a exclus precizarile tale de nuanta, ele sint inutile.

      Mai precizez ca ripostez cu aceleasi cuvinte sau cu altele, dupa cum cred de cuviinta. 

      Ceea ce era mai important este ca cel care a inceput sa latre esti tu si este nepotrivit sa te plingi ca nu ti-am ripostat cum ai vrea tu. 

      Iti mai atrag atentia ca, desi ai incalcat Regulamentul comentariilor, am continuat dialogul cu tine si nu ti-am eliminat mesajele, asa cum Regulamentul impune. 

      Este chiar atit de greu de priceput ca sectiunea de comentarii este complet libera pentru dezbaterea subiectului articolului, dar este interzis sa incepi sa spui timpenii despre ziarul care iti gazduieste comentariul si despre ziaristi?!

      Sapte ani de acasa, logica, bunul simt si un Regulament nu-ti sint suficiente? 

      tu daca ai avea sapte ani de acasa, logica, bun simt, ratiune, si ai cere apoi treaz altora sa respecte un regulament, ti-ai da singur peste maini inainte sa afirmi ca eu sau altul spune tampenii, latra, noi suntem aia prosti, iar tu, vai mama ta, esti profesorul nostru de ocazie. gata, esti o mare pierdere de timp!

      Dragutule, vad ca raspunzi cu vorbele mele, ceea ce imi recomandai sa nu fac.

      Pe de alta parte, cel care a vorbit de latrat esti tu. 

      Si da-mi voie ca atunci cind ma insulti spunind despre ziarul meu ca face propaganda in favoarea lui Iohannis si a vreunui guvern, sa-ti spun ca zici timpenii, pentru ca zici timpenii. 

      O aduci in discutie pe mama mea?  

      Asta e o alta timpenie. 

      E moarta.

      Taci! 

      Ai dreptate, am răspuns direct problemelor tale, deci da, ai dreptate, te-ai lăsat (iar) păcălit de formă, și nu ai înțeles miezul vorbelor. Da, îți dau dreptate, nu te pot ajuta sa îți rezolvi problemele. Da, ai dreptate, ca sa fii jurnalist și nu agent electoral trebuie sa fii critic cu aceeași măsură, nu cu dublu standard - de exemplu, Orban când face greșeli gramaticale e agramat, indiferent de partid, culoare, ciorapi, înălțime. Da, ai dreptate, te ajut mult cu aceste comentarii ca sa nu pari un nebun care tolerează pe site doar pe cei care îți spun ce luminos ești în fiecare zi. Da, ai dreptate, suntem diferiți, tu când spui că zic tampenii, eu știu că spui tâmpenii deși nu îți zic pe față, îți ofer o a doua șansă să taci înțelept. Da, ai dreptate, e site-ul tau, ziarul tău, spațiul tău, deci ai dreptul sa scrii orice, iar noi avem dreptul să râdem de tine atunci când ne plictisim sa ne facem că te luam in serios. Da, ai dreptate, ți-am spus pa pa!

      Uite ca am auzit si caini turbati pretinzand echilibru si ratiune. Scelerati in toate timpurile-au fost.

      Domnule Make, o parte insemnata a presei este cam contra PSD. Si mie mi se pare ca ziarul Bursa nu e neutru. Dar nici nu m-as astepta ca un ziar denumit "Bursa" sa fie de stanga :-)

      In ceea ce priveste editorialele dumneavoastra: imi place mult ca va exprimati parerea si participati la discutiile de sub articol, chiar daca de obicei am o parere sau perspectiva opusa.  

      Keep up the good work!! 

      Nici un argument, dar jignitor.

      Ai fost deja terminat, doar ca inca mai dai din gura. Nu are nici un rost sa te opresc. 

      Multumesc!

      BURSA nu are vocatie politica, nu este "anti-PSD", dar nu inteleg cum o suporta pesedistii pe Dancila. 

      Probabil la fel cum altii il suporta pe Iohannis, Basescu, Constantinescu, Iliescu, Ponta, Orban etc.

      Dar va impartasesc un mic secret cu mare efect: pe penisonarul caruie i-a crescut pensia (destul de multi in Ro), pe angajatii care isi rup spatele pe salariu minim (prea multi in Ro), pe multi bugetrai carora le-au crescut salariile (deloc putini in Ro) nu ii intereseaza ca: Dancila e proasta, e inculta, e urata, nu e potrivita pentru functia pe care o ocupa, nu vorbeste limbi straine etc.  

      Pe mine, da.

      Marturisesc, insa, ca nu reprezint nici pensionari, nici bugetari, nici pe cei cu salariul minim. Nu reprezint pe nimeni. Doar pe mine. Si sint dezgustat de o secatura care se foloseste de sloganuri nationaliste si feministe, cind ea, in realitate, nu este animata de nici un alt ideal decit sa obtina pentru ea si pentru familia ei o ciozvirta cit mai grasa de slanina. 

      Vei spune ca nu se deosebeste de ceilalti?

      Probabil, dar este intratit de proasta incit este mai frusta si se vede. 

      Nici eu nu reprezint categoriile enumerate si nu fac parte din vreuna. Dar vreau sa traiesc intr-o tara omogena din punct de vedere social.

      Si da, pentru mine toti sunt la fel. Nationalismul ma deranjeaza si pe mine, dar nu vad problema feminismului.  

    ...

    1. Amice, din pacate am omis sa interzic prin Regulament comentariile antiromanesti.

      Asa ca mi-am permis sa-ti elimin comentariul, cu de la mine putere. 

      Multe dintre comentariile dv, ale dlui Marinescu cu adresare la o culoare politica intra in categoria de hate speech. Voi doi faceti nota discordanta fata de restul redactiei care chiar daca include voci critice pentru Rechea, Codita, si altii, totusi la ei nu este hate speech.

      Cenzura privata pe care ati instaurat-o in spatiul online este contrara dreptului la libera exprimara. Hartuirea ziaristilor care este specificata in regulamentul de dv incropit, este consacrata de numeroase decizii in instanta care apara dreptul la libera exprimare. 

      Cel mai recent caz este acela in care Malin Bot, despre care se stie ca jigneste, defaimeaza, agreseaza verbal cu tinta politica, acest Malin Bot a fost dat in judecata de o persoana. Malin Bot a castigat, el fiind agresorul. 

      „Tribunalul are în vedere în privința toleranței reclamantului la eventualele afirmații care pot fi apreciate ca jignitoare, că însuși acesta este cunoscut ca având un stil jurnalistic mai mult decât acid, deseori presărat cu expresii de genul celor imputate prin acțiunea de față”, se arată în motivarea sentinței. 

      Practic motivarea sentintei spune ca daca esti jurnalist si injuri (Make, Marinescu), ar fi bine sa poti tolera la randul tau expresii de calibrul celor pe care le emiti. Nu sa te ascunzi in spatele unui regulament abuziv si sa institui o cenzura privata efectuata asa cum iti convine. 

      Vă provoc să îmi arătaţi un singur articol scris de mine în care înjur, aşa cum afirmaţi mai sus. Orice articol a reflectat şi opinia părţii opuse. Când această opinie nu apare este din cauză că liderii PSD refuză să îşi exprime opiniile fără voia preşedintelui de partid. Asta nu e democraţie, e tiranie. Vă pot arăta sute de mesaje, primite numai în acest an de la vicepreşedinţi ai PSD, de la parlamentarii social-democraţi, de la foştii miniştri ai cabinetului Dăncilă, care au refuzat să ne ofere un punct de vedere sau să ne răspundă la întrebări. În toată această pleiadă de social-democraţi, există şi excepţii. Iar una dintre ele este Roxana Mânzatu, fostul ministru al Fondurilor Europene, cu care am comunicat foarte bine. În acest articol despre guvernul Orban apare ca insert declaraţia fostului premier Viorica Dăncilă care aduce injurii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Ce doreaţi? Să nu pun declaraţia ei? Fiecare este responsabil despre ce spune, iar datoria mea, ca jurnalist, este să le redau declaraţiile şi nu să le pieptăn sau să le perii cum se pare că fac alţii pe la posturile tv pe care, probabil, le urmăriţi.

      Obama, te rog sa-i dai in judecata pe toti cei care nu te lasa sa-ti exprimi opiniile.

      La BURSA ai toata libertatea, dar conform cu regulile mele (ziarul meu, regulile mele). 

      Ma plictiseste sa raspund oricarui prost crescut care abuzeaza gazduirea. 

      In ziar nu este vorba despre Redactie. 

      Ai reclamatii cu privire la Redactie, scrie-mi, nu ma defaima public.

      Pina una-alta, nu te-am injurat 

      Dacă tot vorbești despre hatespeech, poate îmi explici unde se încadrează discursurile lui Plesoianu, Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu si, recent, Viorica Dancila? Alea nu sunt hatespeech?

      Probabil că ești tare nemulțumit de BURSA, ai chestii nerezolvate de când ai lucrat acolo, de te referi la comentariile la adresa unor editorialiști. Ar fi bine sa îți ții umorile personale acasă și să te cauți mai bine in interior.  

      De multe ori sectiunea comentarii e mai buna decat articolul in sine din cauza asta este importanta libera exprimare

      Iti multumesc ca ai inteles de ce permit libera exprimare in sectiunea de comentarii.

      Post Scriptum 

      Desigur, comentariile nu pot fi mai bune decit articolul, cind articolul vorbeste despre schimbarea de guvern, iar comentariile bat cimpii despre autorul articolului, despre ziarul care il publica si/sau despre patronul lui. 

      Comentariile pot fi mai bune decit articolul, doar daca se refera la acelasi subiect cu cel al articolului. 

      Altfel, acestea nu pot fi comparate intre ele, iar comentariile devin simple timpenii si de aceea sint interzise prin Regulament. 

      Ca sa asiguram nivelul intelectual. 

      Pentru ca, data fiind libertatea ca nu trebuie sa te loghezi (ceea ce pare o libertate unica in mass media) orice prost poate sa o faca pe interesantul si sa ma injure.

      Capisci? 

      :)

      Acrobous, o aparare nu se construieste pe metoda "si aia face la fel" decat daca accepti argumentatia acuzarii. Lasa-ti considerentele proprii acasa, unde trebuie sa iti chemi boii din deplasare.

    Nu am avut si nu am asteptari prea mari de la guvernul Orban. Insa la prima vedere mi se pare ok lista ministrilor. Mult succes si guvernare buna!

    BAI DOBITOCILOR,LIBERALII LUI PESTE NU SINT ANALFABETI? DOAMNE FERESTE IMBECILILOR

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb