Datele de identificare a aproximativ 200.000 de cetăţeni din Sectorul 5 au fost puse la vânzare de hackerii care au lansat un atac cibernetic asupra Primăriei, la sfârşitul lunii trecute. Potrivit Digi24.ro, atacatorii au accesat şi platformele gestionate de Primărie. Totodată, au obţinut informaţii: înregistrări audio ale apelurilor telefonice din Primărie, acces la sistemele informatice ale instituţiei, discuţii între angajaţi.
Prima informaţie despre atacul cibernetic a apărut pe contul de LinkedIn al unui specialist în securitate cibernetică, pe dark web.
După negocieri cu conducerea primăriei de sector, care au durat o săptămână, atacatorii nu au ajuns la un acord şi nu au obţinut cele 5 milioane de dolari cerute.
Potrivit unui specialist în securitate cibernetică consultat de Digi24.ro, "vulnerabilitatea" exploatată de hackeri ar putea fi facilitată de un angajat al instituţiei sau de cei care gestionează platformele informatice ale instituţiei. Primăria Sectorului 5 nu a răspuns încă solicitării, arată sursa citată.
Totodată, atacul cibernetic a vizat şi platforma MAI, deşi instituţia a răspuns că sistemele informatice ale "nu au fost compromise". Atacatorii au reuşit, însă, să obţină acces "limitat" la platforma prin care reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 5 încarcă amenzile în evidenţele Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări. "Precizăm că atacul de tip ransomware nu s-a propagat şi la nivelul infrastructurii informatice a MAI. Imediat după sesizarea situaţiei menţionate, la nivelul structurilor MAI au fost luate măsuri proactive, cu scopul înlăturării oricărui potenţial pericol", arată răspunsul transmis de Ministerul de Interne la solicitarea Digi24.ro. În urma atacului cibernetic din 26 octombrie a fost deschis un dosar penal, iar, în paralel "personalul specializat din cadrul structurilor MAI efectuează verificări extinse de securitate, în cooperare cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică".