România a rămas şi în anul 2023 o destinaţie turistică de "city break", atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini, o arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit comunicatului, perioada medie de petrecere a unei vacanţe în România este de aproximativ 2-3 zile, adică durata unui city break. Provocarea destinaţiilor urbane de vacanţă, precum Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca rămâne însă creşterea gradului de ocupare în perioada de weekend şi atragerea turiştilor români pentru a-şi petrece un weekend break în ţară.
"Ultimii ani au repoziţionat turismul urban în România, de la un turism preponderent de business, la un turism în care şi partea leisure, de petrecere a timpului liber începe să capete contur. Vedem o creştere a interesului pentru a petrece un city break în România, principalii factori determinanţi fiind costul mai mic cu transportul la destinaţie, evenimentele şi festivalurile organizate în oraşe sau pur şi simplu dorinţa românilor de a descoperi ţara lor. Ne aşteptăm aşadar la o creştere cu două cifre a turismului de city break în România, trend care se va intensifica în anii următori", a declarat Zsolt Torjai, manager Hampton by Hilton Cluj-Napoca, se menţionează în comunicat.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, turismul românesc a înregistrat anul trecut o creştere cu 10,5% a numărului sosirilor în unităţile de cazare din România, faţă de anul anterior. Aproximativ 85% din totalul de peste 13 milioane de sosiri în unităţile de cazare, au fost români şi 15% străini. Românii rămân principalul public pentru turismul de weekend în interiorul tării noastre, se arată în comunicat.
Bugetul este unul dintre principalii factori de influenţă în decizia de a petrece o vacanţă, dar şi posibilităţile de petrecere a timpului liber (evenimente, restaurante, drumeţii sau ieşiri în natură, activităţi pentru copii, etc). Preţul mediu pentru un city break la Cluj, începe de la 240 euro pentru cazare cu mic dejun inclus pentru două persoane, la un hotel de 3 stele. La aceste costuri se adaugă opţiunile de transport, cină şi petrecere a timpului liber, se precizează în comunicat.
Dincolo de bogăţia sa culturală, de celebrele festivaluri sau de străzile pline de istorie, Cluj-Napoca excelează şi la un nou capitol: siguranţa. Anul acesta, oraşul din inima Transilvaniei s-a clasat pe locul 25 în topul celor mai sigure oraşe din lume, realizat de Numbeo, fiind, totodată, şi cel mai sigur oraş din România. În topul Numbeo au fost incluse şi alte oraşe mari de la noi din ţară, şi anume: Timişoara, care se situează pe locul 31, Braşov pe locul 54, Bucureşti pe locul 65, şi Iaşi, pe poziţia 87, este notat în comunicat.
În ultimii ani, oraşul străbătut de Someşul Mic a devenit una dintre cele mai populare destinaţii de city-break din ţară, lucru care se datorează în mod special atracţiilor culturale variate pe care le oferă. Muzeul de Artă, Muzeul Steampunk Transilvania, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Naţional, Noaptea Albă a Muzeelor şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania sunt doar câteva dintre opţiunile pe care le au la dispoziţie turiştii cu apetit cultural, potrivit sursei precizate.
Cei care vizitează Cluj-Napoca alături de cei dragi se pot bucura de o experienţă specială de vacanţă la Hotel Hampton by Hilton. Aceştia pot opta pentru pachetul personalizat "Family Experience", care include o serie de beneficii, precum: accesul la camere family în funcţie de disponibilitate, un paşaport personalizat oferit copiilor la check-in şi un sticker aplicat la check-out, o cameră pregătită special cu o scrisoare personalizată ce conţine sugestii de activităţi pentru familii cu copii, un ursuleţ personalizat pe pat, set de colorat şi creioane, precum şi alte facilităţi la cerere, cum ar fi înălţător pentru chiuvetă şi reductor WC, se menţionează în comunicat.
De asemenea, la micul dejun sunt disponibile scaune noi pentru copii, iar micuţilor li se oferă un set de colorat şi creioane. În plus, în meniul barului există preparate speciale pentru cei mici, cum ar fi "Babyccino", o spumă de lapte la care se poate adăuga miere, conform preferinţelor lor, se arată în comunicat.