Cea mai importantă realizare a anului 2024 este numărul de 226.000 de conturi deschise la bursă şi o rată de creştere de aproximativ 10.000 -15.000 pe trimestru, a declarat, marţi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, la cea de-a 12-a ediţie a BVB Awards 2025 - ceremonia anuală de premiere a performanţelor de pe piaţa de capital din anul anterior, conform Agerpres.
''Cu ocazia celei de-a 12-a ediţie a BVB Awards încercăm să aducem pe scenă jucătorii din ecosistemul nostru care au adus contribuţii importante la dezvoltarea a ceea ce este Bursa de Valori Bucureşti astăzi. Pentru mine, cea mai importantă realizare a anului 2024 este numărul de 226.000 de investitori, numărul de 226.000 de conturi deschise la bursă. La urmă, dacă ne uităm la Bursa de Valori Bucureşti ca la o scenă pe care voi, companii, cei care sunteţi companii listate, vă urcaţi, dincolo de a avea acces la capital, pentru a vă face văzuţi, valoarea scenei pe care vă uitaţi e dată de anvergura audienţei. Cel mai important lucru pe care noi putem să-l facem pentru voi este să aducem cât mai mulţi investitori la bursă pentru a vă da o vizibilitate cât mai mare. Cred că de departe principalul obiectiv al nostru este creşterea numărului de investitori la bursă pentru a creşte anvergura bursei şi suportul pe care noi îl dăm companiilor listate. Deci, 226.000 de conturi deschise şi o rată de creştere de aproximativ 10.000 -15.000 pe trimestru. Ne dorim să menţinem ritmul acesta'', a spus Radu Hanga, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, capitalizarea Bursei a ajuns la 363 de miliarde de lei la sfârşit anului trecut, dintre care 260 de miliarde de lei capitalizarea companiilor locale. Anul trecut au fost listate 5 companii, au fost realizate 42 de emisiuni de obligaţiuni. Companiile de stat listate reprezintă peste 40% din capitalizarea pieţei. El a menţionat că indicele BET a înregistrat o creştere de 8,8%, iar BET - TR a urcat cu 16,1%.
''Deci, dacă ar fi să sintetizăm, am avut un an bun. Creşterea numărului de investitori, creşterea numărului de tranzacţii, sumă record finanţată prin intermediul bursei de către Ministerul de Finanţe. Avem un nou cod de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, în care am încercat să capturăm ultimele tendinţe la nivel global din punct de vedere a celor mai bune practici în domeniu, fără ca în acelaşi timp să facem viaţa mult mai complicată pentru companiile listate, pentru voi. Dacă ar fi să o spun simplu: mi-aş dori ca toate lucrurile acestea care sunt trecute în codul de guvernanţă corporativă să le trecem prin prisma bunului simţ. Adică să ne uităm la tot ceea ce facem din perspectiva faptului că suntem nişte companii listate, avem mii, zeci de mii de investitori şi totul este despre cum comunicăm cât mai transparent cu ei, pentru că rezultatul se va vedea în evaluarea companiilor noastre'', a adăugat preşedintele BVB.
Acesta a afirmat că dacă ne uităm în urmă cu 30 de ani, Bursa a plecat în 1995 cu 9 companii listate, iar în prezent sunt 400 de companii.
Pe de altă parte, Radu Hanga a menţionat şi o nerealizare, respectiv durata mare de implementare a proiectului Contrapărţii Centrale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 25.02.2025, 22:44)
cea mai importanta piedică avută de BVB este chiar Hanga și tovarășii săi: Drăcoy + Simionescu
2. Numiții politic, se lauda pe banii nostrii
(mesaj trimis de Caranda în data de 25.02.2025, 23:11)
Noi venim cu banii, ei vin cu interesele dar, se lauda cu investițiile noastre.
Nu conducerea ne a determinat sa investim, performanta companiilor ne atrage.
Ei au avut grije sa promoveze legi și regulamente care, te scot din acționariatul unei companii, fără sa ți dai acordul.
Unde în lume, după ce ai cumpărat actiuni pe o bursa, te trezești cu o parte din bani în cont, pentru ca cineva, te scoate din actionarit, fără ca tu sa vrei sa I vinzi acțiunile.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2025, 08:59)
"Doua la primărie,doua la prefectură...";)))