Actualizare "Blue Air va trebui să plătească atât despăgubiri pasagerilor pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM"
Blue Air este un operator privat care va trebui să plătească atât despăgubiri către pasagerii pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM, a scris ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
"Facem toate eforturile pentru a aduce în ţară cetăţenii români cărora Blue Air le-a anulat cursele. Trebuie însă să ţinem cont şi de faptul că TAROM are de onorat, în primul rând, cursele proprii", a notat astăzi Grindeanu.
---
Actualizare Ministrul Grindeanu îi îndeamnă pe clienţii păgubiţi de Blue Air să găsească alte variante de a veni acasă
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, le-a recomandat, astăzi, clienţilor companiei Blue Air care au de suferit ca urmare a anulării curselor aeriene spre România să încerce să găsească "alte variante de a veni înspre casă", având în vedere că TAROM nu are cum să efectueze toate zborurile anulate de Blue Air, relatează Agerpres.
El a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Turnu Măgurele, că repatrierea tuturor românilor care aveau bilete la cursele Blue Air este imposibilă, "pentru că nu tot timpul putem găsi sau TAROM să poată găsi echipaj, avion sau înţelegere în aeroporturile respective".
"Îi îndemn pe toţi cei care sunt păgubiţi de către Blue Air să depună cereri de despăgubire, conform regulamentelor europene şi aşa cum se practică, şi să încerce să găsească alte variante de a veni înspre casă, pentru că nu tot timpul putem găsi sau TAROM să poată găsi echipaj, avion sau înţelegere în aeroporturile respective. Să depună cereri de despăgubire, să primească banii înapoi şi să îşi găsească şi rută alternativă de întoarcere", a afirmat Grindeanu.
---
Actualizare Sorin Grindeanu: "O nouă cursă specială TAROM va decola astăzi în jurul orei locale 21.30 către aeroportul Heraklion pentru repatrierea din insula Creta a aproximativ 100 de cetăţeni români afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air"
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că o nouă cursă specială TAROM va decola, astăzi în jurul orei locale 21.30, către aeroportul Heraklion din Grecia pentru repatrierea din insula Creta a aproximativ 100 de cetăţeni români afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, relatează News.ro.
"O nouă cursă specială TAROM va decola astăzi în jurul orei locale 21.30 către aeroportul Heraklion (Grecia) pentru repatrierea din insula Creta a aproximativ 100 de cetăţeni români afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air", a scris Sorin Grindeanu, astăzi pe Facebook.
Ministrul Transporturilor a adăugat că astfel este continuată seria curselor aviatice speciale care a început, ieri seară cu aducerea în ţara noastră a 150 de români de la Tel Aviv.
"Continuăm astfel seria curselor aviatice speciale care a început aseară cu aducerea în România a 150 de cetăteni români de la Tel Aviv (Israel). Vrem să asigurăm cetăţenilor nostri cele mai bune şi sigure condiţii înapoi acasă. Mulţumim echipajelor TAROM pentru răspunsul foarte prompt şi asumarea acestor misiuni speciale!", a completat Grindeanu.
---
Actualizare Blue Air anunţă că va relua zborurile după verificarea capacităţii de operare
Blue Air anunţă, astăzi, că va relua zborurile, după ce AFM a suspendat poprirea conturilor, dar numai după ce va evalua capacitatea de operare. În prezent, compania are operaţionale 13 aeronave, dar în scurt timp va rămâne cu cinci. În perioada 6-11 septembrie, Blue Air avea programate 401 zboruri, acestea fiind anulate, ceea ce a afectat peste 54.000 de pasageri. Tuturor acestora, compania anunţă că le-a oferit soluţiile prevăzute de legislaţie, relatează News.ro.
"Poprirea a fost ridicată şi zborurile vor fi reluate. Am beneficiat de sprijinul AFM, în special cel al domnului preşedinte Dobre.", a transmis, astăzi, Blue Air, precizând că a fost "puternic zdruncinată" credibilitatea companiei.
Reprezentanţii societăţii au transmis că fac o evaluare atentă pentru a determina capacitatea de operare.
"În decursul zilei de mâine vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunţa exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocaţi în aeroporturile străine", a transmis compania.
Blue Air a precizat că pasagerilor afectaţi de anulări le-a oferit opţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european, respectiv rambursarea biletelor de călătorie, rerutarea pe următorul zbor disponibil publicat pe website sau rambursarea în portofelul electronic utilizabil la viitoare achiziţii de bilete.
"Absolut toate chestiunile legate de rambursarea pasagerilor depind esenţial de reluarea activităţii, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare atât pentru operarea zborurilor curente, cât şi pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri. Datoriile Blue Air în acest moment sunt de aproximativ 230.000.000 EUR ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate. Aşa cum am demostrat şi în anul 2019 (an în care Blue Air a avut venituri de aproximativ 415.000.000 EUR) compania deţine know-how-ul şi personalul necesar pentru realizarea veniturilor suficiente în vederea achitării tuturor datoriilor sale atât timp cât este lăsată să funcţioneze în condiţii de piaţă normale", au mai precizat oficialii Blue Air.
Compania a precizat că, în luna februarie 2020, avea 1.570 angajaţi.
"Acţionariatul şi managementul societăţii au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a păstra acest personal, având în vedere gradul înalt de pregătire şi profesionalism a majorităţi angajaţilor în cadrul societăţii, precum şi faptul că Statul Român a investit foarte mult în pregătirea acestora, în special în pregătirea piloţilor şi tehnicienilor de aviaţie. Din păcate, de-a lungul celor 2,5 ani în care am fost nevoiţi să trecem prin cele mai mari încercări care au lovit industria aeronautică la nivel mondial, în întreaga ei istorie, incertitudinile legate de activitatea Blue Air au condus la numeroase plecări din cadrul acesteia astfel încât, momentan mai avem un număr de 560 angajaţi", mai arată sursa citată.
În ceea ce priveşte aeronavele de care dispune, compania a precizat că, de la un număr de 32 aeronave în 2019, în acest moment funcţionează 13 aeronave.
"În cursul următoarelor luni vom fi obligaţi să rămânem cu 5 aeronave pentru că restul vor trebui restituite proprietarilor acestora", a mai transmis compania.
Blue Air a precizat că, în perioada 6 - 11 septembrie 2022, au fost planificate şi anulate 401 zboruri si 54.161 pasageri au fost afectaţi de anulări.
Aeronavele Blue Air se află în aeroporturile Bucureşti Otopeni, Bacău, Iaşi, Cluj Napoca şi Torino.
Cristian Rada, acţionarul principal al companiei Blue Air, a transmis că regretă nespus situaţia creată.
"Vă daţi seama că regretăm nespus şi ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi pentru tulburarea planurilor lor şi am să reiau aici acelaşi lucru pe care l-am mai reiterat deja (...) Afost o vară grea din punct de vedere operaţional, datorită restricţiilor de infrastructura pe care le-am văzut în toată Europa şi noi ne-am străduit şi am şi reuşit să fim cei care, hai să spunem, să tulburăm cât mai puţin călătoriile românilor. Din nou, nu a fost o chestie pe care noi ne-am propus-o sau ne-am programat-o, a fost un eveniment total neprevăzut şi din acest motiv nu putem decât să le cerem scuze şi să încercăm să le dovedim în cursul viitor, prin serviciile pe care le vom oferi, că merităm în continuare încrederea lor", a declarat Cristian Rada, CEO şi acţionarul principal al companiei Blue Air, pentru Pro TV.
---
Actualizare O primă cursă TAROM va pleca către Tel Aviv, pentru a repatria 150 de călători afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air
O primă cursă TAROM va pleca către Tel Aviv, în această seară, pentru a repatria 150 de călători afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.
---
Actualizare Ministerul de Externe a înfiinţat încă o linie telefonică pentru românii afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air
Ministrul de Externe anunţă, astăzi, că a înfiinţat încă o linie telefonică pentru românii afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air. Noul număr - 004 021 4311869 - se adaugă celui anunţat încă de ieri, informează News.ro.
"Ministerul Afacerilor Externe informează că pune la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate, afectaţi de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, o linie telefonică suplimentară, respectiv 004 021 4311869, la care aceştia îşi pot notifica situaţia, pentru a solicita sprijin în vederea repatrierii, în plus faţă de contactele anunţate deja în cursul zilei de ieri, 6 septembrie, care rămân disponibile: numărul 004 0751084537 şi adresa de email callcenter@mae.ro, care de asemenea este recomandat a fi utilizată, alternativ utilizării numerelor de telefon menţionate", a transmis, astăzi, MAE.
Sursa citată a precizat că cetăţenii români aflaţi în această situaţie pot contacta direct cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular, inclusiv apelând numărul de telefon pentru urgenţe consulare.
MAE reiterează recomandarea că, în cazul grupurilor de turişti, o singură persoană să contacteze personalul consular.
Potrivit ultimelor date comunicate de către autorităţi, peste 2.000 de persoane au solicitat să fie repatriate.
---
Actualizare ANAT consideră că este nevoie de măsuri urgente din partea Guvernului pentru a gestiona criza generată de Blue Air, prin susţinerea atât din punct de vedere logistic, cât şi financiar, a eforturilor de repatriere
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) îşi exprimă regretul şi îngrijorarea privind actuala situaţie a companiei Blue Air, care a luat decizia de a-şi suspenda zborurile până luni, 12 septembrie. În prezent, turoperatorii care organizează chartere cu avioane Blue Air încearcă să găsească soluţii rapide pentru repatrierea tuturor turiştilor aflaţi în acest moment în destinaţii, în funcţie de soluţiile alternative de transport disponibile, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
"Totuşi, atragem atenţia că există destinaţii importante, cum ar fi Tenerife, Madeira, Creta-Heraklion, Zakynthos, Rhodos sau Malaga, unde opţiunile de transport sunt puţine, scumpe şi greu accesibile din cauza orarelor de zbor şi a escalelor. Pentru aceste destinaţii, solicităm urgent intervenţia autorităţilor pentru a aloca cu prioritate zboruri TAROM în vederea repatrierii", precizează sursa citată.
ANAT declară că a adresat, în cursul zilei de azi, o scrisoare către Guvernul României, în atenţia prim-ministru Nicolae Ciucă, a ministrului Daniel Cadariu şi a secretarului de stat Tudoriţa Lungu, în numele membrilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, dar şi al agenţiilor care nu sunt încă membre şi a căror activitate a fost afectată în mod constant, în ultima perioadă, de evenimente din piaţă care nu li se datorează şi asupra cărora nu pot interveni, prin care atrage atenţia asupra prevederilor legale inechitabile în ceea ce priveşte răspunderea pusă în seama agenţiilor de turism în situaţii de criză, precum cea actuală, şi cere măsuri pentru remedierea acestora, precum şi sprijin din partea Guvernului pentru pierderile suportate de agenţiile de turism, care nu le pot fi direct imputabile, fiind generate de neonorarea obligaţiilor altor furnizori.
Potrivit ANAT, agenţiile de turism organizatoare îşi respectă turiştii şi obligaţiile legale ce le revin, însă nu pot susţine în mod constant pierderi generate de intrarea în incapacitate financiară a partenerilor, situaţie în care nu pot face uz de propria asigurare de insolvenţă şi au şanse mici de recuperare a pagubelor de la partenerii în culpă.
"Cine va răspunde pentru aceste pierderi şi cum vor fi ele compensate, astfel încât să nu se ajungă la insolvenţe în lanţ? Este nevoie urgentă de măsuri de compensare a pierderilor, asumate de Guvern, şi de crearea unui cadru legislativ pentru acordarea acestor compensaţii. Reamintim, totodată, că în afară de agenţiile de turism organizatoare, niciun furnizor de servicii turistice nu are obligaţia să deţină asigurare de insolvenţă", adaugă asociaţia.
"Cea mai recentă situaţie, generată de anularea bruscă a tuturor zborurilor companiei aeriene Blue Air, vine să întărească inechităţile legislative cu care se confruntă agenţiile de turism nevoite, şi de această dată, să intervină pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă călătorii. Am remarcat promptitudinea cu care autorităţile au reacţionat public, încă de aseară, însă considerăm că este corect să facem menţiunea că repatrierile pe care Guvernul şi le-a asumat nu se referă şi la călătorii care au achiziţionat servicii de călătorie prin intermediul agenţiilor de turism, ci numai la clienţii direcţi ai companiei aeriene. Pentru toţi călătorii afectaţi de anulări, care au achiziţionat pachete de servicii de călătorie de la agenţiile de turism, efortul de repatriere/ cazare/ rerutare este suportat de acestea, din fondurile proprii, fără perspectiva compensării sau recuperării acestor pierderi", subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.
Sursa citată atrage atenţia, de asemenea, că pe lângă călătorii care au cumpărat bilete de avion direct de la compania aeriană şi cei care au zboruri Blue Air cuprinse în pachete de servicii de călătorie, există o a treia categorie importantă, care a fost omisă şi care trebuie luată în considerare în efortul de repatriere, anume călătorii care au achiziţionat doar bilete de avion prin agenţiile de turism (şi care au relaţie contractuală directă cu compania aeriană).
"Solicităm, totodată, în contextul măsurilor urgente propuse de Guvern cu o seară în urmă, ca repatrierea să se facă pe baza listelor de pasageri furnizate de Blue Air, fără a se face discriminare în funcţie de modalitatea prin care aceştia au achiziţionat respectivele bilete de avion (prin agenţii sau direct de la compania aeriană). Suntem alături de turiştii afectaţi şi facem apel la calm şi înţelegere din partea acestora, asigurându-i încă o dată, pe această cale, că se vor găsi soluţii pentru fiecare caz în parte şi că nimeni nu va fi lăsat în urmă", se mai arată în comunicat.
---
Actualizare Conturile Blue Air au fost deblocate - Zborurile pot fi reluate
Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei BLUE AIR AVIATION S.A şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, relatează Digi24.ro.
"În urma solicitării transmise în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2022, de eşalonare la plată a obligaţiilor restante la Fondul pentru Mediu şi a transmiterii documentaţiei necesare pentru începerea procedurii de eşalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation S.A şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei", transmite AFM.
Administraţia Fondului de Mediu explică etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. Potrivit AFM, în data de 3 mai 2022, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a transmis către Administraţia Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire şi încasare a penalităţii în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon. În baza acestor informaţii, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalităţii prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru compania Blue Air Aviation S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societăţii la data de 13 mai 2022 şi care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia de impunere nu a fost contestată şi s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eşalonare la plată a creanţelor la Fondul pentru Mediu.
În data de 24 mai 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania Blue Air Aviation S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eşalonarea datoriei. În data de 24 iunie 2022, compania Blue Air Aviation S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eşalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eşalonare.
Întrucât compania Blue Air Aviation S.A nu a achitat suma restantă şi nici nu a pus la dispoziţie informaţiile şi documentele solicitate, nu a prezentat garanţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită şi a emis un Titlu executoriu şi o Somaţie de plată. În data de 29 august 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania Blue Air Aviation S.A prin care a adus la cunoştinţă faptul că se respinge eşalonarea de plată a creanţelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022.
Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eşalonare la plată a obligaţiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate şi pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu şi în Somaţia de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanţei datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înştiinţare privind înfiinţarea popririi şi a adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti.
---
Actualizare Pâţu(DIICOT): Este înregistrată o sesizare în privinţa companiei Blue Air
Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâţu, a confirmat astăzi, la Parlament, că a fost înregistrată la instituţia pe care o conduce o sesizare referitoare la compania Blue Air, notează Agerpres.
"A fost înregistrată o sesizare, despre obiectul ei în acest moment nu vă pot da mai multe detalii. Nu s-a început urmărirea penală in rem. Nu vă pot da mai multe detalii. Nu pot decât să confirm existenţa unei sesizări pe rolul DIICOT. Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situaţiei", a menţionat Pâţu.
---
Actualizare Dan Cărbunaru: "Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei, din fondul de rezervă"
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat astăzi, despre Hotărârea de Guvern de suplimentare a bugetului Ministerului Transporturilor, pentru repatrierea românilor afectaţi de suspendarea curselor Blue Air, că aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei şi că Ministerul Transporturilor şi compania TAROM răspund de modul de utilizare a ajutorului de urgenţă, relatează News.ro.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat, despre situaţia generată de suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, în urma anunţului premierului de ieri seară, toate autorităţile şi ministerele au fost mobilizate pentru a gestiona efectele acestei decizii a companiei, care a afectat atât cetăţenii, călătorii din ţară dar mai ales cei din afară ţării, prioritară fiind sprijinirea cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, pentru a se putea repatria.
Dan Cărbunaru a arătat că şeful Executivului a dispus ca autorităţile şi ministerele competente să efectueze toate demersurile şi să ia măsurile legale pentru a recupera sumele datorate de această companie statului român.
"Şi cheltuielile pe care statul român şi le asumă acum (..) urmează să fie recuperate. Ca atare, bugetul de stat nu trebuie să aibă de suferit din cauza acestei situaţii dar nici cetăţenii români, care la rândul lor au fost puşi în această situaţie limită", a mai afirmat Cărbunaru.
El a precizat că, până mâine dimineaţă, la nivelul Ministerului de Externe, există un call center cu un număr de telefon unic, pe care ministerul l-a pus la dispoziţia românilor aflaţi în afara ţării pentru a-şi semnala nevoia de sprijin, aceştia putând să apele şi la secţiile consulare din afara ţării.
Dan Cărbunaru a mai afirmat că, pe lângă alte soluţii deja accesate, precum punerea la dispoziţie de autocare sau eforturi ale agenţiilor de turism sau alte soluţii individuale, statul român este pregătit să acorde ajutor acestor cetăţeni.
Hotărârea de Guvern suplimentează bugetul Ministerului Transporturilor, pentru a asigura costurile de repatriere a cetăţenilor români şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă.
"Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului", a mai spus Cărbunaru.
El a arătat că ministerul Transporturilor şi compania TAROM răspund de modul de utilizare a ajutorului de urgenţă alocat prin această Hotărâre de Guvern.
---
Actualizare ANPC se implică activ în soluţionarea situaţiei create de decizia Blue Air
În urma situaţiei create ca urmare a deciziei companiei Blue Air de a-şi suspenda toate zborurile până pe data de 12 septembrie 2022, care a avut un amplu impact asupra pasagerilor români aflaţi în mişcare şi blocaţi în mai multe aerporturi, în aceste zile, şi ca urmare a solicitării premierului României ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să monitorizeze îndeaproape întregul proces de repatriere a acestora, au fost luate primele măsuri, la nivelul instituţiei, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei,
Potrivit sursei citate, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, şi-a pus la dispoziţia pasagerilor aflaţi în dificultate, din cauza deciziei Blue Air, unul dintre numerele personale de telefon - disponibil 24 ore din 24, spre deosebire de programul uzual de lucru al oricărui funcţionar, de 8 ore, zilnic - pentru ca aceştia să îi poată semnala, în scris, prin SMS sau aplicaţia whatsapp, locul şi situaţia concretă în care se află, pentru a putea fi ajutaţi, în cel mai scurt timp.
Numărul de telefon este: 0040 745 999 111.
De asemenea, ANPC a transmis o adresă oficială, cu caracter urgent, către Blue Air, prin care se solicită companiei prezentarea unei situaţii clare a zborurilor anulate, pentru toată perioada anunţată, cu toate detaliile necesare pentru a se putea interveni, în mod proactiv (rute, orar, număr de pasageri afectaţi, măsurile pe care le-a prevăzut compania pentru a respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004 etc.)
Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004, de stabilire a unor norme comune în materie de compensare şi de asistenţă a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, pasagerii aflaţi în situaţiile de mai sus au dreptul de a li se oferi gratuit următoarele:
-mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare;
-cazare hotelieră:
✔în cazul în care este necesară o şedere de una sau mai multe nopţi
✔în cazul în care este necesară o şedere suplimentară faţă de cea prevăzută de pasager;
-transportul dintre aeroport şi locul cazării (hotel sau altele).
-pasagerii au dreptul la două apeluri telefonice gratuite şi de a trimite gratuit mesaje prin telex, fax sau e-mail.
De asemenea, pasagerii curselor anulate au dreptul la rambursarea în termen de 7 zile a întregului cost al biletului sau rerutarea, în cel mai scurt timp, către destinaţia prevăzută.
În plus, pasagerii pot solicita compensaţii stabilite în regulament pentru anularea zborului, calculate în funcţie de distanţa călătoriei, se mai arată în comunicat.
---
Actualizare Guvernul aprobă o hotărâre prin care alocă 5 milioane de lei companiei Tarom pentru cheltuielile pe care le va efectua pentru întoarcerea în România a cetăţenilor aflaţi pe alte aeroporturi şi care aveau bilete la cursele Blue Air anulate până luni. De asemenea, premierul a dispus ca toate instituţiile publice - ANPC, ANAF, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului - să facă toate demersurile pentru recuperarea datoriilor pe care compania Blue Air le are la bugetul de stat.
---
Actualizare Nicolae Ciucă: "Rog ANPC sa monitorizeze acest proces, iar ministerele de linie să se ocupe de această situaţie pe toată perioada în care va fi activă HG pe care o adoptăm astăzi"
Premierul Nicolae Ciucă susţine că din această cauză, mai mulţi cetăţeni români au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi şi în acest sens începând de aseară am luat decizia de a sprijini cetăţenii români care sunt clar afectaşi de suspendarea acestor zboruri. Ministerele de linie au întreprins măsurile necesare astfel încât să îi sprijinim să revină acasă. Toate demersurile trebuie făcute cu respectarea legii şi fondurile alocate pentru acest lucru trebuie recuperate de la compania care a cauzat acest lucru. Rog ANPC sa monitorizeze acest proces, iar ministerele de linie să se ocupe de această situaţie pe toata perioada în care va fi activa HG pe care o adoptam astăzi. 2098 de cetăţeni români au apelat la serviciile consulare, conform centralizatorului de la MAE de astăzi dimineaţă. Absolut toate instituţiile trebuie să se implice în recuperarea datoriilor.
---
Actualizare Sorin Grindeanu: "În cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de şase ore, călătorii pot solicita despăgubiri la compania respectivă"
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, declară cu privire la situaţia creată de Blue Air că "avem un regulament european care se aplică tuturor companiilor din acest domeniu din Europa. Acest regulament spune printre altele şi faptul că în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de şase ore, călătorii pot solicita despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică si companiei Blue Air, companie privată, care chiar dacă a primit un ajutor în 2020 de 300 milioane lei si pe care statul trebuie să îl recupereze, compania se afla în procedura de concordat. Vorbim de relaţii comerciale, de regulamente europene, dar Guvernul trebuie să se preocupe de cetăţenii săi, aflaţi într-o situaţie deosebită. Nu este simplu să mergi să găseşti sloturi în fiecare aeroport, să găseşti şi să preiei călătorii din alt aeroport, dar colegii de la Tarom încearcă să pună la punct acest mecanism pentru a depăşi situaţia creată ieri după-amiază."
---
Actualizare TAROM va depune eforturile necesare pentru a ajuta românii afectaţi de anularea zborurilor companiei Blue Air
În contextul actual legat de suspendarea zborurilor Companiei Blue Air, TAROM precizează că, deşi se află într-o perioadă cu un program de zbor foarte aglomerat şi un factor de încărcare care utilizează la maximum capacitatea de transport a aeronavelor, va depune toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor români afectaţi, care se află momentan blocaţi pe diverse aeroporturi din străinătate, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
"Vom analiza cu atenţie, şi ca de fiecare dată, vom face eforturi intense pentru a suplimenta capacitatea de operare şi a identifica soluţii de introducere a unor curse speciale în acest context dificil", se mai arată în comunicat.
---
Actualizare MAE anunţă că peste 620 de români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin să revină în ţară
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, au solicitat sprijin să revină în ţară. Solicitările au venit din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania, relatează News.ro.
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat că până la ora 23.00, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară.
"MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
El a reamintit că în contextul crizei generate de anularea zborurilor companiei aeriene Blue Air, a fost activată o linie telefonică (0040751084537) şi a fost pusă la dispoziţie o adresă de email (callcenter@mae.ro) dedicată, la care cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi pot notifica situaţia. De asemenea, cetăţenii români afectaţi pot contacta cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).
---
Actualizare Sorin Grindeanu: "Guvernul va aloca 5 milioane de lei către TAROM care îi va transporta acasă pe cei afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air"
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că Guvernul va aloca, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi, conform News.ro.
Sorin Grindeanu a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că principala preocupare a Guvernului, în criza Blue Air, a fost de a aduce acasă românii aflaţi în străinătate care ar fi trebuit să se întoarcă cu aeronave ale acestei companii.
"Pe noi ne-a preocupat, după această hotărâte a Blue Air de a bloca toate zborurile până luni, (...) în primul rând, să găsim soluţii. S-au comunicat hotărârile luate în şedinţa din această seară. Va fi o hotărâre a CNSU, pe care o vom adopta în această seară, iar mâine în şedinţa de Guvern vom aproba o hotărâre prin care vom aloca 5 milioane de lei către Ministerul Transporturilor, către TAROM, ca oamenii aflaţi în această situaţie să poată fi transportaţi cu ajutorul TAROM înapoi acasă. Vom găsi soluţii (...) Mâine la ora 10.00 vom da această hotărâre", a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a precizat că toţi cei afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile pot cere în instanţă recuperarea banilor plătiţi pe bilete.
"Avem un Regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, inclusiv Blue Air, iar acest Regulament european spune că, în momentul în care sunt anulate curse, când există întârzieri foarte mari, cei care au achiziţionat biletele, pot să acţioneze compania şi să îşi recupereze banii. Acest lucru se aplică şi Blue Air. Vorbim de o companie privată, nu e vorba de Tarom sau o companie care să se afle în preocuparea statului. Preocuparea noastră este de a aduce românii în ţară, iar vizavi de această companie, care a beneficiat de ajutor din partea Guvernului României, trebuie să vedem cum funcţionează partea economică, pentru că nu poate să rămână situaţia în acest mod", a declarat Sorin Grindeanu.
Întrebat dacă putea să evite Administraţia Fondului de Mediu poprirea conturilor Blue Air, Sorin Grindeanu a explicat că poprirea nu are legătură cu zborurile.
"Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna şi mi-a spus că această soluţie pe care au adoptat-o este urmare a unui lung şir de discuţii avute cu cei de la Blue Air. Blue Air nu era forţat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor. Situaţia de la Blue Air nu a apărut peste noapte, au fost semnale în trecut", a precizat ministrul Transporturilor.
Sorin Grindeanu a adăugat că Guvernul se va îndrepta apoi în instanţă împotriva companiei Blue Air, pentru a recupera sumele de bani cheltuite pentru transportul pasagerilor afectaţi de anularea zborurilor, dar şi pentru recuperarea altor sume de bani restante pe care compania aeriană le are de plătit statului român.
---
Actualizare Dan Cărbunaru: "Prioritară este aducerea acasă a cetăţenilor aflaţi în afara ţării"
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat că premierul Nicolae Ciucă a convocat celula de criză pentru a urgenta rezolvarea situaţiei românilor afectaţi de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în ţară a cetăţenilor aflaţi pe aeroporturi din afara graniţelor, potrivit g4media.ro.
Românii pot solicita sprijin de la secţiile consulare de la ambasadele noastre din ţările respective. În această seară a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic este cel care care cetăţenii români aflaţi pe aeroporturi din afara ţări pot solicita asistenţă consulară şi sprijin pentru a ajunge acasă, a spus Cărbunaru.
El a afirmat că, după ce vor fi centralizate datele cetăţenilor români afectaţi de suspendarea zborurilor în afara ţării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zboruri ca românii să ajungă în siguranţă acasă.
---
Actualizare Nicolae Ciucă anunţă că situaţia generată de suspendarea zborurilor companiei Blue Air va fi discutată în această seară la Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat dacă va fi o întrunire la Palatul Victoria privind problema creată de sistarea tuturor zborurilor programate Blue Air de pe aeroporturile din România, că în această seară va fi o şedinţă la Guvern şi va discuta cu persoanele care trebuie să se ocupe de această situaţie pentru a fi găsită o soluţie, potrivit News.ro.
"Tocmai in acest moment, merg la Guvern şi voi discuta cu cei care trebuie să se ocupe de acest subiect şi vom găsi o soluţie", a declarat Nicolae Ciucă, chestionat, înainte de participarea la Forumul "România Viitorului", la Universitatea Politehnică din Bucureşti de astăzi, dacă va fi o posibilă întrunire la sediul Executivului pentru a soluţiona situaţia privind suspendarea zborurilor Blue Air.
Întrebat mai departe dacă va convoca un Comitet interministerial în acest sens, prim-ministrul a răspuns: "Dacă va fi nevoie, convoc tot ceea ce este necesar pentru a rezolva problema".
---
Actualizare Ministerul Turismului: Călătorii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii
MAT doreşte să informeze călătorii cu privire la drepturile lor, precizând următoarele aspecte:
- turiştii care au luat pachete de vacanţă de la agenţiile de turism sunt rugaţi să ia legătura cu acestea. În baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative, agenţia de turism este responsabilă pentru executarea pachetului şi să ofere servicii alternative.
- călătorii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, conform g4media.ro.
---
Actualizare Premierul Nicolae Ciucă afirmă că a avut o discuţie cu ministrul Mediului cu privire la situaţia creată în urma suspendării zborurilor companiei Blue Air
"Am vorbit cu ministrul Barna, pentru că poprirea a fost făcută de către AFM şi urmează să aibă o discuţie cu cei care au luat această decizie şi să deblocheze situaţia, pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români", a spus el, înainte de a participa la evenimentul "România Viitorului" organizat la Politehnică, conform Agerpres.
---
Actualizare Peste 1.000 de pasageri nu şi-au mai putut continua drumul şi au rămas blocaţi pe Aeroportul Otopeni din Capitală
Oamenii realizaseră toate formalităţile şi urmau să se urce în şapte aeronave pentru a fi duşi la destinaţie. După decizia companiei, pasagerii au trebuit să facă din nou formalităţile de revenire în ţară şi s-au întors în terminalul Plecări, relatează News.ro.
---
Actualizare Ministrul Mediului: "Solicit Blue Air să reia imediat toate zborurile"
Decizia Blue Air de a suspenda zborurile este una nejustificată şi solicit companiei să reia imediat toate zborurile şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, a declarat, astăzi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, relatează Agerpres.
"În legătură cu suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, Ministerul Mediului face următoarele precizări: conturile au fost blocate de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu - n. r.) din cauza faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanţe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe care legală acest diferend", a spus ministrul Mediului.
El a subliniat că Blue Air are obligaţia de a plăti această datorie la bugetul AFM, deoarece nu a achiziţionat şi nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, obligaţie respectată de celelalte companii aeriene.
"S-a ajuns în această situaţie datorită faptului că Blue Air nu a respectat legea. Subliniez încă o dată că această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licenţa pe care a emis-o, nu a condiţionat niciodată activitatea acestei companii în acest fel şi nu le-a dat drept niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend şi solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători", a reiterat Tanczos Barna.
---
Datorită unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până luni, 12 Septembrie, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din Romania, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.
Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de "nu mai cumpăra bilete Blue Air" propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:
- Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;
- Creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii);
- Blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.
Declaraţiile şi acţiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum şi decizia de blocare a tuturor conturilor bancare ale societăţii, au adus Blue Air în situaţia nedorita de a îşi reduce operaţiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor şi al obţinerii autorizaţiilor necesare în vederea discuţiilor cu investitorii, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 17:47)
Sa speram ca dispare aceasta rusine de companie, ca toate celelalte jeguri de low cost.
Low costurile si aeroporturile unde aterizeaza sunt batai de joc incredibile.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 18:23)
sa speram ca vor disparea si cei ca tine
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 18:28)
si eu, si tu vom disparea, stai linistit, ru sigur mult inaintea mea
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 09:11)
Dupa ce presedintele unei parti a romanilor a anuntat ca romania este un stat esuat,iata ca omul,a stiut ce vorbeste si pentru ca spusele sale sa se dovedeasca, romanii,au parte si de un guvern esuat,condus de un general,care a fost degradat de subalternii sai din pnl,la gradul de caporal.Se observa cu ochiul liber cum premierul este sabotat de unii dintre ministrii pnl,care prin declaratii si insailarea unor ordonante de urgenta si legi,precum si declaratii contradictorii il umilesc.PNL,traieste nu prin cei care conduc partidul ci prin primarii care intradevar fac treaba in comunitatile pe care le conduc.Sunt comune si orasele conduse de primari pnl,care arata mai bine chiar decat capitala,condusa de un zevzec sustinut de nulitatile din conducerea pnl. Premierul,este doar paratraznetul care incearca sa mai dreaga busuiocul pentru insubordonarea unor asazisi lideri ai pnl.Atunci cand ministrul bode il corecteaza pe premier in declaratii,cand ministrul energiei virgil popescu aduce in fata premierului ordonante de urgenta care dupa ce sunt adoptate se dovedesc a fi doar hartie igienica si parlamentul trebuie sa treaca la reciclarea lor,cand ministrul predoiu,incropeste niste legi ale justitiei care pur si simplu demoleaza identitatea statului roman,pentru a face pe placul stapanilor de la bruxelles sau cand (raspopitul) rares bodan,acest tutar care se considera o eminenta cenusie a pnl.il persifleaza pe premier,in privinta cresterii pensiilor,precum si cu refuzul lui tazcos barna ministru mediului de a debloca conturile blie air in ciuda cererii personale a premierului,le arata romanilor ca premierul,este prizonierul nu adversarilor din coalitie ci a celor din varful pnl care rad de premier.Dau un verdict. La urmatoarele alegeri,cu toata sustinerea primarilor,pnl,nu v-a obtine mai mult de 15%,mai ales ca de la primavara conducerea guvernului o sa fie preluata de psd,care isi v-a impune masurile sociale de imbunatatire a vietii romanilor.!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2022, 00:10)
Nu mai există PSD la guvernare până în primăvară. Vin mișcări mari de stradă foarte curând, iar coaliția monstruoasă FSN-partid-unic se va destrăma cu bocete și acuze ca la ușa sălii de păcănele. Nu le simți pentru că mass-media încearcă din răsputeri să ascundă nemulțumirile din rândul populației.
PSD nu este un partid ce dorește binele românilor. Este, într-adevăr, singurul partid care aruncă FIRIMITURI săracilor în timp ce cu cealaltă mână îi jupoaie de vii. Ceilalți doar îi jupoaie, iar USR în particular îi și înjură disprețuitor în timp ce-i jupoaie.
PSD PNL USR UDMR, promotorii anti-românismului, trădătorii de țară vânduți intereselor globaliste vor avea un șoc teribil la următoarele alegeri, alături de securiștii ce-i ghidează conștiincios.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de dan în data de 08.09.2022, 11:09)
trebuie sa fii naiv sa crezi ca se poate schimba ceva prin alegeri sau miscari de strada.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 18:57)
Nu e nicio pierdere, oricum nu zburau sau aveau intarzieri. Saracii care isi cumpara bilete la companiile astea dubioase platesc de fapt mai mult decat daca si-ar lua bilete de la companii normale la cap.
3. Pe contre
(mesaj trimis de Fost client în data de 06.09.2022, 20:13)
Cam asta am inteles eu din comportamentul amandurora.
Eu iti blochez conturile bancare si tu companie anulezi zborurile PLATITE in avans de oameni.
Chiar ieri ma uitam pe un zbor spre Olanda. As vrea sa o revad ,copiii au crescut acum ar intelege ceva din aceasta calatorie. In acest limat de impredictibilitate nu mai zbor niciunde.
PS
Pai de ce nu iti platesti obligatiile ca noi toti? Ce ,ai doua perechi ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 21:53)
Din moment ce conturile companiei au fost BLOCATE, cum îți imaginezi că aeronavele mai pot zbura???
Crezi că livrează cineva combustibil pe ochi frumoși? Crezi că personalul mai lucrează dacă nu-și primește salariul? Crezi că piesele de schimb sunt livrate de vreo companie unei companii care are conturile blocate și nu poate să efectueze plăți???
Serios acum... Blocarea conturilor unei companii aruncă respectiva companie în brațele falimentului.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 06.09.2022, 20:44)
nu au mai avut bani de kerosen... asa de "serioasa" e compania asta!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 00:22)
Este vina lui Putin.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 06:29)
Ca esti prost? Se poate.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 20:58)
Nu mai folositi companii din astea no name, fratilor, ca pierdeti si bani si timp. Si stati in cabina cu toti manelarii si nesimtitii nespalati si cocliti. Nu am zburat niciodata cu low cost si nu voi folosi asa ceva in veci. Mai bine nu mai plec decat sa zbor cu ciudati din astia.
6. Haos in Aeroportul Henri Coanda .Blue Air suspenda
(mesaj trimis de bogdan în data de 06.09.2022, 22:27)
Dupa acest scandal care zguduie turismul romanesc este de vina cabinetul condus de un plagiator si un presedinte absent .Scandalul daca ajunge la Comisia Europeana si la Bruxelles atunci premierul Ciuca impreuna cu ministrul turismului trebuie sa fie demisi din functie.Nu se mai poate asa Iohannis trebuie sa un premier din partea PSD aici vorbim de Vasile Dincu
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 09:18)
nici daca as bea o galeata de palinca si tot nu m-as gandi la Vasile Dancu premier , o catastrofa de ministru , dar nici la psd .
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 19:52)
Doamne ferește să nu cumva să ne facem de râs în fața Bruxell.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 10:29)
De ce o celulă de criza? Anulari de zboruri se întâmplă constant cetățenilor și nu e statul asigurator care garantează aducerea lor par avion in țară de urgență.
In primul rand, exista asigurări pentru anulari de zbor deci oamenii care au fost prevăzători se pot folosi de asigurarea personală.
In al doilea rând e responsabilitatea Blue Air sa compenseze anularea, inclusiv prin găsirea unui zbor prin alta companie.
Efectiv nu vad de ce statul se ocupa la nivel de guvern de așa ceva.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 12:07)
Ca de obicei, companiile low cost sunt niste panarame.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2022, 12:11)
par intelesi , blue air si statul , prea ii doare in pix pe toti .