Hellvig plus Rareş, noul tandem

Sorin Roşca Stanescu
Politică / 10 iulie 2023

Sorin Roşca Stanescu

Se preconizează o resetare în interiorul staff-ului PNL. O nouă garnitură de conducere. Cu Hellvig, cu Rareş şi cu alţi prieteni de-ai lor la vârf. Proiectul constă nu numai în schimbarea conducătorilor. Ci şi într-o schimbare de optică politică. Şi ar putea să meargă mai departe. Tandemul ar putea viza viitoarea preşedinţie şi viitorul Palat Victoria. Dacă şi numai dacă iluziile acestora se confirmă.

De când partidul a fost vândut lui Klaus Iohannis şi apoi popularilor europeni - vine curând vremea când voi spune ce şi cum - el a devenit suspect de frecventabil atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în ceea ce priveşte Casa Albă. Preţul a fost uriaş. PNL a renunţat la substanţa liberală şi a abandonat de asemenea substanţa naţională care l-a consacrat. A devenit o formaţiune politică perfect dresată. Care de atunci şi până în prezent a ciripit exclusiv în păsăreasca bruxelleză. Şi, fireşte, o parte din electorat s-a retras. Unii sunt decişi să voteze pentru alte partide, alţii au rămas în aşteptare. În speranţa că lucrurile vor reveni la ceea ce era în trecut normalitatea liberală. Până una alta însă, după ce şi-au asumat şi câteva guverne, care au condus iresponsabil, şi după ce i-au permis principalului partener de coaliţie, PSD, să fac opoziţie din interior, liberalii s-au dus undeva la 15% şi, pentru moment, trendul este în continuare descrescător. De unde se vede că i-a măcinat mai mult pe liberali pierderea substanţei lor istorice şi mai puţin s-au erodat la guvernare, chiar dacă au guvernat prost.

Între timp, "number one", respectiv Rareş Bogdan, a bătut zi de zi temenele la Cotroceni, consacrându-se drept cel mai important susţinător - şi de altfel şi cel mai vocal - al preşedintelui Klaus Iohannis. Rareori s-a distanţat de acesta şi a făcut-o într-un mod atât de ambiguu, încât populaţia nu a sesizat faptul că acesta îşi caută undă verde. Rareş Bogdan a fost însă favorizat de câteva circumstanţe. Şi-a câştigat o mare popularitate în timpul prestaţiei sale de jurnalist, care a fost de succes. Cu această ocazie şi-a făcut mulţi prieteni şi respectiv susţinători în presă. Klaus Iohannis l-a protejat, ferindu-l de tulburările politice interne şi i-a pregătit o poziţie bună în Parlamentul European, unde conduce grupul popularilor europeni. Devenind astfel între altele şi şeful lui Traian Băsescu. Acolo, cu rare excepţii, a avut o prestaţie bună. În timp ce în România, de câte ori revenea, făcea o figuraţie mai mult sau mai puţin reuşită pe lângă conducătorii vremelnici ai liberalilor. Nedistanţându-se însă de Klaus Iohannis, a rămas cu un handicap, care constă în principal în faptul că, înveşmântat în tricolor, a acceptat în acelaşi timp toate rabaturile PNL şi ale coaliţiilor care au guvernat ţara de la suveranitatea prevăzută în Constituţie şi clamată de populaţie.

Dar lucrurile se pot îndrepta. Eduard Hellvig s-ar putea să îl salveze. La înţelegere sau nu cu Klaus Iohannis, fostul lider liberal, devenit între timp, pentru mai mulţi ani, director al Serviciului Român de Informaţii, poate intra în politică curat şi uscat. Vine şi ne spune, până la un punct pe bună dreptate, că a produs reforme semnificative în SRI, îndepărtând această instituţie de forţă de la tentaţia, transformată deseori în realitate, de a călca în picioare drepturile şi libertăţile fundamenatle ale omului şi de a influenţa într-un mod neconstituţional viaţa politică şi economică. Mai mult decât atât, în două dintre rarele sale apariţii publice, Eduard Hellvig a vorbit convingător despre nevoia de suveranitate a românilor. Despre beneficiile suveranităţii. Şi, respectiv, despre pierderile generate de lipsa de suveranitate. Este dorit de o bună parte dintre liberalii aflaţi în prezent în priză. Mă refer în special la cei care l-au cunoscut şi apreciat în calitate de secretar general al partidului. Este dorit în acelaşi timp pentru a reveni la conducerea PNL şi de către liberalii retraşi temporar la vatră. Făcând într-un fel sau altul parte din grupul de la Cluj, un grup transpartinic, nu foarte eficient politic, dar extrem de eficient sub aspectul unui mediu intelectual consolidat, Eduard Hellvig ar fi cu certitudine susţinut şi de o bună parte dintre foştii pedelişti. Care încă îşi exercită - pentru că au ştiut cum să o facă - o puternică influenţă în partid şi în electorat. Are deci toate şansele să revină pe cai mari în partid. De aici încolo survin fireşte semnele de întrebare. Dacă este în continuare partener cu Klaus Iohannis sau nu. Dacă da, atunci îl va înlocui pe Ciucă, care e rudimentar şi uzat. Şi care în orice caz nu e liberal. Devenind preşedintele PNL, are toate şansele să candideze la funcţia prezidenţială. Sau cine ştie? În tandem cu Rareş Bogdan şi în urma unor cercetări de piaţă, s-ar putea ca Rareş să fie cel împins către o asemenea candidatură. Oricum, într-un fel sau altul, cei doi vor lucra în tandem.

Să semnalăm deci nou tandem politic care chiar dacă nu-şi va atinge obiectivele maxime, va putea să obţină la viitoarele alegeri rezultate onorabile. De natură să spele, fie şi parţial, ruşinea PNL.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Problema eterna! PNL-ul are probleme, intradevar, dar celelalte partide sunt mai nocive, asa incat chiorul este imparat in tara orbilor. Degeaba tragem in chio rdaca ceilalti sunt orbi. Pana la urma, vom avea parlamentari si un presedinte dupa alegeri ca asta este situatia si nu avem ce face, iar intrebarea eterna ramane: Ce alegem, orbul, chiorul, surdul sau golanii lui Putin?

    Din nefericire componenta nationala din PNL nu mai exista, iar "prin noi înșine" s-a transformat în "pentru noi înșine".

    democratie pe model putin, securistul isi da demisia si intra in politica, tintand sefia partidului si de ce nu a tarii. Asta daca zvonurile au o urma de adevar :)

    1. Nu intra in nicio politica, deocamdata e doar o vrajeala de presa.

      Nu are ce sa aduca nou Hellvig in politica si cu atat mai putin PNL.  

    PNL nu mai exista. Nu va mai trece pragul electoral.

    Sint convins ca pasaresca bruxelleza le-a spus sa faca alianta cu PSD.

    Atat vo rlua, nici Bratienii inviati nu mai salveaza aceasta gasca de impostori!

    Nu stiu daca e bine sau rau (as inclina sa zic ca e bine) dar viitoarea conducere a tarii va fi impusa la nivel de presedinte de US/EU, in timp ce guvernul va fi decis de miliardarii tarii, de carton, dar mai ales de beton. Cel mai probabil vo rcontinua cu modelul actual, care a fost de mare succes pentru mafiile pesedista si penelista.

    ... maretul discurs nu a deranjat pe nimeni ... te-ai gandit vreodata ca omul poate vrea o casa la tara?! ...

    1. Vrea sa creasca gaini, asa a lasat sa se inteleaga, deci probabilitatea de a-l concura pe Ciuca e fix zero, plus ca nu ar avea nicio credibilitate ... Omul are alta stofa decat alde Rares Bogdan.

    Ca si imagine in perceptia romanilor, Hellvig e la acelasi nivel cu Mircea Geoana...deci nu e un tip cu credibilitate care sa dea bine la omul sarac. Plus ca are discurs uso rnationalist care nu e bine acceptat de gassca Iohannis, Ciuca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb