Compania americană "Hewlett-Packard" (HP), cu activităţi în sectorul informatic, va disponibiliza încă 25.000 - 30.000 de angajaţi pe plan global, respectiv 10% din forţa de muncă de care dispune, după divizarea sa în două entităţi - proces care ar urma să aibă loc în noiembrie.
Costurile aferente concedierilor sunt estimate la 2,7 miliarde de dolari, dar şi economiile care vor rezulta după eliminarea posturilor vor fi la acelaşi nivel, potrivit anunţului făcut de HP.
În noiembrie, HP se va împărţi în două entităţi, astfel că vor fi separate operaţiunile cu probleme din domeniul calculatoarelor şi imprimantelor personale de activităţile în creştere din domeniul serviciilor şi echipamentelor hardware pentru companii. Acţionarii HP vor deţine o participaţie în ambele companii.
Divizia dedicată serviciilor pentru companii va fi denumită "Hewlett-Packard Enterprise" (HPE) şi va fi condusă de Meg Whitman, actualul director general al grupului "Hewlett-Packard". Cealaltă divizie, HP Inc, va regrupa operaţiunile din domeniul calculatoarelor şi imprimantelor personale, şi va fi condusă de Dion Weisler. Meg Whitman va fi preşedintele Consiliului de Administraţie.
"În ultimii ani am făcut eforturi deosebite ca să reducem costurile şi să simplificăm operaţiunile, iar aceste decizii finale vor elimina necesitatea unor restructurări în perioada următoare", a afirmat Meg Whitman, directorul general al grupului.
Ca parte a procesului de restructurare lansat în 2012, HP şi-a anunţat intenţia de a renunţa la 55.000 de angajaţi.
În trecut, HP a fost cel mai mare producător mondial de calculatoare personale, dar a fost afectat de tranziţia de la PC-uri la smartphone-uri şi tablete, în condiţiile în care HP nu produce niciunul din aceste dispozitive mobile.
Compania şi-a pierdut poziţia de lider în 2012, când în fruntea clasamentului de profil a ajuns grupul chinez "Lenovo".
Lichidităţile HP au început să scadă în urma unor cheltuieli mari, generate de achiziţii care au fost criticate, printre care "Compaq" (în 2002, pe 25 miliarde de dolari), EDS (în 2008, pe 14 miliarde de dolari) şi "Autonomy" (în 2011, pe 11 miliarde de dolari).
HP are, în prezent, peste 300.000 de angajaţi şi venituri de 112 miliarde de dolari.
•
Preţul acţiunilor HP au atins vârful pe piaţa americană în perioada de "boom" a domeniului "dot.com", în 2000, iar de la acel moment s-au depreciat cu aproape 60%.