Hidroelectrica - investiţie de peste 188 de milioane euro pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru

F.D.
Piaţa de Capital / 9 iulie 2024

Hidroelectrica - investiţie de peste 188 de milioane euro pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru

Hidroelectrica, producător de energie electrica verde din România, a semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor de retehnologizare a AHE Vidraru, un proiect de importanţă strategică pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN). Ceremonia de semnare a avut loc la CHE Vidraru, un simbol al ingineriei româneşti şi al excelenţei tehnologice, conform unui comunicat de presă al companiei.

Contractul, adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj, Koncar - Engineering Co. Ltd. şi Butan Grup, are o valoare de 188.382.021 euro. Această investiţie majoră va aduce tehnologii de ultimă generaţie şi soluţii inovatoare pentru modernizarea şi optimizarea funcţionării CHE Vidraru, contribuind semnificativ la stabilitatea şi eficienţa reţelei energetice naţionale.

Obiectivele retehnologizarii sunt: creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menţinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală); creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului global al amenajării; creşterea performanţelor şi rentabilităţii investiţiei peste nivelul iniţial; creşterea fiabilităţii, a disponibilităţii şi a siguranţei în exploatare pentru toate echipamentele şi instalaţiile Amenajării, dar şi asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care să permită monitorizarea şi comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilităţii monitorizării funcţionării CHE; pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor din CHE Vidraru şi de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcţionare.

In cadrul evenimentului au participat reprezentanţi de rang inalt ai Guvernului: Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi Ministrul Energiei Sebastian Burduja, Excelenta sa - Marija Kapitanovic - Ambasaborul Croatiei in Romania. Hidroelectrica a fost reprezentata de Karoly Borbely, CEO, impreuna cu ceilalti membri ai Directoratului, la eveniment fiind prezenti si membri ai echipei care a gestionat proiectul precum si contractorii Electromontaj.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi Ministrul Energiei Sebastian Burduja au subliniat importanţa acestui proiect pentru viitorul energetic al României şi şi-au exprimat sprijinul pentru iniţiativele care promovează sustenabilitatea şi eficienţa energetică.

"Privim cu toţii acest baraj impresionant. Vă mărturisesc că simt o uriaşă mândrie faţă de trecut şi o încredere totală faţă de viitor. Privesc cu încredere în viitor pentru că niciodată în istoria sa modernă România nu a investit şi construit într-un ritm mai susţinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiţi în tot ce înseamnă infrastructuri critice - transport, energie, sănătate, IT, iar investiţia de azi, de peste 200 mil de euro este unul dintre obiectivele esenţiale pentru sistemul nostru energetic. Această investiţie ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei româneşti. Sunt convins că dacă investiţia din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea semnată astăzi va fi recuperată în câţiva ani. /.../ Asigur Hidroelectrica de tot sprijinul Guvernului României, susţinem orice investiţie majoră în energie curată, pentru că este cea mai bună investiţie în viitorul acestei ţări", a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.

"Retehnologizarea CHE Vidraru va creşte capacitatea de producţie a energiei regenerabile şi va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic naţional. Cel mai important, de această investiţie vom beneficia noi, toţi cetăţenii, precum şi mediul de afaceri din România, prin acces la energie sigură, la un preţ corect şi cat mai verde", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Este o onoare să anunţ că, după 12 ani , semnăm primul contract de retehnologizare la o centrala de productie a energiei electrice. Derularea acestui contract va fi o provocare pentru toţi. Succesul listarii este o dovadă a progresului Hidroelectrica. Cel mai important obiectiv al mandatului meu este dezvoltarea proiectelor de investitii in activele core ale business-ul companiei, astfel extinzand semnificativ durata de viata a echipamentelor pentru producţia de energie verde. Lucrările de retehnologizare vor dura şapte ani, timp în care ne propunem să atingem performanţe deosebite. Vă asigur de implicarea mea şi a colegilor mei. [...] După 58 de ani de funcţionare a uneia dintre principalele centrale hidroelectrice care contribuie semnificativ la echilibrarea sistemuui energetic national, acest proiect marchează un nou capitol de dezvoltare şi inovaţie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm cu determinare, într-o perioadă în care producţia de regenerabile aduce provocări. Ne bucurăm să colaborăm cu Electromontaj, liderul consorţiului şi vă invit pe toţi să celebrăm acest moment." a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

Hidrocentrala Vidraru, inaugurată pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al râului Argeş pe un sector de 28 km şi are o capacitate instalată de 220 MW, contribuind anual cu aproximativ 400 GWh la producţia de energie electrică. Barajul Vidraru, la momentul inaugurării, a fost al cincilea ca mărime în Europa şi al nouălea în lume.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asa cum spuneam, H2O este o gramada de fiare vechi care trebuie retehnologizate. Creditul asta de 200 mil este primul dintr-o mare serie care va reduce profitabilitatea H2O la cote greu de vazut.

    1. :)) deja e profitabila la cote greu de vazut oriunde altundeva

      si h20 si cote vor merge mult si bine in continuare!

      Ești un Petre Roman

    A fost discutia asta inca de la inceputul sanctiunilor, si cand chiar ajung activele Lukoil la vanzare, tacere de mormant. Atatia oameni cu afaceri de mare succes, care pot negocia imprumuturi cu sindicatele bancare, care ar putea cere ca si statul sa detina o actiune de aur.... tac! Bine ca intra MOL, tot tara fara iesire la mare sa cumpere drepturi de explorare in marrea Neagra (date gratis) daca nu cumva tot OMV e in spatele tranzactiei si joaca o cacealma similara cu ce a fost cand s a donat Petrom!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb