• "Congresul încearcă să-şi dea seama cum poate limita puterea lui Trump, ca să prevină un război nuclear", spune Clinton
Hillary Clinton, fost secretar de stat american şi fost candidat democrat în alegerile prezidenţiale din SUA, şi-a exprimat recent îngrijorarea faţă de faptul că preşedintele Donald Trump "va lansa, într-un moment de furie, o rachetă nucleară", şi că nu există vreo cale prin care să fie oprit.
Clinton pretinde că, în prezent, Congresul SUA încearcă să-şi dea seama cum poate limita puterea lui Trump pentru a preveni un război nuclear.
La începutul acestui an, Trump a ameninţat cu o furie fără precedent Coreea de Nord, după ce acest stat a efectuat o serie de teste cu rachete nucleare, spune Clinton, adăugând: "Mulţi oameni au crezut că exagerez, dar acum chiar suntem îngrijoraţi. Congresul este îngrijorat. (...) Am încercat să ridic această problemă înainte şi o ridic din nou. De aceea, membrii Congresului - de ambele părţi - încearcă să-şi dea seama cum ar putea să-l ţină în frâu pe Trump".
Întrebată dacă se teme că Trump ar putea lansa un atac nuclear în timpul mandatului său, Clinton a spus: "Am avut mari diferenţe de opinie cu foarte mulţi dintre cei care au fost preşedinţi în timpul vieţii mele, dar nu m-am îngrijorat de un posibil război nuclear până acum. Acum mă tem de acest lucru".
Afirmaţiile lui Clinton vin după ce, săptămâna trecută, Trump a impus noi sancţiuni Iranului şi a refuzat să susţină acordul nuclear semnat de Teheran în 2015, cu Occidentul, considerându-l "una dintre cele mai rele înţelegeri din istorie".
Conform spuselor lui Hillary Clinton, politica lui Donald Trump cu privire la Iran şi Coreea de Nord este "prost concepută" şi "iresponsabilă".
Amintim că Donald Trump a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din această înţelegere. Totuşi, acesta a avertizat că retragerea se poate produce "oricând".
Preşedintele SUA a anunţat că va sesiza Congresul şi se va consulta cu aliaţii pentru remedierea "lacunelor" acordului, astfel încât Iranul "să nu poată ameninţa lumea cu arme nucleare".