Hiroshima, Nagasaki, Bursa de Valori Bucureşti

MAKE
Piaţa de Capital / 17 octombrie 2020

Desen de Make

Desen de Make

MAKE

Lumea crede că, după alungarea lui Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia, lucrurile au revenit la normal prin reluarea tranzacţionării acţiunilor oltene la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) şi, vorba lui Shakespeare, totul e bine când se termină cu bine, dar comunitatea pieţei de capital nu observă norul radioactiv care a fost generat de complicitatea ASF la ilegalităţile practicate de "cooperativa" pe care şi-a format-o SIF Banat Crişana, distrugând întreaga piaţă bursieră, ca o bombă nucleară: la Hiroshima şi Nagasaki trebuie adăugată BVB, doar că, la Bursa de la Bucureşti, a fost detonată prostia agresivă.

Iată peisajul după expunerea pieţei la iradiere cu prostie şi ilegalitate.

Într-o Adresă transmisă Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 15 octombrie (vezi Adresa AAF), Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) i-a solicitat îndrumarea "cu privire la următoarea situaţie apărută în practică", anume, dacă dividendele încasate deja de la SIF Oltenia pot fi incluse în Valoarea Activului Net al SIF-urilor care le-au încasat, în condiţiile în care AGOA SIF Oltenia din 12 octombrie a anulat hotărârile Adunării generale precedente, prin care au fost aprobate situaţiile financiare şi distribuirea de dividende.

Cu alte cuvinte, "cooperativa" din jurul SIF Banat Crişana şi-a tras un glont în picior (eu am spus că de aici emană tâmpenii în valuri), pentru că SIF Banat Crişana, SIF Muntenia, Fondurile Certinvest şi ceilalţi membri ai "cooperativei", adică exact cei care au revocat (ilegal, de altfel, dar asta este o altă discuţie) distribuirea dividendelor, sunt în acelaşi timp şi cei care au încasat deja dividendele de la SIF Oltenia.

Îmi pare rău că fraza este lungă.

Mai scurt este aşa: tipii ăştia şi-au tras dividendul şi după aia au anulat hotărârea prin care le-a fost dat.

Sau şi mai scurt e aşa: pistolul, pac!, piciorul.

Situaţia poate să pară de Stan şi Bran - ţineţi minte cum Stan îl întreabă pe Bran cât e ceasul şi Bran întoarce mâna vărsând cafeaua din cană şi se uită la ceas?...ha, ha, ha!

Ei bine, după o secundă de gândire, veţi constata că de fapt din cană a căzut o bombă nucleară care a explodat şi a iradiat piaţa Bursei de Valori Bucureşti.

Deci...

Avem două SIF-uri - SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia - la care nu ştim care este Valoarea Activului Net, că nu ştim dacă dividendul încasat se pune sau nu se pune şi deşi ele şi-au înaintat Raportul lunar la BVB şi BVB le menţine la tranzacţionare ca şi când n-ar avea niciun dubiu cu privire la Valoarea Activului Net, care nu ştiu nici ele însele cât este, conform propriilor lor hotărâri (ilegale, de altfel, dar, din nou, asta este altă poveste).

Deci, două SIF-uri.

Avem un al treilea SIF - SIF Oltenia - la care dubiul este egal, dar de sens invers, că adică dividendul plătit se pune la cei care l-au încasat sau se întoarce şi se socoteşte în Valoarea propriului Activ Net? (Desigur, BVB menţine la tranzacţionare şi acţiunile SIF Oltenia, ca şi când..., lăsaţi, înţelegeţi ce vreau să zic).

Deci trei SIF-uri.

Problema este că, în România, avem cinci SIF-uri şi, de pe timpul fostului vicepreşedinte ASF Mircea Ursache, ele se pot cumpara între ele şi toate au acum acţiuni iradiate, acţiuni la SIF Banat Crişana, care nu ştie de capul său, acţiuni SIF Muntenia, care nu-i de capul său ci de capul lui SIF Banat Crişana, care nu ştie de capul său şi acţiuni SIF Oltenia, căreia i-a fost luat capul.

Deci, cinci SIF-uri.

Tâmpenia iradiază prin deţineri reciproce în toate SIF-urile şi în oricare societate care deţine acţiuni măcar la unul din SIF-uri, de pildă la toate fondurile de investiţii ale "cooperativei", dar şi în fondurile de pensii şi eventual în vreo bancă, care să fi avut inspiraţia să achiziţioneze astfel de acţiuni şi poate că banca este listată la BVB, ca să închidă încă o dată cercul.

Vorba batrânelului de la Teleshop: "Dar nu numai atât!"

Când contorul Geiger-Muller se apropie de SIF Oltenia începe să pârâie neîntrerupt, de zici că eşti la Cernobâl.

Această societate ale cărei particule nucleare sunt tranzacţionate la BVB, nu mai numără decât o persoană ca administrator, prin hotărârea înţeleaptă şi bine intenţionată a "cooperativei", de la memorabila şi făcătoarea de istorie în vecii vecilor AGOA, din 12 octombrie 2020 (vezi NOTA LEGALĂ de mai jos).

NOTĂ LEGALĂ

Legea 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative

"Art. 8(1) ASF acordă autorizaţia unui AFIA stabilit în Romania doar dacă:

b) conducerea activităţii AFIA este asigurată de cel puţin două persoane;

Art. 11 ASF poate retrage autorizaţia eliberată unui AFIA în cazul în care acesta:

(c) nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza autorizării."

Şi încă o dată: în conformitate cu Autorizaţia de funcţionare ca AFIA, SIF Oltenia este condusă de un CA format din şapte membri; pentru a putea lua decizii este necesar, conform Regulamanentului de funcţionare al CA, un număr de cel puţin patru administratori (adică, din nou, CA nu poate funcţiona cu o singură persoană).

SIF Oltenia nu mai are capacitate de exerciţiu, neavând conducere.

SIF Oltenia nu are situaţiile financiare aprobate, la jumătatea lunii a zecea a anului, jumătate de an mai târziu decât termenul legal, pentru că "cooperativa" (vă rog să nu-mi reproşati mie cacofonia, ci lor) aşa a hotărât, deşi tot ea propusese să le aprobe (anulezi, propui, faci contestaţie, propui din nou şi revoci una şi aceeaşi chestie - cred că un neurolog ar putea eticheta tipul ăsta de comportament drept Sindrom Tourette).

Lipsa conducerii, lipsa situaţiilor financiare pentru anul 2019 (neaprobate), statutul incert al dividendelor sunt factori de instabilitate a pieţei acţiunilor SIF Oltenia, care până la clarificare ar impune oprirea de la tranzacţionare.

Aici e clar.

Dar restul?

Părerea mea este că oprirea completă a tranzacţionarii la Bursa de Valori Bucureşti ar fi nimerită, dar nu suficient de radicală.

Eu cred că ar trebui să ne încolonăm toţi, cu mic cu mare, în spatele vicepreşedintelui Albert Einstein de la ASF şi al lui Bruce Lee de la SIF Banat Crişana, toţi, toată piaţa de capital şi să ne predăm la poliţie, cu cuvintele: "Legaţi-ne, suntem nişte infractori!".

Eu, nu, eu am să chiulesc de la această acţiune, că pe mine nu mă primesc ăia cu anticorupţia că nu întrunesc condiţiile de vârstă şi de glicemie şi trebuie să rămână şi cineva care să râdă de voi.

Promit să vă arunc pantofii în Dâmboviţa şi chiftele cu praştia.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. În România corupția și infracțiunea nu sunt ilegale cat timp ele sunt statutare, adică permise de reglementările proprii. În acest caz nu te doare capul - acționarii nu au niciodată puterea de a le schimba, iar la instituțiile de reglementare faci ce face toată lumea - te duci cu ploconul și lași loc de Buna-Ziua iar aia se fac că au alta treabă. Cam așa e și cu SIF-urile. Dar nu numai cu ele - sunt bănci importante care dau pachete de acțiuni gratuite babane la management după care le rascumpără tot ele la momentul potrivit, la preturi mari, tot de la management. Se diminuează baza impozabila în acest fel dat nu e nimic ilegal...ANAF se ocupa cu altele cum ar fi comercianții mici care nu dau bon fiscal..

    1. Credeți că Nicu Marcu își permite să înjure, fără aprobare ? Aici , aprobarea vine de la șefii Sif1 și Sif4. Eu nu am sesizat că ASF ar avea alți șefi, nu de la ei ci , cum ar fi Parlamentul României, Guvernul României sau mai știu eu cine , care ar fi trebuit să intervină în a reglementa situația cu reglementatorul Pieței de capital și ale celorlalte sectoare din domeniul de activitate al ASF.

      Așa lucrează mafia.trebuie bonusat asf ul

    Păi toate s-au făcut după un plan. Ăștia nu sunt chiar prosti. Pun in dificultate compania, apoi vin și spun tot ei ca o salvează. Situația este împachetate viclean, au creat haosul, ASF e u mâinile legate, il tin pe Busu împăiat acolo cică înlocuitor de presedinte de CA care CA nu mai exista. Dar din haos va ieși un CA complet nou,bun, avizabil frecventabil. Care CA va fi pus de ASF sa faca un raport sa analizeze. Se va face raport, și se va concluziona că toate relele s-au terminat. Sau nu. Funcție de interese, pot sa o tina in scandal pana cand vor ieși forțat toți acționarii mititei care vor vinde disperați. Si vor ramane neconcertatii stăpâni absoluti. Este evul mediu. ASF , ne vede o ,lume întreagă de când cu emergența. Rusinea e la voi, pagubă e la noi. E corect asa?

    1. Actionarii mititei vor fi fotati sa iasa din toate companiile nu numai de la SIF_uri, asta e marele plan mondial.

      Nu se va mai permite existenta de actionariat marunt nicaieri 

      Adevarul e ca ne am băgat singuri gâtul in lat. Cum am putut avea incredere ca in Romania te apara instituțiile statului? Recte ASF. Banii la saltea. Multi puțini, bursa e un pericol. Problema e ca si pensiile sunt băgate pe piata. Prin fonduri administrate cine stie cum. Ca tot ASF le supraveghează. Si cum le supraveghează, ia sa ii i trebe ASF , ba voi cum v-ati aparat , baaaa, interesele acolo unde ati plasat banii? Vedeți asa ceva? Nu! Deci cumva, totajungem victimele oligarhilor. Si ale statului in aceeasi masura.

      Credeti ca a intrebat vreodata ASF-ul cum a aparat SIF2 interesele proprii la ATLAS GALATI unde avea si are procentaj baban care mai valoreaza nimic ?

      Păi ASF are ochi sa vada ceva? ASF are orbi gainii.

      Vom ajunge ca in Rusia, asta vrei sa spui.

      Iluzii tata, iluzii! 

    Grozava analiza lui MAKE.

    E clar ca SIF 1&4 nu au intrevazut repercusiunile actiunii lor, dar care sa fie motivul pentru care au propus si votat in AGA din 12 oct. revocarea distribuirii dividendelor?

    Multumesc 

    1. Ba le-au întrevăzut . Le-au premeditat. . Și ASF gândește la fel de schizofrenic . Acu zice ca acționarii au drepturi și ei supraveghează ca sa fie respectate. După ce acționarii le au obținut vine și spune invers, ca se revoca . Toată tărășenia este premeditata și garantata ASF. Cum s-au găsit astia toți in același loc e greu de închipuit . Analiza făcută de Make o are și ASF in sertar. Dar de frica lu Drăgoi o tine acolo cu speranța ca trece vremea uita lumea, ne readaptam. Cred ca se Înșeală , de data asta au comis-o rău . Pagubele sunt prea mari . Iar inovația asta cu vicepreședintele care înlocuiește consiliu și directorii este noaptea minții . Era normal sa instituie administrare specială .

      Tu de ce crezi ca a fost pus Nicu Marcu la ASF? Ca sa salveze planeta?

      ASF e o sinecura de incasat salarii grase si de promovat niste interese private. Nu inteleg de ce exista lume care o vede altfel.  

      Eu nu am sesizat ca ASF să gândească . De acolo am citit doar că nu fac , sau nu dau, sau nu analizează , sau nu verifică, sau fac pe morții undeva ... Mă refer la felul cum NU ÎȘI FAC de fapt atribuțiile stabilite prin legile specifice sectoarelor financiare supravegheate.

      Sănt sifurile lui drăgoi.de ce să dai la alții cănd poți să ...

    Eu aștept alegerile din 6 decembrie. Sper ca viitorul Parlament să detoneze din interior bomba la ASF și să avem o instituție care verifică în mod real ceea ce se întâmplă în piața de capital din România.

    1. Dragă domnule, ești naiv dacă ai așa speranță. Nicu Marcu cică e liberal, adică face parte din gașca care speri dumneata că va face și va drege. Uită-te la Marcu ce face și drege. Își vede de interesele lui și apără pe cele ale infractorilor prieteni de la Sif1. Eu nu mai am speranțe legate de cei care vor să câștige alegerile, pentru că sunt în cârdășie cu hoții, cu incompetenții, cel puțin.

    Felicitări Make! Atenție ASF! Este risc sistemic, se vede de acolo din turnul vostru?

    Make, scrii niște articole de nu ne mai vine sa dormim noaptea. Noi ca minoritari, nu ne mai vine sa investim în șif-uri.

    Dar nici membrii ASF nu mai au somn.

    DNA are somn?  

    nu mai poate dormi scriitorul de grija modului de reflectare in activul net. Zici ca e cel putin reprezentant legal la SIFuri si decident asf

    ca investitor, am informatiile publice si astfel pot lua decizii in cunostinta de cauza. ce e aberatia asta cu opritul de la tranzactionare. investitiile poarta risc. important este sa il poti calcula. 

    1. N-ai citit cu atentie articolul. Mai mult, te contrazici singur.

      Cum poti calcula riscul cand e neclar daca suma aferenta dividendelor este cu + / - in VUAN-ul tuturor SIF-urilor.

      Oprirea de la tranzactionare a acestora este NECESARA tocmai pentru cei care vor sa intre sau sa iasa din aceste societati nu pot calcula corect valoarea si implicit nu pot atribui un pret corect instrumentului financiar. 

      Este inutil dialogul, omul nu este investitor si nu il intereseaza nici macar sa aiba dreptate, scopul lui este sa decredibilizeze ideile din articol, pe autor si ziarul. Atat.

      Orice investitie poarta un risc, dar in momentul in care tu nu mai poti functiona din cauza metodologiei legale... nu mai este risc si calculezi direct pierdere, eu vad un fel de avalansa pornita asupra investitorilor care au primit acel divident pe care trebuie sa-l returneze in mod normal dat fiind faptul ca au fost anulate deciziile de acordare inclusiv boardul. Pacat ca doar ziarul Bursa publica astfel de informatii. Mizeriile astea vor sa le bage sub pres :)). Nu ai cum sa investesti in astfel de conditii de piata. Vreti voi monopol... dar nu o sa fie al vostru :))

      Se pare ca numai ziarul Bursa poate rezista presiunilor, dar este posibil si ca restul ziaristilor sa nu inteleaga fenomenul. Daca mai adaugi si coruptia din presa, observi un obstacol triplu in fata mass media, unde Bursa este exceptia fericita.

      Si cum il calculezi? Poti calcula riscurile doar atunci când toată lumea respectă regulile. În cazul manipulării pieței este pierdere direct.

    -daca Drăgoi și ai lui nu vor să dea dividende 10 ani nu dă!

    -daca Drăgoi și ai lui au luat Sif5 înseamnă că nu mai sunt de cumpărat nici acțiuni la care Sif5 este majoritar: Flaros Buc.,Alimentara Slatina,Mercur Craiova etc. 

    Pot totuși visa că Drăgoi va avea soarta lui Dragnea. Prostul ăla s-a luat de bănci și doar la TLV erau 30.000 actionari( bancheri,parlamentari,securist i) care desi unii votanți PSD cu pierderi in portofoliu de zeci,sute de mii de Euro iau făcut felul! Oare nu sunt astfel de oameni pe la Sifuri sa-i facă felul lui Drăgoi?  

    Mai poate fi o speranță: Drăgoi e un tip șters, o proptea, iar hienele care sunt în jurul lui se vor certa pe împărțirea prazii si se vor da în gât! 

    Spuneti si voi la astea trebuie să se gândească un om care joacă la bursă?

    1. Da, un investitor serios chiar in termenii astia trebuie sa judece.

      Tocmai asta e problema, ca toate jafurile de pe bursa au fost descoperite prea târziu. Vezi Harinvest, SIF 1, etc. Nu ne treaba poliției sa păzească investitorii. E treaba ASF. Spuneti daca stiti macar un caz prevenit de această instituție plătită regeste. Nu exista. În afara de această obsesie pe care o au cu convocari neconvocari de AGE nu au absolut nicio acțiune notabilă. Pana nu au ieșit înregistrările cu ala care milogea șpagă cică de capul lui, fara delegatie, nu aveau niciun stres nici cu asiguratorii. Nici acum nu au, se fac ca fac ceva pe acolo dar vai, sunt intimidați de avocați și și-au luat imunitate suplimentară de la parlament.

      Deci, la bursa nu e ca la loterie, investiția are un risc, dar daca riscul vine din frauda atunci nu e OK. Iar frauda la sifuri este cat casa. Dovedită. Penal. Minciună sfruntată cu calculul pe activ dintr acțiune, o mizerie. Ce se intâmplă cu SIF 5 intrece orice limita. Toate, absolut toate duc in directia existenței unui cartel de care stie bine ASF ul , e creat cu complicitatea iașilor de acolo. Ca o sa o mierleasca toți cândva? Nu ne acoperă cu nimic pierderile.  

    De la Enola Gay la M..uie

    Paul Tibets, colonelul american convins că face un lucru bun a scris pe avionul ce se îndrepta spre Hiroshima numele de fata al mamei sale: Enola Gay! 

    Desantul covidian de trotuar al lui Drăgoi a scris M...uie ( iar ASF a spus că e perfect legal)!!!

    DON QUIJOTE

    NU TE DEZMINTI 

    CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI......DE GRIJA ALTUIA 

    S A CANTAT BINGO 

    GATA 

    APROPOS 

    NU MAI ZICI NIMIC DE SIF 3 

    FECALEZU NU MAI SPONSORIZEAZA? 

    ORICUM SI CU CEI 2 MARI CONTRIBUTORI FOAIA TA SE INDREAPTA SIGUR SPRE F A L I M E N T

    S H A L O M 

    1. Ce imbecil!

      Atât te duce capul.

      Mai boule, n-ai auzit ca le merge bine?

    Dlor, bătălia e pierdută dar eu sunt în ceață cum vor pradui ăștia de la cele 3 Sifuri cca 1md€ ?

    Sunt cel puțin 15-20 de indivizi băgați în această combinație scarboasa: dragoisti ,baltenisi, hrebenciuci, lakisti etc . Suma e mare si teoretic ar ajunge! Dar cum extrag banii?  

    Primul pas ar fi să vinzi, sub diverse pretexte acțiuni gen TLV,BRD,SNP,TGN,COTE,SNN .Declari că au ajuns la maturitate,că fondurile de pensii le-au dus prea sus etc 

    Pasul 2 ar fi să treci banii prin firme suveica: ba un hotel de 5 stele la Sinaia ( cu weceu in fundu curții!),ba o finanțare în aviație, ba la un SIFI din Cipru,apoi ceva în insulele Caiman,etc. 

    Dezastrul si ce nu înțeleg eu vine începând cu pasul 3 :nu toți cei 15-20 pot controla " investiția " din Cipru, din Luxemburg...Si atunci vor avea suspiciuni, fiecare va fura din zona lui de " competență " dacă se poate tot si va fi teribil de " nemultumit" de praduiala!!

    Ce ziceți DNA mai există? 

    1. Pai, pe Codruta de ce crezi ca au alergat-o? Pentru drepturile curvei lui Portocala si ale fratelui ei gay, iubitul lui Ghita?

      Nu vor fura din Sif 5. Deocamdată își consolidează poziția in SiF 1 in care Sif 5 are 5%. Acolo ii încurca Ciurezu . La Sif 1 e in negociere împărțeala între lakis și Bălteanu . Acum trebuie sa împartă și SIf 5. Posibil ca asta sa fie motivul pentru care prețul e dus in jos. Ca schimbul sa se facă mai ieftin. Ca sunt și calici. Au speriat piața scapă de acționarii incomozi. Pe urma chiar pot face și oferta devoreluare ca nu mai are cine sa vina . Cuponarii nu știu de ea, prețul va fi avantajos . Cele 3 sifuri vor fuziona. Asta cred ca e planul și dacă avem nervii tari n-ar trebui sa ne intimidan și sa vindem , nu le e confortabil dacă încep niște procese. Iar dacă vor face fuziune putem ieși la un preț onorabil. Cel puțin așa îmi fac eu curaj. Sunt , din păcate un acționar prăjit pe sifuri.Oricum, bursa ne face un serviciu enorm. Restul presei din păcate e zero.

      Întotdeauna există un motiv cand prețul acțiunii e pus la pământ. Unii vând în pierdere, alții cumpără ieftin. Se aruncă acțiuni dintr-un buzunar in altul controlat de aceiași oameni.

      De asta a și fost numit Nicu Marcu la ASF că sa netezească cărările unor astfel de manevre de culise. 

      Nu cred ca batalia este pierduta. Din contra.

      Bursa tot stie exact ce si cum se intampla. Dar nu mi-e clar in ce mod actionarii mici vor fi pacaliti.

      Daca preturile merg in cap poate ar fi de fapt cazul sa cumparam putin? 

    Uluitor articol!

    În filme banditii fură si apoi se împușcă între ei!

    Ăștia par băieți fini,gulere albe,care stiu să poarte cravata si costumul dar nu să se șteargă la fund cu hârtia de ziar si să privească cu ochii holbati la gândacii omniprezent .

    Ce vor face? 

    Si totuși, ce rahati tipii ăștia de la Sifuri so nu mă refer neapărat la Fercala, Drăgoi, Ciurezu ci la toți! Au avut si au bani in prostie, puteau să facă ceva cu ei .Au preferat să meargă la mică ciupeala pe bursă, mai ales că aveau acțiuni la preturi istorice care se transformau în profit la prima vanzare! Ce grozaviștiau suntem noi! Veneau apoi profituri de aprox 10 mil.€ de la milioanele de acționari care nici nu știau că au acțiuni, si după 3 ani intrau în conturile Sifurilor.! Vai ce grozavi suntem. Sunteti șefu le spuneau subordonații, niște nulități si ei dar legați de Șefu prin salariile grase.

    Păi băi militarilor aveați exemplu FP,cu un portofoliu de 10 ori mai mare decât fiecare Sif de ce nu l-ati luat că exemplu ??

    Drăgoi e o mizerie, dar voi primiți ce meritati,nulitatilor! Nici Sif 2 nu e mai breaz! 

    Atenție Sif 5e singurul pe profit la 9 luni are 35 mil.lei profit ,Sif1are42 mill lei pierdere Pe 16oct a icasat 21mil dividende Banca Tr,va avea profit net 56mil lei ,oare cine e managerul prost,cine trebuia sa plece??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb