"Holcim" preia operaţiunile australiene ale "Cemex"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2009

Compania "Holcim" este prezentă în România cu trei fabrici de ciment - în Turda, Câmpulung şi Aleşd, 16 staţii ecologice de betoane şi 5 staţii de agregate.

Compania "Holcim" este prezentă în România cu trei fabrici de ciment - în Turda, Câmpulung şi Aleşd, 16 staţii ecologice de betoane şi 5 staţii de agregate.

Compania elveţiană "Holcim" Ltd., al doilea producător mondial de ciment, va cumpăra operaţiunile derulate în Australia de "Cemex" SAB de CV din Mexic, plătind în schimb 2,02 miliarde dolari australieni (1,61 miliarde dolari SUA). "Holcim" intră astfel pe piaţa australiană a betonului şi agregatelor. Preţul oferit este de 6,6 ori mai mare faţă de câştigurile "Cemex" Australia. Achiziţia va fi finanţată în întregime cu acţiuni, include tot stocul "Cemex" Australia şi o participaţie de 25% din "Cement" Australia. "Holcim" deţine, deja, 50% din "Cement" Australia.

Compania elveţiană vrea să strângă aproximativ 2 miliarde franci elveţieni (1,84 miliarde dolari) prin vânzarea a cel mult 55,4 milioane de acţiuni, pentru acoperirea cheltuielilor de cumpărare a diviziei "Cemex". Acţionarii "Holcim" ar urma să aprobe majorarea capitalului companiei la data de 8 iulie.

"Holcim" îşi extinde operaţiunile, în contextul în care "Cemex" şi alţi producători mondiali de materiale de construcţii, precum "Lafarge" SA şi "Heidelberg Cement" AG, sunt nevoiţi să vândă active pentru acoperirea datoriilor acumulate în urma achiziţiilor.

Prin cumpărarea operaţiunilor australiene ale "Cemex", "Holcim" va avea acces la un miliard de tone de rezerve de agregate, 249 de fabrici de beton şi 16 fabrici de conducte, care se află în regiunile emergente din estul şi sud-estul Australiei.

"Această achiziţie strategică ne permite să pătrundem pe piaţa betoanelor şi agregatelor din zone atractive şi mature", a anunţat compania elveţiană.

Pentru "Cemex", tranzacţia va ajuta la acoperirea unor datorii de 3,8 milioane de dolari, care trebuie rambursate anul acesta.

În primul trimestru din 2009, "Cemex" a obţinut profituri înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizare (Ebitda) în valoare de 712 milioane de dolari, în scădere cu 25% faţă de acelaşi interval din 2008. În aceeaşi perioadă, "Holcim", companie cu o valoare de piaţă de 17,16 miliarde franci elveţieni, a raportat o scădere cu 80% a profitului net, la 74 milioane de franci elveţieni (65,3 milioane de dolari), de la 5,51 miliarde franci elveţieni în urmă cu un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb