• Compania va inaugura în luna mai noua linie de producţie de la Aleşd
"Pentru 2004 prevedem inves-tiţii de peste 20 milioane de euro. Acestea se vor concentra, în special, în modernizarea fabricilor de ciment, lansarea noilor staţii ecologice de beton şi modernizarea celor tradiţionale", a declarat Kurt Habersatter, preşedinte şi director general al "Holcim (România)", în cadrul unui seminar organizat la sediul central al companiei din Bucureşti. Şeful "Holcim (România)" a precizat că, între 1997 şi 2003, compania a inves-tit în România o sumă totală de 270 de milioane de euro. Investiţiile făcute în creşterea calităţii, protecţia mediului în-con-jurător, responsabilitate socia-lă şi protecţia muncii au fost de 30 milioane euro.
Anul acesta, unul dintre cele mai importante proiecte ale firmei este reprezentat de modernizarea liniei de producţie a cimentului alb de la fabrica din Turda, printr-o investiţie de 3,5 milioane de euro. O altă investiţie importantă va fi făcută în reutilarea dispeceratului şi concesionarea minei de cărbune din Cîmpulung. Kurt Habersatter a mai anunţat intenţia deschiderii, în acest an, a două noi staţii ecologice de betoane în Bucureşti şi Timişoara (3 milioane de euro) şi inaugurarea Centrului de Formare Profesională de la Aleşd. La Aleşd, de altfel, în luna mai, urmează să fie inaugurată noua linie de producţie a cimentului gri (3.000 tone/zi). Investiţia în reutilarea liniei de producţie a cimentului gri a costat compania peste 70 milioane de euro. Kurt Habersatter a declarat cu mîndrie că noua linie transformă fabrica de ciment de la Aleşd în cea mai modernă din România.
Reprezentantul "Holcim (România)" a mai adăugat că pînă în 2006 vor fi investiţi 40 de milioane de euro în proiecte care ţin de modernizarea tehnologiei de producţie, protecţia mediului, dezvoltarea afacerii, siguranţa şi medicina muncii, pro-iecte sociale şi resurse umane.
În ceea ce priveşte performanţele financiare sau operaţionale, "Holcim (România)" a avut o cifră de afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro, o creştere de 13% în comparaţie cu anul precedent.
"Holcim" este unul dintre liderii mondiali în producţia de ciment, betoane şi agregate (nisip şi pietriş) şi în servicii aferente industriei materialelor de construcţie. Compania elveţiană, numită anterior "Holderbank", a cucerit o prezenţă puternică pe piaţă în peste 70 de ţări, pe toate continentele, operînd peste 130 de fa-brici de ciment şi mai mult de 700 staţii de betoa-ne, avînd peste 50.000 de angajaţi. "Holcim" a fost una dintre primele companii din această industrie care a investit în Europa de Est după 1989.
În România, "Holcim" a venit în 1997, cînd a preluat fabrica de ciment de la Turda. În anii următori, compania a mai cumpărat fabricile de la Cîmpulung şi Aleşd. Compania mai deţine în prezent 13 staţii de betoane (dintre care şapte sînt construite pe baza conceptului de staţie de betoane ecologică) şi trei staţii de agregate (la Rîncăciov, Zărneşti şi Braşov).
Pînă în prezent, compa-nia a investit peste 270 milioane euro în achiziţii, modernizări, măsuri pentru protecţia mediului şi dezvoltarea afacerii.