HONG KONG - LA PRIMUL DEFICIT BUGETAR DIN ULTIMII 15 ANI Coşea: "Criza care urmează va veni din zona Chinei"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 decembrie 2019

Aurelian Dochia, Mircea Coşea

Aurelian Dochia, Mircea Coşea

Criza financiară care urmează nu va mai veni dinspre SUA, ci din zona Chinei, este de părere profesorul de economie Mircea Coşea, apreciind că reducerea importurilor pe care China le face afectează întreaga lume, iar acest lucru înseamnă în­ceputul unei recesiuni.

Afirmaţiile domnului Coşea vin în contextul în care responsabilul financiar al Hong Kong- ului a avertizat că metropola ar urma să înregistreze, în acest an, primul său deficit bugetar din ultimii 15 ani. Oficialul a anunţat că Hong Kong-ul suferă din cauza războiului comercial dintre China şi SUA, dar şi în urma protestelor pro-democraţie.

Războiul comercial dintre China şi SUA şi cel dintre SUA şi Europa ne afectează pe noi, ne-a spus Mircea Coşea, care ne-a explicat: "Războiul comercial va avea consecinţe şi la noi, pentru că ţara noastră are o situaţie foarte complicată. Structura economiei româneşti este orientată doar către câteva ţări şi doar pe câteva produse. Nu avem un export puternic în zona extracomunitară şi nici nu avem o diversificare a exporturilor care să ne dea posibilitatea să trecem uşor peste o eventuală recesiune".

România are o economie foparte dependentă, din două puncte de vedere - în primul rând este dependentă de anumite pieţe (trei-patru ţări din Europa Occidentală) şi în al doi­lea rând depinde de structura exporturilor. Specialistul ne-a mai spus: "Noi exportăm în foarte mare parte componente pentru indus­tria auto. În măsura în care industria auto europeană va fi taxată, noi vom pierde comenzi.

De asemenea, China este unul dintre cei mai importanţi exportatori, dar şi importatori şi orice mişcare pe care China o face afectează pe toată lumea.

Important este că Republica China încearcă trecerea la un nou model economic, respectiv o trecere a unei anumite părţi din export în consumul pe piaţa internă. Acest lucru nu a reuşit, întrucât consumul intern al Chinei nu este atât de important din punct de vedere al puterii de cumpărare pentru a putea contracara exportul pe care China îl face.

În al treilea rând, China este dependentă din punct de vedere tehnologic. Cele mai importante produse pe care ei le fabrică, în general în industria tehnologică, se bazează pe piese şi componente importate din SUA".

China este într-o situaţie foarte dificilă, a evidenţiat Mircea Coşea, subliniind că economia chineză a început să aibă un ritm de creştere în scădere, iar mişcările din Hong Kong, care sunt şi politice, duc la o accentuare a crizei economice. "De acolo s-ar putea să înceapă o criză în întreaga lume. Dacă nu o criză imediată, cu siguranţă o recesiune în perspectivă", a conchis domnia sa.

La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia este de părere că relaţiile economice dintre România şi Hong Kong nu sunt atât de importante. Domnia sa ne-a declarat: "Bineîn­ţeles că încetinirea economiei chineze, care este a doua cea mai importantă din lume, are impact şi asupra Europei. Este, probabil, şi unul din motivele pentru care a încetinit economia Germaniei. În ceea ce priveşte ţara noastră, nu mă aştept la un impact imediat, dar dacă ne uităm la 2020, acesta va fi un an în care va fi greu să păstrăm optimismul şi influenţa a ceea ce se întâmplă în China pe economia românească este de aşteptat să fie negativă. Probabil că anul viitor creşterea noastră economică va fi sub 4% - nivelul din acest an. Vom avea dificultăţi din punct de vedere al echilibrului bugetar, al balanţei comerciale etc".

Faptul că Republica China are greutăţi cu SUA, care era principalul partener al Chinei, o va face să se îndrepte către alte zone, una dintre ele fiind Europa, apreciază domnul Dochia. Analistul ne-a explicat: "Si dinspre Europa au început să apară unele rezistenţe, măsuri protecţioniste etc., dar în niciun caz de anvergura şi impactul războiului cu SUA".

Precizând că şi SUA are probleme, deficitul adâncindu-se în ultima perioa­dă, în contextul măsurilor luate de Donald Trump, Aurelian Dochia susţine că între cele două mari puteri nu este vorba doar de un război comercial: "SUA se simt ameninţate de progresul Chinei şi vor să facă orice ca să stopeze această scensiune. Vorbim despre o rezistenţă şi o confruntare pe toate planurile".

În ultima sa evaluare făcută finanţelor oraşului, secretarul pentru Finanţe din Hong Kong, Paul Chan, i-a informat pe parlamentari că economia Hong Kong-ului ar urma să înregistreze în 2019 o contracţie de 1,3%, ceea ce va afecta bugetul oraşului. "Pentru deficitul din 2019-2020, Chan a dat vina pe scăderea veniturilor din taxe, pe încetinirea vânzărilor de terenuri şi a recentelor stimulente adoptate în a ideea de a recâştiga opinia publică după un an de proteste.

"La finalul exerciţiului financiar, bugetul guvernului va fi în pierdere. Economia din Hong Kong cunoaşte în prezent o perioadă dificilă", a spus Paul Chan, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

Protestele din Hong Kong, începute acum şase luni pentru a cere executivului local să renunţe la un proiect de lege privind extrădarea către China continentală, s-au transformat într-o amplă mişcare pro-democraţie şi de denunţare a folosirii forţei de către poliţie.

Aceste proteste au afectat în special sectorul vânzărilor cu amănuntul şi turismului, vizitatorii din China continentală renunţând să mai viziteze oraşul. Însă economia Hong Kong-ului a fost afectată şi de disputele comerciale dintre SUA şi China, având în vedere că metropola func­ţionează ca o punte de legătură între China continentală şi pieţele mondiale.

Ultima dată când Hong Kong a înregistrat un deficit bugetar a fost după epidemia de Sars din 2003, când virusul a ucis aproximativ 300 de persoane.

În mod normal, bugetul Hong Kong-ului încheie anul pe plus, o situaţie care, multiplicată pe parcursul mai multor ani, a permis metropolei să acumuleze o rezervă consistentă. În luna martie a acestui an, Guvernul din Hong Kong a anunţat că rezervele sale se situează la 150 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb