Achiziţia Volksbank de către BT se va face cu un discount semnificativ care acoperă riscurile cunoscute, ne-a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, la Bacău, cu ocazia adunării generale a acţionarilor SIF Moldova.
Fiindu-i solicitat un punct de vedere referitor la achiziţia Volksbank, domnul Ciorcilă a adăugat: "BT cumpără o bancă bine capitalizată şi cu rată de NPL-uri (credite neperformante) sub media pieţei. În plus, aşa cum am afirmat, BT va face o ofertă raţională şi rezonabilă clienţilor Volksbank".
Banca Transilvania a anunţat în luna decembrie semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG.
Dacă se va realiza, tranzacţia va aduce BT o cotă de piaţă de circa 13%, potrivit oficialilor băncii, care au spus că au lucrat la această tranzacţie timp de trei luni de zile, într-un ritm alert.
Oficialii băncii au mai precizat în decembrie că, pentru preluarea Volksbank, Banca Transilvania nu va avea nevoie de o majorare de capital sau emisiune de obligaţiuni, întrucât banca beneficiază de lichidităţi.
Banca Transilvania (BT) urmăreşte să ajungă pe locul doi din sistemul bancar românesc, după achiziţia Volksbank, a mai spus Horia Ciorcilă, preşedintele BT.
Banca Transilvania are, în prezent, o cotă de piaţă de 9,7%, iar Volksbank - 3,5%. Omer Tetik previzionează o cotă de piaţă de 15%.
În prezent, BT are active de 7,7 miliarde de euro, iar Volksbank - 2,9 miliarde de euro. BT are 1,88 milioane de clienţi, iar Volksbank - 190.000, în timp ce numărul angajaţilor BT se ridică la 6000, iar ai Volksbank, la 1300. BT are 530 de unităţi, iar Volksbank -130.
1. fără titlu
(mesaj trimis de doru în data de 10.02.2015, 14:39)
Am inteles. Isarescu spune ca activele Volksbank sunt practic anulate de datorii, iar Ciorcila ne spune ca e bine, ca e de foarte bine!!!! Eu il cred. Ca asa i-am crezut si pe cei de la Banca Carpatica atunci cand ne spuneau ca au venit unii si citesc acte in camera secreta!!! Si repede a crescut BCC cu vreo 35%. Dupa care liniste. Or mai fi aia in camera secreta? Eu cred ca au plecat, ca BCC a scazut inapoi. Ca asa e la banci cu camere secrete, cu vesti numai si numai de bine. Noroc cu programul de rascumparare d-le Ciorcila.....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2015, 15:10)
Discount semnificativ fata de ce? In banci nu e vorba doar de lichiditati, care sunt asigurate prin depozitele clientilor si finantari de la banca centrala. Se pune problema de CAPITAL, adica de averea actionarilor, care reprezinta un tampon de capital. Din CAPITAL va scoate BT o parte si o va da actionarilor VB. Intrebarea este daca din capitalul ramas, BT va putea acoperi noile gauri date de cresterea brusca a francului si de eventualele probleme ascunse ale VB ... deci nu e vorba de lichiditati.
Deci revine intrebarea discount fata de ce? Pentru ca s-ar putea ca VB sa nu merite preluata nici gratis ...
Este adevarat ca se asuma un risc pentru un eventual castig, dar multele sute de milioane de euro ce vor fi platite de BT, puse in gura lui Ciorcila de presa suna ingrijorator!
2.1. Deci cat a platit pe VB ? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de vlad în data de 10.02.2015, 15:58)
deci cat a costat VB ?
a costat 150 mil euro ?
am rerzerva.
in rest, VB are linii de finantare preluate de BT, are neperformante 8%, are clienti destui care platesc.
chiar cu un discount pe CHF, ratele se vor plati si vor aduce ceva profit.
din cele 10 mld.lei in credite CHF, VB are 24 %.
de unde atatea sute de milioane de euro ?
de unde bani de la Banca Centrala, da cuiva ?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2015, 17:03)
dupa cum spui, VB n-are nici o problema, nu presupune nici un risk, nici nu trebuia vanduta; se pare ca nici n-o vand, doar refinanteaza, asigura lichiditati in schimbul actiunilor
3. ASF-unde esti?
(mesaj trimis de Ion în data de 10.02.2015, 19:55)
Comform legii, BT ,fiind o companie detinuta public, trebuia sa prezinte detalii privind achizitia (pret, conditii, etc). In acest fel toti actionarii ar fi avut acces la informatie in acelasi timp si in mod egal.
In acest moment unii actionari au informatii legate de pret, termene si conditii, etc si actioneaza in piata, cei care nu au aceste informatii pierd bani. Se creaza in acest fel o asimetrie informationala care nu trebuie sa existe intre actionari.
In ce il priveste pe HC, deabia a primit o achitare intr-un caz evident de manipulare a pietei, si tot nu se potoleste. Ii reamintesc un proverb romanesc "Ulcioru nu merge de multe ori la apa".
4. nu-i chiar asa
(mesaj trimis de marius în data de 10.02.2015, 21:30)
Terminati cu povestile cu pesti. Banca Transilvania a negociat preluarea VolksBank prevazand conversia creditelor cu discount, masura apreciata de BNR si recomandata si altor banci, dar destul de timid. Dupa intalnirea de acum vreo 10 zile intre banci, BNR si MF toate bancile au reprosat BT discountul si au silit-o sa o lase mai incet. Legat de conditiile preluarii si pret, fiiti siguri ca au avut timp un an de zile sa le negocieze, nu de alta dar VB e preluata de Sberbank, mai putin filiala din Romania care, daca nu se vindea, trebuia inchisa pana la sfarsitul lui 2015. Ar trebui sa apreciati ca una din putinele intreprinderi private din Romania a crescut organic de la 0 la a 3-a banca din tara, in lupta cu giganti gen Erste si SG, iar dupa preluare va fi locul 2.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de marius în data de 10.02.2015, 22:28)
conditiile tranzactiei trebuie facute publice, astfel incat actionarii sa poata decide daca merita asumat riscul sau nu, iar discountul prevazut era inainte de aprecierea francului cu 15-20%; afacerea se discuta din vara nu de un an (conform informatiilor din presa), sau poate ai informatii confidentiale ... iar legat de bucuria ca BT preia VB, ma intreb de ce n-a fost competitie de oferte de preluare, daca afacerea este asa grozava...